İsmail Kahraman: Dört Partiye Çalışmaların Kaldığı Yerden Devamı Konusunda Çağrıda Bulunuyorum - Son Dakika
Politika

İsmail Kahraman: Dört Partiye Çalışmaların Kaldığı Yerden Devamı Konusunda Çağrıda Bulunuyorum

İsmail Kahraman: Dört Partiye Çalışmaların Kaldığı Yerden Devamı Konusunda Çağrıda Bulunuyorum

İsmail Kahraman: Dört partiye çalışmaların kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum (1) "Cumhuriyet Halk Partisi'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum" "CHP Parlamenter sistem dışında hiçbir şeyi kabul etmeyecekleri istikametindeydi" Anayasa komisyonun dağılmasına ilişkin TBMM Başkanı İsmail Kahraman düzenlediği basın toplantısında konuştu.

17.02.2016 13:59

İsmail Kahraman: Dört partiye çalışmaların kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum (1)

" Cumhuriyet Halk Partisi'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum"

"CHP Parlamenter sistem dışında hiçbir şeyi kabul etmeyecekleri istikametindeydi"

Anayasa komisyonun dağılmasına ilişkin TBMM Başkanı İsmail Kahraman düzenlediği basın toplantısında konuştu. Kahraman, "Dört parti başkanına çalışmaların kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum. Cumhuriyet Halk Partisi'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum. CHP Parlamenter sistem dışında hiçbir şeyi kabul etmeyecekleri istikametindeydi" dedi.

Anayasa komisyonun dağılmasına ilişkin TBMM Başkanı İsmail Kahraman şu ifadeleri kullandı: "Anayasa çalışmalarını tekrar ele almak toplumun beklentilerine uygun olarak hukuk devleti, çoğulcu demokrasi ilkelerine dayalı yeni bir Anayasa taslağını Meclis'e getirilmesi gayesi ile 8 Ocak'ta siyasi partilere konuya ilişkin mektup yazdım.

DÖRT PARTİ BAŞKANINA ÇALIŞMALARIN KALDIĞI YERDEN DEVAMI KONUSUNDA ÇAĞRIDA BULUNUYORUM

Dört siyasi partinin sayın genel başkanlarına, yeni bir anayasa yapımı yönünde, çalışmaların kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum. Cumhuriyet Halk Partisi'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum. Çalışmalar, diğer üç partinin; Adalet ve Kalkınma Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ile de devam edebilir.

CHP PARLAMENTER SİSTEM DIŞINDA HİÇBİR ŞEYİ KABUL ETMEYECEKLERİ İSTİKAMETİNDEYDİ

Komisyonun dağılmasına başkanlık sisteminin neden olduğu yönündeki bir soruya Kahraman, "Henüz usuller konuşulurken esasa geçilmedi. Hükümet şekli ne olacak, Başkanlık mı, Parlamenter sistem mi olacak? o sisteme gelindiğinde konuşulacaktı. CHP'nin ileri sürdüğü şartlardan birisi de Parlamenter sistem üzerinden yürünerek gidilmesi. Parlamenter sistem dışında hiçbir şeyi kabul etmeyecekleri istikametindeydi. Bu esasa dönüktü. Esasa giremedik."

DHA ANKARA- İsmail Kahraman: Dört partiye çalışmaların kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum (Geniş haberi)

"Cumhuriyet Halk Partisi'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum"

"CHP Parlamenter sistem dışında hiçbir şeyi kabul etmeyecekleri istikametindeydi"

"Ümit büyük hazine. Biz ümidi kaybetmiyoruz"

"Çözümden görev almayanlar sorunun bir parçası olurlar"

"Zaman kıymetli bir hazine. Ne zaman başlayacağımız verilecek cevaplara bağlı"

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, 3'üncü toplantısında dağılan Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun yeniden toplanması için siyasi parti liderlerine çağrıda bulundu. İsmail Kahraman, "Ümidimi hiç kaybetmiyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum" dedi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Anayasa Mutabakat Komisyonunun 3'üncü toplantısında dağılmasının ardından TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Mecliste bulunan 4 siyasi partinin de seçim beyannamelerinde yeni bir anayasa yapmayı taahhüt ettiklerini bu çerçevede Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 24'üncü dönemde sonuçlandırılamamış anayasa çalışmalarının devamının gelmesi için görüşmeler yaptığını anımsatan İsmail Kahraman şunları söyledi: "Şahsımın beklentisi, Türkiye'mizin beklentisi insan hak ve hürriyetlerine saygılı öznesi insan olan kuvvetli kudretli üniter yapıda bir hukuk devleti yapılanmasını ortaya koyacak bir anayasayı oluşturmak. Anayasa Mutabakat Komisyonu toplantısının ilki 4 Şubat'ta, ikincisi 10, üçüncüsü 16 Şubat Salı günü yapıldı. Bu iki toplantının gündemi Anayasa Mutabakat Komisyonunu çalışma usullerinin belirlenmesiydi. 24'üncü dönem Anayasa Uzlaşma Komisyonunun birinci maddesi; komisyonun adının anayasa uzlaşma komisyonu olduğuydu. Görevi; anayasa yapım sürecini yönetmek ve taslak metnini hazırlamak şeklindeydi. Bu maddelerin müzakeresinde CHP komisyonunu kuruluş gayesi dışında ek görevler yüklenilmesi talebinde bulundu. 3 siyasi parti yakın çizgiye gelmişken CHP üyeleri bu konuda taviz vermeyeceklerinin altını çizdi. Komisyonunu isminin Türkiye'yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu olmasını öne sürdü şart olarak. Komisyonumuz görevini yerine getiremez duruma geldi."

"ÇÖZÜMDEN GÖREV ALMAYANLAR SORUNUN BİR PARÇASI OLURLAR"

Meclisin görevinin meseleleri çözmek ve demokratik sivil anayasa yapmak, çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek olduğunu vurgulayan İsmail Kahraman şöyle devam etti: "Çözümden görev almayanlar sorunun bir parçası olurlar. Meclis bir bütün olarak Türkiye'mizin meclisidir. Milli irade ve egemenliği temsil etmektedir. Ortak aklı harekete geçirerek anayasa yapım süreci yeniden ele alınacak ve başarı ile bitirilecektir. Yeni bir anayasa yapma yönünde 4 siyasi parti liderlerine çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum. Milletimize karşı yeni bir anayasa yapma sözü veren partilerin bu çağrıya müspet cevap vereceklerine inanıyorum. 26'ncı dönem inanıyorum ki bu vazifesini yerine getirecektir. Ümidimi hiç kaybetmiyorum ve olacak inşallah."

"ZAMAN KIYMETLİ BİR HAZİNE. NE ZAMAN BAŞLAYACAĞIMIZ VERİLECEK CEVAPLARA BAĞLI"

İsmail Kahraman açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kahraman komisyonun ne zaman başlayacağı sorusuna, "Zaman kıymetli bir hazine. Ne zaman başlayacağımız verilecek cevaplara bağlı" dedi. Bir partinin çekilmesi halinde tekrar komisyona devam edilemeyeceğini aktaran Kahraman "Komisyonun usulünde oy birliği gerekiyor bütün kararlarda. Bu dönemin Anayasa Mutabakat Komisyonu çalışmaları nasıl olacak konusunda yen bir oy birliği lazım. Bir parti çekildiği halde tekrar devam etmek mümkün değil. Partinin çekilmesi halinde komisyon düşüyor. Zira buna göre toplanıldı" diye konuştu.

"ÜMİT BÜYÜK HAZİNE. BİZ ÜMİDİ KAYBETMİYORUZ"

Meclisi temsil ettiğini ve her türlü gayreti gösterdiğini vurgulayan İsmail Kahraman çağrıya olumsuz bir yanıt gelmesi durumunda ne yapılacağını sorulması üzerine, "Ümit büyük hazine. Biz ümidi kaybetmiyoruz. Ben gayret ediyorum. İnanıyorum 26'ncı önem başkanlık gelecek" derken komisyonda Başkanlık sisteminin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi: "Hükümet şekli ne olacak; parlamenter sistem mi, yarı başkanlık mı başkanlık mı? O iradeye sıra geldiğinde konuşulacak bir iştir. CHP'nin öne sürdüğü şartlardan biri parlamenter üzerinden gidilmesi ve bunun dışında başka bir sistemi kabul etmemesiydi. Esasa gelemedik usulde kapatıldı. Diğer 3 parti 'sıra geldiği zaman sistem üzerinde konuşuruz müzakere ederiz' derdi. Esasları usulden sonra görüşme durumundayız. İsmi noktasında oldu esas kopuş."

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika İsmail Kahraman: Dört Partiye Çalışmaların Kaldığı Yerden Devamı Konusunda Çağrıda Bulunuyorum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement