CHP Konya Milletvekili Bozkurt Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Konya Milletvekili Bozkurt Açıklaması

CHP Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde faaliyet gösteren Panplast'ta işçilerin sendikal örgütlenme nedeniyle işten çıkarıldığını ve işveren baskısına maruz kaldığını söyledi.

23.12.2015 13:28

CHP Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde faaliyet gösteren Panplast'ta işçilerin sendikal örgütlenme nedeniyle işten çıkarıldığını ve işveren baskısına maruz kaldığını söyledi.

Bozkurt, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve bazı milletvekilleri ile Panplast'ta işten çıkarılan bir grup işçiyle basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin en büyük kooperatifi olan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK) ve Konya Şeker'in oluşturduğu Anadolu Birlik Holding'e bağlı ve bünyesinde 305 işçiyi istihdam eden Panplast'ta aylardır sendikal haklarını kullandıkları için işçilerin değişik bahanelerle işveren baskısına maruz kaldığını savunan Bozkurt,  iki gün önce çıkarılan 11 kişi de dahil olmak üzere 87 işçinin iş akdinin feshedildiğini belirtti.

Anayasal hak olan sendikal örgütlenmenin emek sermaye ilişkisinde emeğin kendi hak ve çıkarları savunması için vazgeçilmez unsur olduğunu ifade eden Bozkurt, "PANKOBİRLİK de Konya Şeker de aslında pancar çiftçisinin kuruluşudur. Pancar çiftçisi gibi hayatını en zor kazanan tarım kesiminin örgütlü gücü PANKOBİRLİK ile Konya Şeker'in ortaklığında oluşan Anadolu Birlik Holding bünyesindeki Panplast'ta, bir yerde tarım emekçilerinin, işçilerinin iş akitlerini feshetmesi gibi çelişkili bir durum yaşıyoruz. Bir an önce işveren tarafından bu yoldan dönülmesi gerekiyor" diye konuştu.

Bozkurt, konuyu Meclis gündemine de taşıdıklarını, hem Araştırma Önergesi hem de soru önergesi verdiklerini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya da işçilerin sendikaya üye olduğu için çıkarıldıkları, bu durumun ülkede  ilk kez yaşanmadığını belirterek, Anayasa'da ve yasalarda sendikal örgütlenme hakkının bulunmasına karşılık hayata geçemediğini söyledi. Türkiye'nin her yerinde hakkını aradığı için mücadele eden, kış koşullarında  işten atılan işçilerin  çadırlarda mücadelelerini sürdürdüklerini kaydeden Akkaya, "Bu Türkiye'nin acı gerçeklerinden biri. CHP olarak emek sömürüsüne karşıyız. Ülkenin neresinde olursa olsun emekçi kardeşlerimizin yanındayız. Verdiğimiz Araştırma Önergesi'ne diğer partiler de destek vermeli. Kimlerin sendikal örgütlenmeyi engellediğinin ortaya çıkarılması gerekiyor" dedi.

Petrol-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül de 10 Ekim'den beri Panplast'ta örgütlenme çalışması sonucu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan çoğunluk tespitini aldıklarını belirterek, ancak işverenin bir gecede iş akdini feshedip işçileri başka iş koluna geçirdiğini söyledi. Gül, örgütlenen 243 işçiden 87'sinin iş akdinin feshedildiğini, halen 90 işçinin kaldığını, mücadeleye sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Konya Milletvekili Bozkurt Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement