Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Iğdır'da - Son Dakika
Politika

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Iğdır'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Iğdır\'da

Modernize edilecek olan Dilucu Sınır Kapısının açılışına katılmak için Iğdır’a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Türkiye, İran ve Nahcıvan olmak üzere 3 sınır kapısı üzerine ortak müzakere ettik. Dil ucu sınır kapsının temel atma törenin gecikmesinin sebebi de müzakerelerin devam etmesinden kaynaklandı” dedi.

14.03.2014 13:24

Modernize edilecek olan Dilucu Sınır Kapısının açılışına katılmak için Iğdır'a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, " Türkiye, İran ve Nahcıvan olmak üzere 3 sınır kapısı üzerine ortak müzakere ettik. Dil ucu sınır kapsının temel atma törenin gecikmesinin sebebi de müzakerelerin devam etmesinden kaynaklandı" dedi.

Birtakım incelemelerde bulunmak Dilucu Sınır Kapısı'nın açılışına katılmak için Iğdır'da gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Iğdır Valisi Davut Haner'in makamında gazetecilerin sorularını cevapladı. Burada yaptığı açıklamada Bakan Yazıcı, Dilucu Sınır Kapısının modernize edilmesinin temel atma töreni için Iğdır'da geldiğini ifade etti. İnşaat çalışmalarını bitiminde sınır kapısının modern bir kapı haline geleceğini ifade eden Bakan Yazıcı, "Daha rahat daha iyi hizmet etme konuma gelecektir. Iğdır tarımsal, geniş toprakları bakımından ve hayvancılık bakımından son derece önemli bir ilimiz. Birde ticaretimizin yoğunlaşmasına dayalı olarak dış ticaretin bu güzergah üzerinden çoğalmasıyla da Iğdır'a ve çevresine önemli katkılara sunacağına inandırıyorum. Bugün Dünya'da uluslararası ekseninde meskeninde enerji kaynakları ve enerji koridorları yer almakta. Dikkat ederseniz çatışmalar hep enerji kaynaklarına yöneliktir. Enerji alan kadar bir diğer önemli alan da tarımsal faaliyetler yada sağlıklı gıda üzerinedir. Bu bakımdan Iğdır ve çevresi tarımsal potansiyelimizin bakımından son derece elverişlidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız elbette bu doğrultuda hareket ediyor. İnşallah cumhuriyetimizi 2023'e taşırken hedeflerimizi gerçekleştiririz" dedi.

" KAÇAKÇILIKLA MÜCADELEDE GERÇEKTEN BAŞARILI SONUÇLAR ELDE ETTİK"

Bir gazetecinin kaçakçılıkla ilgili sorusuna Bakan Yazıcı, şunları söyledi: "Biz Gürbulak ve bütün sınır kapılarımızı kaçakçılıkla mücadele konusunda son derece modern araç ve gereçlerle donatmışız. Ayrıca beşeri kaynağımızı da arttırmak üzere takviye etmişiz. Ama kaçakçılığa alışmış insanlar çok farklı yöntem ve yollar kullanarak, yapar oldukları bir doğru. Ama söylediğiniz boyutta Doğubayazıt tamamıyla kaçakçıların getirdiği ürünlerin satıldığı bir yer haline geldiği bir yer değil. Böyle bir şey söz konusu değil. Ama bu söylem üzerine burada bütün yetkililerimiz var. Bu konuda araştırma yapıp tekrar bana dönecekler. Bu konuda mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu mücadelede gerçekten başarılı sonuçlar elde ettik. Bu tabi mazeret değil, hemen bitişinde enerji kaynakları var ve son derece ucuz. Biz enerji bakımından dışa bağlı bir ülkeyiz. Dolayısıyla cazip hale geliyor. Bizde çok etkili bir mücadele sürdürüyoruz. Meclisten çıkardığımız kanunda yaptığımız düzenlemede, kaçak akaryakıtla mücadeleyi, daha etkin gerçekleştirmek amacıyla önemli yaptırımlar edindik. Herhangi bir istasyonda yapılan tespitte kaçak akaryakıt kullanan olması tek o pompayı kapatırdık. Ama şuan bir pompa yüzünden o istasyonu kapatıyoruz. Bu mücadelemiz sürüyor" diye konuştu.

"3 SINIR KAPISI ÜZERİNE ORTAK BİR MÜZAKERE YAPTIK"

İran Boralan Sınır Kapısı ve Ermenistan Alican Sınır kapısının açılması konusunda Bakan Yazıcı'ya yöneltilen soruya Yazıcı, şöyle yanıtladı: "Biz zaten 3 sınır kapısı üzerine ortak bir müzakere yaptık. Nahçıvan, İran ve Türkiye üzerine bir müzakere yaptık. Sonuçta Azerbaycan'nın kendi özeli üzerinden çekinmeleri oldu. İran'ın kendi açısından bir takım çekinceleri oldu. Zaten Nahçıvan'ın sınır kapısının bugün temelini atacağız. Gecikmesinin sebebi de bu müzakerelerin devam etmeseydi. Elbette İran'la önümüzdeki süreçte bir çalışma gerçekleşir. Ama şuan da bu güzergah üzerinde İran ve Türkiye arasında bir çalışmamız somut olarak yok" şeklinde konuştu. - IĞDIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Iğdır'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement