DTP'den Gül'e Af Çağrısı - Son Dakika
Politika

DTP'den Gül'e Af Çağrısı

DTP\'den Gül\'e Af Çağrısı

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis Türkiye Cezaevlerinde Dram ve Trajediler Yaşandığını Öne Sürdü.

24.07.2008 13:13

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis cezaevlerinde dram ve trajediler yaşandığını öne sürdü ve Cumhurbaşkanı'nın CMK'nın 399'ncu maddesine göre verilmiş yetkisini kullanarak "tahliye olmaktan başka çareleri olmayan" tutukluları affetmesi gerektiğini söyledi.

DTP'li Halis Meclis'te düzenlediği basın toplantısında yıllardır Türkiye'de yargının tarafsızlığının tartışıldığını belirterek, bir ülkede yargı adil değilse, insan ve kamu vicdanını sızlatan sonuçların ortaya çıkacağını söyledi. Türkiye cezaevlerinde dram ve trajediler yaşandığını savunan Halis, "Paraları hiç etmekten ceza alan Necmettin Erbakan için cezasını evinde çekmesi yönünde özel yasa çıkartılırken, yaşları ve sağlık koşulları gereği Necmettin Erbakan'dan daha kötü durumda olan yüzlerce siyasi tutuklu ilgisizlik ve çaresizlik için cezaevlerinde ölümü bekliyor" dedi. Odak Dergisi Yazı İşleri Müdürü olan Erol Zavar'ın 2001 yılında müebbet hapse mahkum edildiğini ve Sincan F tipi cezaevinde tutuklu bulunduğunu hatırlatan Halis, Zavar'ın ağır mesane kanseri olduğunu ancak tüm başvurulara rağmen tedavisinin yapılmadığını söyledi. Yine Siirt E tipi cezaevinde kalan Ali Çekin'in 77 yaşında, Malatya E tipi cezaevinde yatan Yusuf Kaplan'ın 85 yaşında olduğunu belirten Halis, Tunceli Devlet Hastanesi'nin Yusuf Kaplan hakkında "vücudunun yüzde 79'u sağlığını kaybetmiştir" raporu verildiğini kaydetti ve "rapora dayanılarak tahliyesi istenen Kaplan, savcılık tarafından kontrol için gönderildiği Elazığ Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Şube Müdürlüğünde "cezanın infazında mahkumun hayatı için hayati herhangi bir tehlike yoktur' ifadesi kullanılarak hukuk skandalına bir de tıp skandalı eklenmiş oluyor" dedi.

-"CEZAEVİ SORUNLARI OKKIR'IN ÖLÜMÜYLE GÜNDEME GELDİ"-

Yaşanmakta olan hukuk dışı uygulamalara rağmen bir türlü gündeme gelmeyen cezaevlerindeki sorunların, Ergenekon sanığı Kuddusi Okkır'ın tahliyesinin ardından ölmesiyle gündeme geldiğini belirten Halis, "CHP'nin Kuddusi Okkır'ı sahiplenmesiyle, bugüne kadar gösterilmeyen duyarlılık, cezaevlerinde ölümü bekleyen, yaşamları güvence altında olması gereken yüzlerce tutuklunun sağlık sorunlarının çözümü için de gösterilmelidir. Cumhurbaşkanına CMK'nın 399 sayılı maddesine göre verilmiş yetki devreye sokulmalıdır" dedi.

Cezaevlerindeki yaşam koşullarının bir an önce düzeltilerek, tutukluların her şeyden önce tedavi edilmeleri önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine işaret eden Şerafettin Halis, "Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, 19 Aralık 2000 yılında "Hayata Dönüş' operasyonuyla 32 kişinin ölümüne, yüzlerce insanın yaralanıp sakat kalmasına neden olan dönemin Cezaevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun'u, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliğine atayarak yapmış olduğu ödüllendirme yanlışını, yasaların kendisine vermiş olduğu yetkiyi kullanarak "tahliye olmaktan başka çareleri olmayan' tutuklulara göstereceği duyarlılıkla gidermek zorundadır." diye konuştu. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika DTP'den Gül'e Af Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement