Reformistler Yüksek Şurası Başkanı Muhammed Rıza Arif, "Biz partileşmeye inanıyoruz. Şu anki ülke şartlarında siyasi yönelişlerden başka çıkar yol yok. Fakat siyasi yöneliş hareketleri partilere dönüşmelidir ancak bu şekilde toplumsal sorumluluğu üstlenmek mümkündür" dedi.
Başkent Tahran'daki Adine Konferans Salonu'nda düzenlenen 14'üncü Merdum Salari (Demokrasi) Partisi Kongresi'nde konuşan Arif, İran'daki siyasi hareketlerin halkın karşısında hesap verebilmeleri için siyasi yönelişten partileşmeye geçmeleri gerektiğini söyledi.
Arif, "İran devleti, anayasa, demokratik teşkilatlanma ve partiler üzerine bina edilmiştir. Parti ve teşkilatlanma, anayasanın teminatı altına alınmıştır. Bu nedenle partilere medeni hakları olan düşünce ifade hürriyeti izni verilmelidir. Bu ülke ve partilerin önünün açılması için anayasal kanunlar çerçevesinde ilan edilmelidir" ifadelerini kullandı.
İran devrimi yıllarında siyasi yönelişlerin zaruri olduğunu belirten Arif, "Biz partileşmeye inanıyoruz. Şu anki ülke şartlarında siyasi yönelişlerden başka çıkar yol yok. Fakat siyasi yöneliş hareketleri partilere dönüşmelidir ancak bu şekilde topluma karşı sorumluluk sahibi olmak mümkündür" şeklinde konuştu.
Reformistlere yakınlığıyla bilinen Bağımsız Tahran Milletvekili Ali Mutahhari de konuşmasında, halkın seçimlere katılmasının önemine işaret etti.
Mutahhari, "Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK) tarafından reddedilen aday sayısı çok olmasına rağmen halk, seçim sandıklarına gitmeli ve güçlü bir şekilde oy kullanmalıdır. Bu kadar çok adayın reddedilmiş olması karşı tarafın (muhafazakarlar) halkın seçimlere katılımını azaltmayla ilgili bir planı olabilir" iddiasında bulundu.
İran devriminin teorisyenlerinden Murtaza Mutahhari'nin oğlu Ali Mutahhari, şunları söyledi:
"Halk seçimlere yüksek oranda katılım göstermeli. Halkın katılımı oranıyla ilgili olarak 8'inci ve 9'uncu meclis seçimlerinde önemli farklılıklar ortaya çıktı. 8'inci dönemde ise katılım nispeten iyiydi ve meclisteki aydın kişi sayısı da 40-50 kişi vardı. 9'uncu dönem meclis seçimlerini reformistler protesto ederek katılım göstermeyince mecliste görüş bildirebilen aydın sayısı 10'u geçmedi. Halkın katılımı ne kadar yüksek olursa meclisteki aydın sayısı da o oranda artacaktır. AKK'nin bu kadar adayı reddetmesi iyi bir siyaset değildir. Bu konuda babam 'Kişi salih bir kişi olsa da onun seçmene dayatılması doğru değildir. Halk seçimlerde özgür olmalı, hata yapma hakkı tanınmalıdır' derdi. Bir vekilin kabulü veya reddi halkın oyuna bırakılmalıdır. AKK, adayların yüzde 80'ini kendi belirliyor, halka yüzde 20'sini bırakıyor."
Şubat ayının 26'ncı günü İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimleri düzenlenecek.
Son Dakika › Politika › İran'daki Seçimler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?