TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Nehri'nin temizliği için 4 milyar lira harcanacağını belirterek, "Çalışmalar hızla devam ediyor.

11.01.2018 17:24

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Nehri'nin temizliği için 4 milyar lira harcanacağını belirterek, "Çalışmalar hızla devam ediyor. Neticede kesinlikle Ergene Nehri'ni kurtarıyoruz, kurtaracağız. Merak etmeyin, Haliç'i nasıl kurtarmışsak Ergene'yi de kurtarmak bizim vazifemizdir." dedi.

Genel Kurulda gündem dışı söz alan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Ergene Havzası Eylem Planı'na ilişkin konuşmasında, Ergene Nehri'nin kirliliğinin 1970'li yıllara kadar dayandığını anımsatarak, 2011 yılında başlatılan Ergene Havzası Eylem Planı'nın, dünyanın en büyük çevre projesi olduğunu dile getirdi.

Hükümetin çevre ile ilgili projeleri önemsediğini belirten Yel, bu projeye de 3 milyar 240 milyon lira kaynak aktarıldığını söyledi.

2019 yılı sonuna kadar bitirilmesi beklenen bu proje ile Ergene'de 22 çeşit balığın yeniden görüleceğini dile getiren Yel, "Oltalarınızı hazırlayın, inşallah Ergene'den yeniden balık tutmaya gideceğiz." diye konuştu.

Yel'in açıklamaları üzerine söz isteyen Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Ergene Nehri'nin Türkiye'nin en kirli nehirlerinden biri olduğunu belirterek, bugüne kadarki çarpık sanayileşme sonucunda kirlenmenin meydana geldiğini söyledi.

Eroğlu, çöplerin toplanması ve bertaraf edilmesi ile atık arıtma tesisleri kurmanın belediyelerin, sanayinin atık sularının arıtılmasının ilgili sanayi kuruluşlarının, bunları denetleme ve gerekirse ceza kesmenin de hükümetin görevi olduğunu kaydetti.

Ergene Havzası Eylem Planı'nda 15 paketin bulunduğunu ve bunun dünyaya örnek bir çalışma olduğunu aktaran Eroğlu, bunun Orman ve Su İşleri Bakanlığının yanı sıra birtakım bakanlıklar ile bazı kamu kuruluşlarını da ilgilendirdiğini belirtti.

Derelerin yataklarının temizlenmesi işinin DSİ Genel Müdürlüğüne verildiğini söyleyen Eroğlu, belediyelerin ileri biyolojik arıtma tesisi yapmaları için kanun değişikliği yapıldığını, 13 şehrin bu alandaki tesislerinin hazırlandığını hatırlattı.

Sadece evsel atık suların değil sanayinin atık sularının arıtılması için de çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Eroğlu, bütün sanayi kuruluşlarıyla bir araya gelerek, müşterek ileri arıtma tesisleri kurulması yönünde projeler hazırladıklarını dile getirdi.

Bütün sanayi kuruluşlarına sayaç takma zorunluluğu getirdiklerini de hatırlatan Eroğlu, Ergene Havzasında erozyonla mücadele kapsamında ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını anlattı.

Eroğlu, Ergene'de ilk defa planlı döneme geçtiklerini, katı atık bertaraf tesisleri kurulması için plan ve projeler hazırlayarak, zaman zaman belediyelere maddi destek de verdiklerini söyledi.

"355 kilometre uzunluğunda dere yatağı temizlendi"

Zirai mücadelede yanlış kullanılan ilaç ve gübreler nedeniyle de kirlilik yaşandığını ifade eden Eroğlu, Ergene nehrindeki su kalitesini gerçek zamanlı olarak bakanlıktaki makamından izleyebildiğini de aktardı.

Eroğlu, taşkın için erken uyarı sistemi kurduklarını ve yer altı suyunun kontrolü için çalışmalar yaptıklarını, Trakya Gelişim Projesi çerçevesinde de modern sulama tekniklerini yaşama geçirdiklerini ifade etti.

Bakan Eroğlu, Ergene Havzası Eylem Planı kapsamında, 355 kilometre uzunluğunda dere yatağının temizlendiği, 13 atık su ileri biyolojik arıtma tesisinin yapıldığını, kolektör hatlarının tamamlandığını, ıslah organize sanayi bölgelerinin kurulduğunu aktardı.

Nehir suyundaki renk ve tuzluluk problemini giderme maliyetinin çok fazla olduğunu belirten Eroğlu, bu nedenle bu suyun uzun bir deniz deşarj hattı ile Marmara Denizinde dip akıntıya verilmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

"Ergene'nin temizliği için 4 milyar lira harcanacak"

Bakan Eroğlu, "Ergene nehrinin temizliği için, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 3,2 milyar lira, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da 800 milyon lira olmak üzere takriben 4 milyar lira harcanacak." diye konuştu.

Arıtma tesislerinin bitmek üzere olduğunu dile getiren Eroğlu, bugüne kadarki çalışmalar neticesinde Ergene Nehri'nde kirlilik parametrelerinden biri olan kimyasal oksijen ihtiyacı parametresinin 800 miligram/litre iken şu anda 200-250 miligram/litreye düştüğüne dikkati çekti.

Eroğlu, "Çalışmalar hızla devam ediyor. Neticede kesinlikle Ergene Nehri'ni kurtarıyoruz, kurtaracağız. Merak etmeyin, Haliç'i nasıl kurtarmışsak Ergene'yi de kurtarmak bizim vazifemizdir." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement