TBMM Genel Kurulu Kapandı - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu Kapandı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için TBMM Genel Kurulu kapandı.

01.04.2016 17:42

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için TBMM Genel Kurulu kapandı.

Tasarının ikinci bölümünde yer alan 17 ve 18. maddelerin kabulünün ardından19. maddeye geçildi.

19. maddenin görüşmelerinde muhalefetin talebi üzerine yoklama yapıldı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısının sağlanmadığını belirterek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu hakkında verilen gensoru önergelerinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeleri yapmak üzere saat birleşimi, 4 Nisan Pazartesi günü saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.

Genel Kurulda kabul edilen 17. ve 18. maddeler, ayrımcılık yasağı ihlalinden zarar gördüğü iddiasında bulunan herkesin kuruma başvurabilmesini öngörüyor. Başvurular, valilikler ve kaymakamlıklar aracılığıyla da yapılabilecek. Başvurular için herhangi bir ücret alınmayacak.

Kabul edilen maddelere göre, ilgililer, kuruma başvurmadan önce bu düzenlemeye aykırı olduğunu iddia ettikleri uygulamanın düzeltilmesini ilgili taraftan talep edecek. Bu taleplerin reddedilmesi veya 30 gün içerisinde cevap verilmemesi halinde kuruma başvuru yapılabilecek.

"Yasama ve yargı yetkilerinin kullanılmasına ilişkin işlemler, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararları ile Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler", başvurunun konusu olamayacak.

İş Kanunu'nun kapsamına giren konularda iş ilişkisinde ayrımcılık iddialarına ilişkin başvurular, İş Kanunu ve ilgili mevzuatında belirlenen şikayet usulleri izlendikten sonra herhangi bir yaptırım kararı alınmaması halinde yapılabilecek.

Koruma altındaki çocukların başvuruları gizli tutulacak

Yapılacak başvurularda, vesayet ya da koruma altında olanlar ve çocuklar ile talepleri üzerine mağdurların kimlik bilgileri gizli tutulacak.

Kurum, başvuruları ve resen yaptığı incelemeleri, başvuru ve resen inceleme kararı tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde sonuçlandıracak. Bu süre, başkan tarafından bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 3 ay uzatılabilecek.

Kurum, ihlal iddiasına muhatap olan taraftan yazılı görüşünün sunulmasını isteyecek. Yazılı görüş, istemin tebliğinden itibaren 15 gün içinde kuruma ulaştırılacak. Başkan, incelemenin özelliğine göre görüşlerin alınmasından sonra, resen veya talep üzerine tarafları uzlaşmaya davet edebilecek. Uzlaşma, insan hakları veya ayrımcılık yasağı ihlali olduğu iddia olunan uygulamaya son verilmesi veya mağdur açısından bu sonucu sağlayacak çözümleri içerebileceği gibi, mağdura belli bir tazminatın ödenmesi biçiminde de olabilecek. Uzlaşma en geç 1 ay içinde sonuçlandırılacak.

Uzlaşma müzakereleri sırasında yapılan tespitler, alınan beyanlar veya açıklamalar, herhangi bir soruşturma veya davada delil olarak kullanılamayacak.

Kurul, konusu suç teşkil eden insan hakları veya ayrımcılık yasağı ihlallerini tespit ettiği takdirde, bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu Kapandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement