Hava Savunma Füze Sistemi Projesi - Son Dakika
Politika

Hava Savunma Füze Sistemi Projesi

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Hava Savunma Füze Sistemi Projesi'nde Çin'in tercih edilmesinin, Türkiye'nin savunma kaynaklarını çeşitlendirmekle ilgisi olmadığını ileri sürdü.

20.02.2015 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Hava Savunma Füze Sistemi Projesi'nde Çin'in tercih edilmesinin, Türkiye'nin savunma kaynaklarını çeşitlendirmekle ilgisi olmadığını ileri sürdü.

Çıray, yaptığı açıklamada, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, Hava Savunma Füze Sistemi Projesi'ne ilişkin yazılı soru önergesine verdiği yanıta ilişkin eleştirilerde bulundu.

Aytun Çıray, füze sisteminde Çin'in tercih edilmesinin, Türkiye'nin savunma kaynaklarını çeşitlendirmek, bağımsızlığını güçlendirmekle uzaktan yakından ilgisi olmadığını savundu.

Çıray, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu tercihte ısrar edilmesinin temel nedeni, Türkiye'yi modernleşme rotasından çıkarmak ve mutlak tek adam diktatörlüğüyle uyumlu bir  dış politika oluşturmaktır. Bu bir eksen kaymasıdır. Çin'den alınması düşünülen Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemleri ile ilgili, 'söz konusu sistem, NATO'ya entegre edilmeden kullanılacaktır' dediğinize göre, TBMM kararı ile üyesi olduğumuz NATO ile yürüttüğümüz işbirliğini gayrı milli olarak mı değerlendiriyorsunuz?"

Açıklamasında, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın cevabının arkasında Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşünün yer alıp almadığını öğrenmek isteyen Çıray, şu soruları yöneltti:

"Milli ordu konusundaki hassasiyetiniz, TSK'nın komutanlarının Ergenekon, Poyraz, Balyoz gibi adlarla anılan hukuka aykırı davalarda tutuklanmaları sırasında yok muydu?

Kamuoyunda 'Füze Kalkanı' olarak bilinen NATO'nun yeni füze savunma konsepti sizin iktidar bulunduğunuz 2010 Lizbon NATO Zirvesi'nde kabul edilmiştir. Bu karar ile ABD'nin Füze Savunma sistemi ile NATO'nun ve üye ülkelerin füze savunması sistemleri resmen bütünleşmiştir. Bu çerçevede, fiilen ABD'nin milli sistemi içinde faaliyet gösteren Kürecik'teki radarı kaldırmayı düşünüyor musunuz?

Türkiye'nin NATO Füze Kalkanı sistemine Çin teknolojisini milli olarak kullanabilmesi olası mıdır? Değilse eğer çöpe gidecek milyarlarca doların hesabını verebilecek misiniz?"

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hava Savunma Füze Sistemi Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement