TBMM'deki Bütçe Görüşmeleri - Son Dakika
Politika

TBMM'deki Bütçe Görüşmeleri

TBMM\'deki Bütçe Görüşmeleri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, “Türkiye’nin üzerinde ağır bir karamsarlık, gelecek endişesi ve korkusu var. En küçük iş dünyasından en büyük holdinge kadar hiç kimse ertesi günün nasıl olacağı konusunda berraklık içerisinde değil” dedi.

16.12.2016 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, " Türkiye'nin üzerinde ağır bir karamsarlık, gelecek endişesi ve korkusu var. En küçük iş dünyasından en büyük holdinge kadar hiç kimse ertesi günün nasıl olacağı konusunda berraklık içerisinde değil" dedi.

TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bütçe görüşmelerinin son gününde CHP grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, komşularda on seneden fazla hem sıcak savaş hem iç savaş olduğunu belirterek, 1.5 milyon insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Kesici, terörün çok azmış olduğunu kaydederek, şehitlere Allah'tan rahmet diledi. Son 3 senede Türkiye'nin en kırılgan üç ülke arasında yer aldığını ifade eden Kesici, "Türkiye'nin üzerinde ağır bir karamsarlık, gelecek endişesi ve korkusu var. En küçük iş dünyasından en büyük holdinge kadar hiç kimse ertesi günün nasıl olacağı konusunda berraklık içerisinde değil. Hükümetin bunu yeteri kadar algıladığını düşünmüyorum" dedi.

Dünya Bankasının Dünya Kalkınma Raporu yayınlandığını belirten Kesici, Türkiye'nin 1991 yılında dünyanın en büyük 16. ekonomisi olduğunun bilindiğini ifade etti. Kesici, "Burada 20 senedir bizim önümüzdeki ülke ile arkamızdaki ülke arasında nüfusları itibariyle büyük fark vardır. Bu yıl 18'inci olduk. Arkamızda İsviçre var. İsviçre 697 milyar dolarlık gelirde birkaç milyar dolarlık oynama olursa bizi geçmiş olur. 2003-2016 döneminde Türkiye ortalama yıllık 4.6 büyümüş. 2007-2016 yılı büyüme oranı yüzde 3.3. Bu çok zayıf bir büyüme hızıdır. 2000'den sonra dünya çok büyük büyüme hızları elde etti. Dünyanın yarı nüfusu ekonomik sisteme entegre değildi. Dünyanın görmediği kadar büyük yabancı sermaye hareketleri oldu" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bürokrasinin tıkandığını kaydeden Kesici, ABD'deki başkanlık görev süresi örneğini verdi. Kesici, "Faiz ödediğimiz rakamlar çok büyük. 14 senenin toplamında 2.4 trilyon dolar ithalat, 1.6 trilyon dolar ihracat yapmışız. Bizi ilgilendiren tarafı 773 milyar dolar. Her 100 dolarlık ihracat yaptığımızda onun yarısı kadar dış ticaret açığı vermişiz. Bizi 511 milyar dolarlık cari işlemler açığına götürüyor. Finanse edilmiş ama borçlarla ödemişiz. Borçlara ne ödemişiz? Faiz. Faizlere ne ödemişiz? 433 milyar dolar. Rant ekonomisi, faiz lobisi. Atatürk Barajı yapıldığında maliyeti 2.5 milyar dolardı. Şimdiki dolar kuruyla 4.3 milyar dolar. Biz 100 tane Atatürk Barajı'nı faiz lobisine ödemişiz" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika TBMM'deki Bütçe Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement