Tunus Cumhurbaşkanı Mezruki, Gül Onuruna Yemek Verdi - Son Dakika
Politika

Tunus Cumhurbaşkanı Mezruki, Gül Onuruna Yemek Verdi

Tunus Cumhurbaşkanı Mezruki, Gül Onuruna Yemek Verdi

Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki'nin onuruna verdiği akşam yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu cesur milletin başarılarını Arap ve İslam alemi değil, tüm dünya takdir etmektedir" dedi.

09.03.2012 02:14

Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki'nin onuruna verdiği akşam yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu cesur milletin başarılarını Arap ve İslam alemi değil, tüm dünya takdir etmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki köklü dostluk bağlarına vurgu yaparak, gösterilen misafirperverlikten dolayı müteşekkir olduğunu söyledi.

Tunus'un tarihinde yeni bir dönemin başladığını belirten Gül, iki ülke arasında yüzlerce yıldır kader birliği yapıldığını dile getirerek, "Ortak kaderimiz, İbn-i Haldun ile milli bayraklarımız da birbirine çok benzemektedir" diye konuştu.

Türkiye ve Tunus'un Akdeniz'deki stratejik konumu ile Avrupa'yı Asya ve Afrika'ya bağladığını vurgulayan Gül, "Bugüne kadar olduğu gibi bölgenin barış ve istikrarı için ülkelerin katkıları önem taşımaktadır" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül, Tunus halkının hürriyet, onur ve adalet için "Yasemin Devrimi"ni gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Tunus, bölgeye örnek olmuş, dünyanın takdirini kazanmıştır. Yansımaları küresel ölçekte hissedilecek dönüşüm böylece başlamıştır" dedi.

-"Tüm dünya takdir ediyor"-

Tunus'ta büyük başarı kaydedildiğine dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:

"Tunus, Arap Baharı yaşayan ülkeler arasında cumhurbaşkanını, başbakanını, meclisini seçmiş yegane ülkedir. Bu bakımdan ümit ve ilham vericidir. Çok önemli bir değişimi uzlaşı ve sağduyu ile gerçekleştirdiğini dünyaya kanıtladı. Bu cesur milletin başarılarını Arap ve İslam alemi değil, tüm dünya takdir etmektedir."

Bu büyük başarının ekonomiyle taçlandırılması gerektiğine işaret eden Gül, böyle bir meselede Tunuslularla birlikte hareket etmeye özen gösterdiklerini söyledi. Gül, "Şundan emin olun ki gerek devlet, gerek özel sektör olarak acaba Tunus'a nasıl katkımız olur diye çalışıyoruz" diye konuştu.

"Yasemin Devrimi"nden sonra Türkiye'den yapılan üst düzey ziyaretlerin bunun göstergesi olduğunu ifade eden Gül, yapılan görüşmelerde alınan kararların hayata geçirilmesini takip edeceklerini vurguladı.

-Merzuki'nin konuşması-

Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki ise Gül'ün gezisinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle konuştu:

"İki ülkeyi birbirine bağlayan ilişkiler; karşılıklı saygı, istişare ve işbirliği temeline oturmaktadır. İmzalanan protokoller iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirecektir. Anlaşmalar aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen eylülde imzaladığı anlaşmaları pekiştirecektir. Adalet, barış ve istikrarın sağlanması için işbirliği ve kalkınma en önemli adımdır."

Merzuki, başta Türk işadamlarını ve yatırımcılarını Tunus'taki bütün alanlarda yatırım yapmaya davet ederek, "Türk kardeşlerimizin ziyaretlerini yoğunlaştırarak, Tunus'taki uygarlık kalıntılarını ve Osmanlı'yı tanımaları için iyi bir fırsat oluşturacaktır. İlişkilerimizi geliştirmek için ufkumuz vardır" dedi.

-"Bizi örnek alıyorlar"-

Tunus'ta Türk gazetecilerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül, bu ülkeye ziyaretini değerlendirdi.

Gül, ziyaretin güzel geçtiğini belirterek, "Daha önce de bu meclis vardı. Ama suniydi. Artık gerçek bir meclis var. Toplum neyse oraya yansımış, önemli olan şu; hepsi birbirine çok saygılı. Birbirlerine, diyalog falan derler ya beraber yaşama isteğini çok güzel bir şekilde gerçekleştirmişler. O, çok önemli" diye konuştu.

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla TBMM'de kadınlara yönelik yasa çıkarıldığını Tunus Ulusal Kurucu Meclisindeki vekillere anlattığını dile getiren Gül, "Bütün meclislerin kadınların haklarını, hukuklarını korumak için özel çaba göstermesi gerektiğini söyledik" ifadesini kullandı.

-"Bizi örnek alıyorlar"-

Bu ülkenin cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanıyla Türkiye ile Tunus arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yapılması gerekenleri konuştuklarını vurgulayan Gül, "Bizi örnek alıyorlar. Tabii ki dost olan ülkeler birbirlerinin başarısıyla sevinir, eksiği varsa üzülür. Karşılıklı sorumluluk içindeyiz. Büyük bir devrim olmuş. Aslında büyük bir siyasi reformu başlatmış. Siyasi bakımdan farklı çoğulcu partiler seçime girdi. Gayet şeffaf düzgün bir seçim yapıldı" dedi.

Gül, Tunus'ta meclisin ve hükümetin, görevlerini bir yıldır sürdürmelerine karşın yeni anayasalarını tamamlamak üzere olduklarına işaret ederek, bunun ümit verici olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, karşılıklı olarak bu konuları konuştuklarını dile getirerek, "Türkiye ile Tunus arasındaki dostluk çok eski. 400 yıllık beraberliğimiz var. Bunun hatıraları ve izleri gayet canlı bir şekilde yaşıyor" diye konuştu. - TUNUS

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Tunus Cumhurbaşkanı Mezruki, Gül Onuruna Yemek Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement