Roman Dernekleri Başkanları TBMM'de - Son Dakika
Politika

Roman Dernekleri Başkanları TBMM'de

Roman Dernekleri Başkanları TBMM\'de

Roman Dernekleri Başkanları, TBMM İnsan Haklarını Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'ü ziyaret ederek, sorunlarıyla ilgili hazırladıkları raporu sundu.9 İlin Roman dernekleri başkanları TBMM'de ziyaret ettikleri İnsan Haklarını Komisyonu Başkanı...

30.09.2013 16:27

Roman Dernekleri Başkanları, TBMM İnsan Haklarını Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'ü ziyaret ederek, sorunlarıyla ilgili hazırladıkları raporu sundu.

9 İlin Roman dernekleri başkanları TBMM'de ziyaret ettikleri İnsan Haklarını Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'e, sorunlarını anlattı. Dernek başkanlarını TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda ağırlayan Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, ziyaretin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın reform paketini açıkladığı güne denk gelmesinin ziyareti daha da anlamlı kıldığını söyledi.

Meclis İnsan Hakları Araştırma Komisyonu Başkanlığı'na hazırladıkları raporu sunan İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, "Sosyal dışlanmanın, nefret söylemlerinin arttığı son yıllarda Romanlar olarak Başbakanımızın özür dilediğini, çarpan etkilerinin kurumlarda yeterince anlaşılamadığını görüyoruz. Mahallelerimizin rant alanı merkezi haline gelmesi, çıkar gruplarının Romanları biraz daha merkeze koyan bir anlayış çerçevesinde, daha fazla karşılaşmanın getirdiği elektriklenmelerle biraz daha nefret suçuna dönüştü bu düzende. Otoritenin bizi yalnız bıraktığını görüyoruz. Selendi'de böyle oldu. Yunuseli'nde belediye de üzerine tuz biber eker gibi evler yıkıldı. Üzerine 2 ay sonra İznik olayları oldu. Münferit bir olayın toplumsal bir hadise dönüşmesinin arka planı noktasında hukukun, otoritenin yalnız bıraktığını, siyasi çıkarlar uğruna biraz daha yalnızlaştırıldığımızı ifade etmek isterim" dedi.

Roman dernekleri başkanları; özellikle, Selendi ile İznik'te olan olaylara müdahil olanların cezalandırılmamasının toplumsal olaylara etki ettiğini ifade ederek münferit bir olayın toplumsal bir olaya dönüştüğünü ifade ettiler.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Bizim baştan beri görüşümüz Türkiye'de yaşayan insanların hepsi eşittir, aynı haklara sahiptir, bizim anlayışımız budur. Bunlarla ilgili bu zamana kadar değişik çalışmalar yapıldı. İlk Roman Çalıştayı Başbakanımızın talimatıyla yapıldı. Herkese eşit ve etkin bir eğitim hakkından istifade ediyorsa Roman vatandaşlarımızda aynı şekilde çocuklarını devlet okullarında parasız bir şekilde gerekli saygıyı görerek eğitimli almalarını istiyoruz. Roman vatandaşlarımızda çalışma hayatının nimetlerinden eşit olarak istifade etsinler. 76 milyon insan eşittir, dininden, inancından, ırkından dolayı kim ayrımcılık görüyorsa onunla ilgili en ağır cezaların verileceği hususu Başbakanımız tarafından dile getirildi. Mevcut kanunlarımızda da benzer hükümler var ama gördük ki bunlar yetmiyor. Nefret suçlarıyla ilgili ya yeni düzenleme getirmek lazım ya da nefret suçlarıyla ilgili ayrı bir kanun çıkartmak lazım ki, kimse kimseye ayrımcı gözle bakmasın, toplumu bölmesin. İznik olaylarını yakından takip ettim. Münferit bir olaydan çıktığını öğrendim. Olayın sonraki aşamalarında İznik'te yaşayan herkes olaya sağduyu ile yaklaştı ve bu olay kısmen çözüldü. Daha büyük olayların çıkmamasının sebebi farklı toplumlardaki insanlarımızın sağduyu ile alakalı yaklaşmasıyladır" diye konuştu.

Türkiye'nin provokasyonlardan ve provokatörlerden çok çektiğini belirten Üstün, "Bir yerde münferit bir olay oluyor, bu olayı farklı yöne çekmek isteyenler oluyor. İznik'teki olay da böyle bir olaydır. 2 kişinin yaşayabileceği olaydan dolayı istenmeyen bir durum oldu, farklı gruplar bu olayı farklı yöne çekmişler. Bu sadece Romanlara yönelik olmuyor, farklı kesimler üzerinden de yapılabiliyor. Genelde toplumumuz sağduyuya sahip. Bu zamana kadar bu provokatörlere fazlaca prim vermedi. İznik olayının sonucu da bu şekilde oldu" açıklamasında bulundu.

Ziyarete Roman dernekleri adına İzmir'den Abdullah Cıştır, İstanbul'dan Metin Salih Şentürk ve Sinan Karaca Öztürk, Edirne'den Erdem Güngülen, İznik'ten Nihat Akar, Edirne'den Bahattin Ulusoy, Ankara'dan Yücel Tutal, Sakarya'dan Orhan Tanyel ve Karadeniz Ereğli'den Cengiz Ilgın katıldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Roman Dernekleri Başkanları TBMM'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement