Van Çölyak Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gıyasettin Sevgin, çölyaklılarda özür oranının yüzde 40 olmasını istedi.
Çölyak Hastalığının Teşhis Aşamasının, Nedenlerinin, Sonuçlarının ve Bu Hastalara Sağlanabilecek Yardımların Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin ve Van Çölyak Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gıyasettin Sevgin'i dinledi.
Akçin'in sunumunun ardından AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, ithal edilen gıdalarda helal logosu aranıp aranmadığını sordu.
Gıda ve gıdayla temas eden her tür ürünün çifte kontrole tabi tutulduğuna işaret eden Akçin, bunlardan birinin gümrük işlemleri diğerinin ise insan sağlığı açısından olduğunu anımsattı. Akçin, helal logo konusunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının alanına girdiğini belirtti.
Glutensiz ürünlerin ithalatında vergi oranının sıfırlanıp sıfırlanmayacağına yönelik soru üzerine Akçin, buğdaydan çikolataya kadar binlerce ithalat kalemi olduğunu, her birini glutensiz diye ayırmak için tarife cetveline ayrı bir açılım yapılması gerektiğini kaydetti. Akçin, her açılımın yeni bir sorun çıkardığını dile getirerek, "Tarife cetvelini ne kadar açarsanız o kadar sorun yaşıyorsunuz. Tarife cetvelinde tek bir ürün olsa açılım yaparsınız ama burada yelpaze geniş. Bu ithalat sistemimizi zorlayacaktır ama bu yapılabilir. Her zaman bu imkanımız var. Tarife cetveli açılabilir." diye konuştu.
Van Çölyak Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gıyasettin Sevgin, çölyaklıların yüzde 25 özür grubuna girdiğini anımsatarak, bunun çölyaklıların hayatına katkısının olmadığını söyledi. Sevgin, bu oranın yüzde 40'a çıkarılmasını isteyerek, emeklilik yaşının da 45-47 olmasını önerdi. Sevgin, yüzde 25 özür oranının önemsenmediğini, "hastaysan emekli ol" ya da "işe gelme" denildiğini dile getirdi. Sevgin, çölyaklıların 40-45 yaşından sonra fiziki yeteneğini yitirmeye başladığını, fizyolojik sıkıntıların başladığını anlattı.
Çalışma hayatında taşeron işçilerin aldığı maaşın az olduğunu ifade eden Sevgin, oranın yüzde 40 olmasıyla bazı avantajlar elde edeceklerini kaydetti.
Sevgin, rapor almadan önce bu hastaların muhakkak kontrole gitmesi gerektiğini, gitmeyenler için ücretlerinin kesilebileceğine dair müeyyide getirilebeleceğini belirtti. Sevgin, kontrole gitmeyen hastalarda ciddi sorunlar oluştuğunu vurguladı.
SGK Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Vekili Mustafa Özderyol, maluliyette raporlardaki oranı hesaplamalarının, dünya litaretürüne girmiş hastalıklar ve onların oranlarıyla sınırlı olduğunu bildirdi.
Özderyol, "Sağlık Bakanlığında rapora yazılan oranları, maluliyet oranlarında değerlendireceğimiz anlamına gelmiyor. Hastalığın işgücü kaybında yer teşkil edip etmediğine bakıyoruz. Çölyakta işgücü kaybı, yüzde 40'lara sebep olabilecek gibi değil. İlerleyen yaşa istinaden, başka hastalıkların da üzerine binmesiyle, toplamların sonucu maluliyete götürebilir." diye konuştu.
Son Dakika › Politika › Meclis Çölyak Araştırma Komisyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?