Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu yıl 4-C'lilerin sosyal hakları, ekonomik durumları ve şu anda karşı karşıya bulundukları sıkıntıları ağustos ayındaki toplu sözleşme masasında ele alacaklarını bildirdi.
Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda kamuoyunda "Torba Kanun" olarak bilinen yasa teklifinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Çelik, "torba yasa" diye ifade edilen ve çeşitli kanunlarda değişiklik içeren düzenlemelerin iç tüzüğün gereği olduğunu belirterek, bu düzenlemeleri gerektirmeyecek bir genel kurul çalışmasının sağlanması halinde bu tür düzenlemelere ihtiyaç olmayacağını kaydetti.
Bu düzenlemelerin geneli itibariyle yaygın olmasına herkesin karşı çıkması gerektiğini ifade eden Çelik, "Bundan hepimizin hoşnut olduğu gibi bir durum söz konusu değil. Ama bir ihtiyaç. Bizim genel kurul çalışmamızın bu sistemden kaynaklandığını da görmemiz gerekiyor. Onun için içtüzük düzenlemelerinin bir an önce yapılması, Genel Kurul çalışmalarının daha verimli ve torba kanunlara ihtiyaç duymayacak bir noktaya taşınması işin çözümü konusunda yeterli olur düşüncesindeyim" dedi.
Çelik, bu düzenlemeyle cami, mescit ve Kur'an kurslarının parçası olan ve ticari faaliyetler için kullanılan kısımlardan elde edilen gelirlerin bir kısmının Diyanet İşleri Başkanlığı'na aktarılacağını, bir kısmının da bakım, onarım ve aydınlatma gibi alanlarda kullanılmasının öngörüldüğünü söyledi.
Bu sözleşmelilerle ilgili olarak Çelik, "Şu anda 72 bin 500 civarında 4-B'li, 23 bin civarında mahalli idarelerde çalışan sözleşmeliler ile Sağlık Bakanlığı bünyesindeki sözleşmelilerden ibarettir" dedi. Kurumsal sözleşmelere de değinen Çelik, Meclis'in takdiri olursa kurumsal sözleşmelileri de katma arzusunda ve düşüncesinde olduklarını söyledi.
Çelik, KİT'lerde 76 bin 666 kişinin sözleşmeli, sanatçı olarak da 4 bin 752 kişinin sözleşmeli kadrosunda devam edeceğini, usta yöneticilerin bu kapsamda bulunmadığını söyledi.
Sosyal Güvenlik Destek Primi
Sosyal Güvenlik Destek Primi'nin 1999 yılında yürürlüğe girdiğini belirten Çelik, bunun Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü ancak mahkemenin bu uygulamayı iptal etmediğini anımsattı. Çelik, şöyle devam etti:
"Eğer bizde de gelişmiş, çağdaş ülkelerde olduğu gibi bir emeklilik düzeni olmuş olsaydı, popülist yaklaşımlar olmamış olsaydı ben inanıyorum ki Sosyal Güvenlik Destek Primi'ne ihtiyaç duyulmayacaktı. Şu anda 50 yaşında emeklilik söz konusu. Bu her yıl 1 yıl, 2 yıl yükselmeye devam ediyor. 55-60 yaşlara gelindiğinde destek priminin artık ihtiyaç olmaktan çıkacağı inancı içerisindeyim. Emeklilik yaşı ile paralellik arz eden bir durum. Genç bir nüfusumuz var. Bu nüfusun istihdamıyla ilgili, emeklilerin bir başka işte çalışması yanında genç nüfusa iş vermek önceliğinden hareket etmek durumundayız."
Kamu personel rejimiyle ilgili çalışma olduğunu bildiren Çelik, "Daha önce özelleştirme kapsamında olan kuruluşlar, kurumlar özelleşince personel aslında kamuda çalışma şansına sahip değildi. 7 bin 500 civarında özelleştirmeden dolayı işsiz olarak sokakta olan vatandaşımız vardı. Onların talepleri doğrultusunda 4-C statüsü oluşturuldu. Bugün talepler tabiki olacak. Bunu saygıyla karşılıyoruz. Bugün sözleşmelilerle ilgili düzenlemeyi ve kadroya alınmasını sağlıyoruz. Bu yıl 4-C'lilerin sosyal hakları, ekonomik durumları ve şu anda karşı karşıya bulundukları sıkıntıları ağustos ayındaki toplu sözleşme masasında ele almayı uygun bulduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu. -
Son Dakika › Politika › 'Torba Kanun' Teklifi Genel Kurul'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?