Konsolos Tzeveleki'den Barış Mesajı - Son Dakika
Politika

Konsolos Tzeveleki'den Barış Mesajı

Konsolos Tzeveleki\'den Barış Mesajı

Yunanistan'ın Edirne Konsolosusluğu görevini tamamlayan Paraskevi Tzeveleki, Türk ve Yunan halklarının kötü niyetli insanların söylediklerine kulaklarını tıkaması gerektiğini söyledi.

13.09.2011 11:18

Yunanistan'ın Edirne Konsolosusluğu görevini tamamlayan Paraskevi Tzeveleki, Türk ve Yunan halklarının kötü niyetli insanların söylediklerine kulaklarını tıkaması gerektiğini söyledi. İki halkın dilde, müzikte ve mutfakta birçok ortak yönü olduğunu belirten Tzeveleki, " Ege'mizin masmavi gökyüzünü kat eden karanlık korkutucu uçakları, bir ülkeden diğerine seyahat eden dostluk gemilerine çevirelim" dedi.

Edirne'de 2007 Ekim'de başladığı görev süresini dolduran Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Paraskevi Tzeveleki için veda resepsiyonu düzenlendi. Kamu kurumu temsilcileri ve işadamları ile Kuzey Evros Metropoliti Damaskinos'un da katıldığı resepsiyonda Türkçe konuşma yapan Tzeveleki, "Gelecekte nerede görev alırsam alayım, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için ve on yıllarca aramızda düşmanlık tohumları eken önyargıların yıkılması için çalışmaya devam edeceğim" dedi. Tzeveleki, şöyle konuştu:

"Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'a çok teşekkür ediyorum. Ben Trakyalıyım. Ben ve çocuklarımın kalbimizin bir kısmı burada kalacak. Yüzyıllardır beraber yaşamış olan iki halk ve iki ülke var. Bazı güçler iki ülke arasında çok kolaylıkla düşmanlık tohumları ekti. Önyargılar yarattılar. Ama insanlar yolculuk yapıp birbirini tanıdıkça, bizleri birleştiren unsuların bizleri ayıran unsurlardan daha fazla olduğunu gördüler. Trakya'ya biraz da olsa temkinli olarak geldim. Okulda okuduklarımdan belki etkilenmiş olabilirim. Eğitim sistemlerimiz insanların birbirlerine yakınlaşmasına yardımcı olmuyor. "

Göreve başladığı dönemde bazı insanların konsolosluğa gelmeye korktuğunu söyleyen Tzeveleki, "Konsolosluğu karanlık ve korkutucu bir kurum olarak gören insanlara yardım etmemizi ve onlarla dostluk kurmamızı unutamıyorum. Bir gün Yunanistan'ın Dışişleri Bakanlığı'nda karar verecek bir mercide olursam, ilk yapacağım şey, iki ülkenin karşı karşıya olduğu tüm siyasi sorunların çözülmesi için gerekli tüm mekanizmaları hayata geçirmek olacak. Ege'yi de bir dostluk denizine, bir barış denizine dönüştürebiliriz. Ege'mizin masmavi gökyüzünü kat eden karanlık korkutucu uçakları, bir ülkeden diğerine seyahat eden dostluk gemilerine çevirelim" dedi.

Bundan sonra Atina'daki Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapacak olan Paraskevi Tzeveleki, Türk yemeklerinden en çok mercimek çorbası, mercimek köftesi, Urfa kebabı ve tava ciğeri özleyeceğini söyledi. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Konsolos Tzeveleki'den Barış Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement