Diyanet Protokolde 47 Sıra Geriledi! - Son Dakika
Son Dakika Logo

Diyanet Protokolde 47 Sıra Geriledi!

Diyanet Protokolde 47 Sıra Geriledi!
01.10.2010 14:00  Güncelleme: 14:39

Çelik: Diyanet İşleri Başkanı'nın Protokoldeki Yeri Cumhuriyet Kurulduğunda 3'ncü Sıradayken, Bugün 50'nci Sırada.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanı'nın protokoldeki yerinin "Cumhuriyet kurulduğunda 3'ncü sırada olmasına rağmen, bugün 50'nci sırada yer alması kabul edilemez" olduğunu söyledi.

1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonunda kutlandı. Kutlamaya Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu katıldı.

-DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NIN YERİ-

Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik yaptığı konuşmada, camilerin ayrım yapmadan herkesi kabul ettiğini belirterek, "Camilerde protokol yoktur. Bakan camiye mi geldi geldiği yere oturmalı" dedi.

Camilerin namaz öncesi ve sonrası kapanan yerler olmamasını isteyen Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın protokoldeki yerine de dikkat çekti. Çelik, "Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ile Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu. Hukuki anlamda bir sıkıntının olmadığının göstergesidir. Cumhuriyet kurulduğunda 3'ncü sırada olmasına rağmen, bugün 50'nci sırada yer alması kabul edilemez" diye konuştu.

Resmi Gazetede yayınlanan Diyanet Teşkilatı Yasasını hatırlatan Çelik, din görevlilerine şöyle seslendi:

"Bu yeni yasa ile biz ne istiyoruz? Bizim istediğimiz sizin performansınızı biraz daha artırmanız. Bunu mutlaka gerçekleştirmeniz gerekiyor. Siz görevlerinizi layıkıyla yerine getiriyorsunuz ama toplumsal olaylara duyarlı din görevlisi olma mecburiyetimiz var."

-"ARİF SAĞI HEDEF ALAN İFADEM OLMADI"-

Törene katılmadan önce Bakan Çelik gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sanatçı Arif Sağ'ın kendisine suç duyurusunda bulunmasına ilişkin, "Alevi vatandaşlarımızın talepleriyle büyük bir titizlikle çalışıyorum. Bu konularla ilgili ucuz, sıradan bir yaklaşım içinde olmadım. Bu konuyla ilgili nasıl, nereden bir bilgi aldılar bilemiyorum ama tam aksine, Sayın Sağ'ın medyaya yansıyan, 'Ben bir siyasi partinin temsilcisi olarak, ajanı olarak oraya katıldım' diye bir haberinin çıktığı gerçeği ortada. Aslında onun açıklığa kavuşturulması gerekiyor" dedi.

Sanatçı Sağ'ın çalıştaylara hangi amaç ve kimi temsilen katıldığını açıklaması gerektiğini belirten Çelik, Sağ'ın parti temsilcisi olarak katılmış olmasını çalıştaylara yapılan bir haksızlık olarak değerlendirdi.

Çalıştaylara herkesin davet edildiğini ve bu kapsamda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da davetliler arasında bulunduğunu dile getiren Bakan Çelik, "O parti bu çalıştaylara ilgi göstermedi, katılmadı. Sağ, 'Parti adına orada bulundum' diye bir ifade kullanıyorsa buna bir açıklık getirmesi gerekiyor. Benim Arif Sağ'ı hedef alan bir ifadem söz konusu değil" dedi.

-"CAMİ DIŞINDA HİZMET VERECEĞİZ"-

Törende konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, seksene yakın ülke ile din görevlileri aracılığı ile işbirliği yaptıklarını belirterek, "Camisi olmayan, ezana hasret kalan yerler var. Biz onlara hizmet sunuyoruz. 2 bine aşkın görevli İslam'ın hizmetlerini anlatarak bizi temsil ediyorlar. Din görevlileri ülkemizde de en ücra yerlerde görev yapıyorlar" dedi.

Diyanet Teşkilat Kanunu ile özlük haklarından daha çok yararlanıp hizmet vereceklerini ifade eden Bardakoğlu, çıkan kanun ile din görevlileri adına daha iyi hizmet vereceklerini vurguladı. Din görevlileri için hizmet içi eğitimin önemini vurgulayan Bardakoğlu şöyle devam etti:

"Din görevlisi yaşadığımız 21. yüzyılda kendini geliştirmek zorunda. Caminin dört duvarı içinde kalmak değil cami dışına çıkmak istiyoruz. Bunun için kuşatıcı din hizmetleri sunuyoruz. Cami dışı din hizmetini hayata geçiriyoruz. Kimsesizleri, hastaları ve ihtiyaç sahiplerini ilk biz ziyaret edeceğiz. Camiler bilgilerin arttırıldığı yerler olabilmeli. Camilerde Kuran, din, hadis ve ilim dersleri var. Cemaatin bilgi düzeyini arttırmak istiyoruz. Din görevlileri kendi hutbelerini kendileri yazıp, cemaate kendi hutbeleri ile çıkacak. Bizim görevimiz ayrım yapmadan hizmet vermektir."

-"İSTEYEN İSTEDİĞİ YERDE CUMA NAMAZI KILABİLİR"-

Kutlamalara ara verildiğinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bardakoğlu, MHP Genel Başkanı ve partililerin Ani Harabeleri'nde Cuma namazı kılacaklarının hatırlatılması üzerine, "Dua edenin yanındayız, namazların kabulü için dua etmek bize düşer. İsteyen istediği yerde Cuma namazı kılar" dedi. Sümela Manastırı Akdamar Kilisesi gibi Hristiyanların ayin yapmalarını din özgürlüğünün bir ifadesi olarak gördüğünü belirten Bardakoğlu, "Din özgürlüklerin gelişmesinden korkmamak lazım. Dinimize saygının gereğidir. İnsanlar neye inanıyorsa kendi özgür iradelerine göre tercih yapsın. Mahalle baskısının tarihe karıştığını görmek istiyoruz" dedi.

Son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başörtüsü konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan görüş alıp almadığının sorulması üzerine ise, "Bu konu din adamlarının din görevlilerinin tasarruf yapacağı bir alan değil. Diyanet bayanların başlarını örtmesinin dini bir gereklilik olduğunu defalarca söyledi. Dinin gereğini getirip getirmeme kişinin seçimidir. Dinin doğru bilgisini açıklarız, din özgürlüğünü sağlarız. Başı açık bir insanın baskıya maruz kalmasını istemeyiz" şeklinde yanıt verdi.(ANKA)

(ÖZL/ÖMR)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika Diyanet Protokolde 47 Sıra Geriledi! - Son Dakika


Advertisement