'Menderes', 'Deniz Gezmiş', 'İlhan Selçuk' Kavgası - Son Dakika
Politika

'Menderes', 'Deniz Gezmiş', 'İlhan Selçuk' Kavgası

\'Menderes\', \'Deniz Gezmiş\', \'İlhan Selçuk\' Kavgası

Meclis Genel Kurulu'nda, 1 Mayıs'la İlgili Gensorunun Ön Görüşmeleri Sırasında İlginç Tartışmalar Yaşandı.

14.05.2008 14:35

Meclis Genel Kurulu'nda, 1 Mayıs'la ilgili gensorunun ön görüşmeleri sırasında ilginç tartışmalar yaşandı. AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün'ün CHP'ye yönelik "merhum Adnan Menderes'in 60 ihtilali sonrası idamıyla ilgili tutumunuz hala ikirciklidir. Bunu coşkuyla karşılayanlar var", "Deniz Gezmiş idamı hak edecek bir suç işlememiş olabilir ama Deniz Gezmiş bir milli kahraman da değildir", " Hasan Cemal'i okumanızı tavsiye ediyorum. İlhan Selçuk gibi, Doğan Avcıoğlu gibi, Cemal Madanoğlu gibi kişilerin Deniz Gezmiş gibi gençleri kendi devrim ve ihtilal hayalleri için nasıl kullandıklarını çok açık bir şekilde yazmıyor mu?" şeklindeki sözleri, iktidarla muhalefet arasında sert tartışmalara yol açtı. İşte Genel Kurul tutanaklarına yansıyan sert tartışmalar

Nihat Ergün (Kocaeli): Sizin tutumunuz sadece bu olaylarla ilgili değil, ikircikli bir tutumunuz var bütün bu olaylar karşısında. 2006 Danıştay saldırısında da böyleydi. Orada da bütün olayları nasıl bizim üstümüze yıkmaya çalıştınız. (AK Parti sıralarından alkışlar) Merhum Adnan Menderes'in 60 ihtilali sonrası idamıyla ilgili tutumunuz da hala ikirciklidir. (AK Parti sıralarından alkışlar) Bunu coşkuyla karşılayanlar var.

KEMAL KILIÇDAROĞLU (İstanbul): Sayın Başkan, hiçbir hatip olayı saptıramaz, hakkı yoktur, yetkisi de yoktur. (AK Parti sıralarından "Dinle dinle!" sesleri, gürültüler)

NİHAT ERGÜN (Devamla): Değerli arkadaşlar, aslında Deniz Gezmiş olayıyla ilgili tutum da doğru tutum olmamıştır.

KEMAL KILIÇDAROĞLU (İstanbul) - Hatiplerin doğru söyleme görevi vardır, gerçek dışı beyanda bulunamaz.

NİHAT ERGÜN (Devamla) - Deniz Gezmiş idamı hak edecek bir suç işlememiş olabilir ama Deniz Gezmiş bir milli kahraman da değildir. (AK Parti sıralarından alkışlar) Buradaki konuşmalarda neredeyse milli kahraman ilan edildi.

Hasan Cemal'i okumanızı tavsiye ederim. (CHP sıralarından gürültüler)

NİHAT ERGÜN (Devamla) - İlhan Selçuk gibi, Doğan Avcıoğlu gibi, Cemal Madanoğlu gibi kişilerin Deniz Gezmiş gibi gençleri kendi devrim ve ihtilal hayalleri için nasıl kullandıklarını çok açık bir şekilde yazmıyor mu? Ama okumuyorsunuz. (AK Parti sıralarından alkışlar) İşte, biraz da o gençlere bu yüzden, onları kullananlar yüzünden yazık olmadı mı? Sonra, onların idamına burada parmak kaldıranları siz Cumhurbaşkanı seçtiniz. (AK Parti sıralarından alkışlar)

Gazeteci İlhan Selçuk da sabaha karşı evinden alınmayı hak etmemiş olabilir, yanlış bir uygulama da yapılmış olabilir, ama gazeteci İlhan Selçuk sütten çıkmış ak kaşık mı? (CHP sıralarından "evet" sesleri)

NİHAT ERGÜN (Devamla) - Hala bu yaşında darbeciliğe fücur finansmanı sağlamanın neresi ak kaşıklık? Olur mu böyle bir şey? (AK Parti sıralarından alkışlar)

KEMAL KILIÇDAROĞLU (İstanbul) - Sayın Başkan, Parlamentoda bulunmayan bir kişinin Parlamentoda bir milletvekili tarafından suçlanması doğru değildir. (CHP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar, AK Parti sıralarından alkışlar)

ŞAHİN MENGÜ (Manisa) - Cevap verme hakkı olmayan insanlara saldırıyor!

ALGAN HACALOĞLU (İstanbul) - Siyaset tarihini bilmiyorsunuz, ağzınıza geleni söylüyorsunuz, böyle milletvekilliği olmaz!

KEMAL KILIÇDAROĞLU (İstanbul) - Herkes haddini bilmeli Parlamentoda.

AKİF EKİCİ (Gaziantep) - Ülkeyi parsel parsel satıp konuşamazsınız burada böyle.

NİHAT ERGÜN (Devamla) - Değerli arkadaşlar, benim sözlerim burada olmayan şahıslarla ilgili değil.

NİHAT ERGÜN (Devamla) - Benim sözlerim siyasi partilerin tutumuna ilişkin bir konudur. (CHP sıralarından gürültüler)

AKİF EKİCİ (Gaziantep) - Adam gibi konuş burada!

K. KEMAL ANADOL (İzmir) - Sayın Başkanım, ben sadece merhum Menderes'in idamından Cumhuriyet Halk Partisini sorumlu tutan anlayışla ilgili, iddiayla ilgili

BAŞKAN - O sizi söylemedi

K. KEMAL ANADOL (İzmir) - Ne söyledi peki? Adnan Menderes'le ilgili kimi kastetti? Kimi kastetti?

BAŞKAN - Cumhuriyet Halk Partisini kastetmedi.

K. KEMAL ANADOL (İzmir) - Ağır bir itham altında kalıyoruz. Hayır Ağır bir itham altında kalıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisini sorumlu tuttu.

BAŞKAN - Hayır "Menderes'in asılmasından coşku duyanlar." diye siz Cumhuriyet Halk Partisini mi kastettiniz?

NİHAT ERGÜN (Kocaeli) - Efendim, Cumhuriyet Halk Partisinden (CHP sıralarından gürültüler)

HASİP KAPLAN (Şırnak) - hiç gereği yokken bu gensoruyla, "Deniz Gezmiş bir milli kahraman değildir." dedi. Deniz Gezmiş bir devrimcidir, bir halk kahramanıdır. (Gürültüler)

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Siz, darbelerin astığı insanlara bu Mecliste hakaret edemezsiniz!

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Özür dilemek zorundasınız!

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Kimse ölen bir insanın arkasından hakaret edemez.

BAŞKAN - Ee canım, yani siz söylediğiniz zaman sizin hakkınız oluyor da başkası söylediği zaman niye o hakkı olmuyor?

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Ama hakaret edemezsiniz!

BAŞKAN - Rica ediyorum arkadaşlar, birbirinize tahammül etmeyi bilin. Rica ediyorum.

K. KEMAL ANADOL (İzmir) - Şimdi evvela, bu tür güncel tartışmaların, tarihin derinliklerine giderek, tarihi çarpıtmalarla sulandırılmamasını diliyorum. Doğum tarihine baktım Sayın Nihat Ergün'ün, 1962. 1962'de, Menderes -merhum- idam edildiğinde siz dünyaya yeni gelmiştiniz ve bir yaşındaydınız.(AK Parti sıralarından gürültüler)

Şimdi, tarih bilir ki, merhum Menderes'in oğlu Sayın Aydın Menderes bilir ki Menderes'in idamını önlemek için o zamanki Cumhuriyet Halk Partisinin Genel Başkanı İsmet İnönü kapı kapı dolaşmış, son ana kadar bu idamı(AK Parti sıralarından gürültüler)

K. KEMAL ANADOL (Devamla) - Cehalet Bağırmayın

K. KEMAL ANADOL (Devamla) - Cehalete bakın arkadaşlar Tutanaklara geçsin bu gürültünüz, cehalet sesleri bunlar, cehalet. (AK Parti sıralarından gürültüler) Cehalet

K. KEMAL ANADOL (Devamla) - Bu tür tarihi gerçeklerden haberi olmayan bir topluluğa hitap ettiğim için üzgünüm aynı zamanda. (CHP sıralarından alkışlar, AK Parti sıralarından gürültüler)

K. KEMAL ANADOL (Devamla) - Cumhuriyet Halk Partisi, ne Adnan Menderes'in ne Deniz Gezmiş'in, hiçbir siyasi idamın yanında olmamıştır ama biz, taa 60'ların hesabını soruyor bizden, vermeye hazırız. Biz sorduğumuz vakit, lütfen "Biz gömlek değiştirdik." mazeretine kapılıp kıvırtmayın.

AHMET TAN (İstanbul) -. Sayın Grup Başkan Vekili, Sayın İlhan Selçuk'la ilgili çok açık ve net olarak "darbe teşvikçisi" ifadesini kullandı. Ben o gazetenin başyazarı ve gazetecisi olarak yirmi yıl orada görev yaptım ve onları da burada temsil etmek durumundayım. O yüzden, Sayın Sözcünün İlhan Selçuk'la ilgili kullandığı "darbe teşvikçisi" ifadesini tavzih etmesini istiyorum.

AHMET TAN (İstanbul) - Türk basınının önemli ve en kıdemli yazarlarından birisinin taburcu olduğu bir günde kendisine "Geçmiş olsun" demek yerine böyle bir ifade kullanmasını doğrusu ayıp karşılıyorum. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika 'Menderes', 'Deniz Gezmiş', 'İlhan Selçuk' Kavgası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement