TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.
Genel Kurulda AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, Milli Eğitim müfredatı, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin- Hopa Cankurtaran Tüneli ve MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter de İstanbul'un Şile ilçesinin sorunları hakkında gündem dışı birer konuşma yaptı.
Gündem dışı konuşmaların ardından Buldan, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in 3 aylık tutukluluğunun ardından geçen hafta tahliye edildiğini anımsatarak, Baluken'e geçmiş olsun dileklerini iletti.
Eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün de tahliye edilmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirten Buldan, "Hala şu anda cezaevinde olan parlamento üyesi 12 milletvekilinin tutuklu olduğunu da belirtmek ve hatırlatmak isterim. Baluken'in tahliye olduğu gün Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın tutuklanmasını üzüntüyle karşıladığımızı, bütün milletvekili arkadaşlarımızın bir an önce serbest kalması gerektiğini ifade ederim." dedi.
Buldan, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın eşinin hayatını kaybetmesinden dolayı hem Sancaklı ailesine hem de MHP Grubuna başsağlığı dileklerini iletti.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Çanakkale'de yaşanan depremlerde yaralanan vatandaşlara acil şifalar diledi. Depremle mücadelenin deprem öncesi ve sonrası şeklinde iki aşamalı yürütülmesi gerektiğini, can ve ekonomik kayıpları azaltmak için stratejiler belirlenmesi gerektiğini ifade eden Akçay, AFAD ve Kızılay'ı da Çanakkale'deki çalışmaları dolayısıyla tebrik etti.
Türk siyasetinin duayenlerinden Osman Bölükbaşı'nın 6 Şubat 2002'de vefat ettiğini anımsatan Akçay, Bölükbaşı'nı rahmetle andıklarını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'e tahliye edilmesinden dolayı geçmiş olsun, MHP Kocaeli Milletvekili Sancaklı'ya da eşinin vefatı nedeniyle başsağlığı diledi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın hafta sonu referanduma ilişkin yaptığı konuşmaya CHP olarak tepki gösterdiklerini ve özür beklediklerini söylediklerini anımsatan Özel, "Halkın yarısına terörist diyen, evinde örgü ören, sobanın kenarında oturan, torunu 'anneanne, referanduma ne diyeceksin?' diyen teyzelere terörist diyen Başbakanı kabul etmemizin mümkün olmadığını... Ülkenin Cumhurbaşkanının 'hayır' diyenleri terörizmle yaftalamasını reddettiğimizi, Sayın Binali Yıldırım'dan özür beklediğimizi ifade etmiştik. Ama bugünkü grup toplantısında benzer ifadeler kullandı. Bunu kınadığımızı, bu yaklaşımının toplumu birbirine düşüren ve siyasi ahlaktan yoksun bir davranış olduğunu ifade ediyor. Kendisinden bu tavrını derhal gözden geçirmesini talep ediyoruz." diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da 7 Şubat gününün Türk siyasi tarihinde önemli günlerden biri olduğunu belirterek, "5 yıl kadar önce 'MİT krizi' adıyla bir süreç başlamıştı. O sürecin 17-15 Aralık'ın, 15 Temmuz'un öncüsü olduğunu bugün çok daha net görüyoruz." dedi.
Çanakkale milletvekili olduğunu hatırlatan Turan, Çanakkale'de 2 günden beri devam eden depremlerin yaşandığını belirtti. Turan, can kaybının olmamasının en büyük teselli olduğunu ifade ederek, "13 köyümüzde ve 1 mahallemizde sıkıntılarımız var. Fakat o kadar gururluyum ki devlet-millet kaynaşmasının ne demek olduğunu dün Çanakkale'de bir daha yaşadık. Şu anda çadır, konteyner ihtiyacımız yok." diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 1 milyon 200 bin liranın ilk ihtiyaçların giderilmesi için ailelere verilmek üzere Çanakkale Valiliğine gönderildiğini bildiren Turan, tüm belediye ve kurumların Valilik koordinasyonunda oluşturulan kriz merkezine bağlı çalıştığını söyledi.
Turan, "Her belediyemiz, AK Partili veya CHP'li oraya gelecek ve kriz merkezinin öngördüğü şekilde yardımda bulunacaklar. Depremden sonra ilk gün kimsenin dışarıda kalmaması en büyük gururumuz." ifadelerini kullandı.
Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Buldan da TBMM Başkanlık Divanı olarak Çanakkale halkına geçmiş olsun dileğinde bulundu.
HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da Çanakkale'deki depremde yaralanan vatandaşlara Allah'tan acil şifalar dileyerek, mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti.
Şırnak'ın Uludere ilçesinde 5 yıl önce yaşanan olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarının, dini vecibelerini yerine getirmelerinin OHAL gerekçesiyle engellendiğini savunan Yıldırım, "Şuursuzluk siyasi iktidarda öyle bir noktaya varmış ki dua okumak bile KHK'larla, OHAL gerekçe gösterilerek, ibadetler, dini vecibeler, anmalar yasaklanmaktadır. Siyasi iktidarı bu uygulamadan vazgeçilmesi hususunda gereğini yapmaya davet ediyorum." görüşünü savundu.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?