İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, bazı mevkidaşlarına, 5+1 ülkeleriyle yürüttükleri "nükleer müzakerelerdeki ilkelerini" anlatan bir mektup gönderdiği bildirildi.
İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Zarif, mektubunda, ülkesinin müzakerelerde, muhataplarının "gayri meşru ve aşağılayıcı" taleplerine direndiğini savundu.
"İran bu bağlamda, pratik çözümler, eşit ve gerçekçi teklifler sunmuştur. Müzakerelerde karşılıklı çıkar ve saygıya dayalı, adil ve makul bir anlaşmaya varılması için kararlılık göstermiştir" ifadesini kullanan Zarif, İran nükleer programının barışçı olduğunun güvencesi ve karşılığında da ekonomik yaptırımların kaldırılması doğrultusunda ortak bir hedefe ulaşmak üzere bir çözüm ve anlaşma için söz konusu müzakerelerin planlandığını belirtti.
-"İran, nükleer silah arayışında değil"
Tahran yönetimi tarafından dünya kamuoyuna yapılan açıklamalarda, üzerinde çalışılan "Ortak Eylem Planı"nın merhalelerine değinen Dışişleri Bakanı Zarif, mektubunda şunları kaydetti:
"İlk merhale zor değil. Çünkü İran ne nükleer silah peşinde, ne de bunlara ihtiyaç duymaktadır. Bizim görüşümüze göre nükleer silahlar etkinliğini kaybetmiştir. Geçmişe ait bu silahlar dış güvenliğin veya iç istikrarın sağlanmasında etkili değildir. Özellikle bu durum, sahip olduğu geniş coğrafya, nüfus ve doğal kaynaklar açısından kendi kendine yeten İran için geçerlidir. Ülke, 300 yıldır hiçbir savaşı başlatan taraf olmamıştır. Hatta bilinçli bir stratejik değerlendirme yapıldığında nükleer silahların İran güvenliği için zararlı olduğu ortaya çıkacaktır".
-"Kitle imha silahları İslam'da 'haramdır"
İran "İslam Devleti"nin kurucusu Ayetullah Humeyni'nin kitle imha silahlarının İslam'da yasaklandığı yönündeki "fetvasını" hatırlatan Zarif, İran'ın, kitle imha silahlarının üretimi ve kullanımına karşı olduğunu savundu.
Zarif, "İran-Irak savaşında (1980 -1988) Saddam Hüseyin, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra görülmeyen kimyasal silahlarla İran güvenlik güçleri ve halkına saldırmasına rağmen İran misilleme yapmamıştır" ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Zarif'in kaç ülkeye veya hangi ülkelere mektup gönderdiğine ilişkin bilgi verilmedi.
İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu "5+1 grubu" arasında yürütülen ve son turu 24 Kasım'da Viyana'da yapılan nükleer müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış ve 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı.
Taraflar arasında, uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörünün geleceği ve yaptırımların kaldırılması konularında fikir ayrılıkları bulunuyor. - Tahran
Son Dakika › Politika › İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?