CHP, Hopa Olayları İle İlgili Rapor Hazırlıyor - Son Dakika
Politika

CHP, Hopa Olayları İle İlgili Rapor Hazırlıyor

CHP, Hopa Olayları İle İlgili Rapor Hazırlıyor

TBMM İnsan Hakları Komisyonu CHP Grup Başkanı Ahmet Ersin, Başbakan Erdoğan'ın Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylarla ilgili rapor hazırlamak üzere ilçeye geldi.

05.06.2011 15:25

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu CHP Grup Başkanı ve İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Başbakan Erdoğan'ın Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylarla ilgili rapor hazırlamak üzere ilçeye geldi. Olaylara karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve Erzurum'a gönderilen 31 kişinin Hopa Kaymakamlığı önünde bekleyen yakınlarıyla görüşen Ersin, olayların büyümesine polisin tutumunun neden olduğu izlenimi içerisinde bulunduklarını söyledi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu CHP Grup Başkanı ve İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, beraberinde CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu ile birlikte bugün geldiği Hopa'da CHP İlçe Başkanlığı'nı ziyaret etti. Partililerle görüşen Ersin, daha sonra olayların meydana geldiği Cumhuriyet Meydanı'na geçti. Meydandaki polis önlemlerini gözlemleyen Ersin, ardından Başbakan Erdoğan'ın Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylara karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan ve Erzurum'a gönderilen 31 kişinin Hopa Kaymakamlığı önündeki park alanında bekleyen yakınlarıyla görüştü.

Hopa'da yaşanan olaylarla ilgili bilgiler alan Ersin, burada yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı üzerine yaşanan olaylarla ilgili rapor hazırlamak üzere Hopa'ya geldiğini söyledi. Hopa'da yaşanan sorunun ilçenin sınırlarını aşıp Türkiye'ye mal olduğunu vurgulayan Ersin, ilçede bir güven sorunu bulunduğunu belirtti.

Hopa'daki olayların büyümesinde polisin ciddi bir olumsuz katkısı bulunduğu izlenimi içerisinde olduğunu ifade eden Ersin, şunları söyledi:

"Genel bir problem var. Kamu görevlilerinin bazıları bunun içinde. Emniyet'in de bunun içinde olduğunu düşünüyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı doğaüstü bir güç, kutsal bir varlık, bir totem olarak değerlendiriyorlar. Ona karşı yapılan demokratik tavırları, protestoları, eleştirileri çok aşırı biçimde vahşi bir yöntemle söndürmeye, durdurmaya çalışıyorlar. Bu tavrın demokrasi ile bağdaşan bir yanı yok. 'Başbakan'ın dokunulmazlığı var, kutsal bir varlıktır, ona karşı yöneltilen eleştiriler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır' anlayışı içerisinde hareket eden kamu görevlileri var. Emniyet görevlilerinin bir kısmı da bu anlayış içerisinde. Başbakan maalesef özellikle bu seçim döneminde daha öncekilerden farklı bir şekilde ciddi gerilim ortamı yaratıyor. Gittiği her yerde hani derler ya 'Rüzgar eken fırtına biçer' diye. Başbakan, fırtına ekiyor kasırga biçiyor. Bir bölücü aranıyorsa hiçbir yere bakmayın. Türkiye'deki en büyük bölücü Başbakan'ın kendisidir. "

Başbakan Erdoğan'ın toplumda ayrımcılıklar yaratttığını savunan Ersin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplumu önce dini ve etnik kimliklerine göre ayırdı. Şimdi de kendisi gibi düşünmeyen insanların cenazelerine bile saygı göstermiyor. Bir öğretmen yaşamını yitirmiş, polisin biber gazının tetiklediği kalp krizi sonucu ölmüş. 'Bu olayın sebebi nedir?' diye araştırma başlatması gerekirken bütün televizyon kanallarının önünde, yaşamını yitirmiş olan bu öğretmeni aşağılayan sözler söylüyor. Bir Başbakan'a yakışan tavır mıdır bu? Başsağlığı dilemesi gerekirken sırf kendisi gibi düşünmeği için o öğretmene çok ağır laflar söylüyor. Başbakan'ın bu tavrı devam ettiği sürece Türkiye'nin iki yakası bir araya gelmez. Gerilim, tartışma ve çatışmalar bitmez. "

BAŞBAKAN'IN ÖZÜR DİLEMEYE ÇAĞRILMASI LAZIM

Demokrasi ile yöneltilen bir ülkenin Başbakanının kendisine yakışan tavır içerisinde kucaklayıcı ve uzlaşmacı bir insan olması gerektiğini ifade eden Ersin, Başbakan Erdoğan'ın bunun tam tersi bir tavır ve davranış içerisinde olduğunu söyledi. Ahmet Ersin, "Hazırlayacağımız rapor sonucunda siyaseten yapacaklarımız olacaktır. Başbakan bütün Hopalılar'ı çok ciddi bir şekilde rencide eden laflar söyledi. Başbakan'ın derhal özür dilemesini isteyebiliriz. Bu incelemenin sonucunda eğer mevcut izlenimlerin doğru olduğu kanısına varırsak Başbakan'ın Hopalılar'dan, Artvinliler'den ve hatta bütün vatandaşlardan özür dilemesi lazım. Bunu isteriz. Bu parti politikası ile ilgilidir. Genel Başkan'ın nasıl bir tavır göstereceğini bilemem. Bence derhal hiç vakit geçirilmeden Başbakan'ın özür dilemeye çağrılması lazım" diye konuştu.

'AKP ADAYI EMNİYET GENEL MÜDÜRÜ'NDEN FARKLI TAVIR BEKLEMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Başbakan Erdoğan'ı eleştirmeye devam eden Ahmet Ersin, "Başbakan nereye gidiyorsa diğer parti bayrakları indiriliyor. Böyle bir şey var mı ya! Biz gittiğimiz yerlerde hiçbir partinin bayrağını ve pankartını indirelim diye bir çaba içerisine giriyor muyuz? Emniyet böyle bir şey yapıyor mu? Niye Başbakan'ın adım attığı yerde başka hiçbir partinin emaresi olmasın diye çaba içerisine giriyorlar. Diğer partilerin flama ve bayrakları emniyet tarafından evlere girilerek yırtıp atıldığı görülüyor" diye konuştu.

Emniyet'in, demokrasinin subapı olduğunu, demokratik bir ülkenin silahlı gücü olduğunu bilmesi gerektiğini söyleyen Ersin, şöyle devam etti:

"Emniyet bir diktatörün silahlı gücü değil. Demokratik bir yönetimin ve ülkenin emniyet gücüdür. O zaman demokrasiye ve insan haklarına saygılı tavır içerisinde olması lazım. Böyle 'astığım astık, kestiğim kestik' bir tavır içendeki emniyetin demokrasiye ve ülkeye hiçbir katkısı yoktur. Bunlar sadece insana, kişiye bağlı olarak görev yapan bir grup olarak değerlendirilir. Bu da Emniyet ve Türkiye için hayırlı olmaz. Zaten Emniyet Genel Müdürü'nün AKP'den milletvekili adayı olduğunu da düşünürsek emniyetten farklı bir tavır beklememiz de şu aşamada mümkün değil. Başındaki genel müdür bugün AKP' nin adayı. Aylar öncesinden belki de yıllar önceden bunun hazırlığını yapmışlar. Onun altındaki kadronun da farklı bir tavır içine gireceğini, demokratik bir yarışta demokrasiye yakışan bir tavır içerisine gireceğini beklemek mümkün değil. Onlar demokrat bir ülkenin polis gücü değil kişiye bağlı bir kurum olarak değerlendiriyorlar. Bu da son derece yanlıştır. "

Ersin, daha sonra Hopa Kaymakamlığı'nı ziyaret ederek Kaymakam Abdullah Aktaş ile görüştü. Ersin ve beraberindekilerin olayların yaşandığı Hopa Cumhuriyet Meydanı'ndan geçtiği sırada Çevik Kuvvet'e mensup bir polis memurunun küçük bir çocukla sohbet etmesi ve çocuğun başını okşaması da kameralara yansıdı. - Artvin/ Hopa

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika CHP, Hopa Olayları İle İlgili Rapor Hazırlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement