Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi - Son Dakika
Politika

Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, "Kadınlar, yarısını oluşturdukları toplumu dönüştürme kapasitesini kazandıkça ve kendi hayatlarını etkileyen politikalara etki edebildikçe, diğer alanlardaki kazanımlar da kartopu etkisiyle büyüyecektir" dedi.

30.01.2016 18:32

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, "Kadınlar, yarısını oluşturdukları toplumu dönüştürme kapasitesini kazandıkça ve kendi hayatlarını etkileyen politikalara etki edebildikçe, diğer alanlardaki kazanımlar da kartopu etkisiyle büyüyecektir" dedi.

BM Kadın Birimi, Parlamentolar Arası Birlik (IPU) ve KEFEK işbirliğiyle gerçekleştirilen " Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi" kapsamında düzenlenen "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kavramları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Perspektifinden Taranan Yasaların Sunumu" toplantısı, komisyon üyeleri ve yasama uzmanlarının katılımıyla Kartepe'de bir otelde başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Katırcıoğlu, komisyonun kuruluşundan bu yana şiddet, erken yaşta evlilik, başlık parası, eğitim, mobbing, medyada toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın istihdamı, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme gibi pek çok alanda alt komisyonlar kurularak kıymetli çalışmalara imza atıldığını söyledi. Tüm bu çalışmalarda kadına dair meselelerin çözümünün kadınları karar alıcı mekanizmalara getirmekle mümkün olduğunu gördüklerine dikkat çeken Katırcıoğlu, "Kadınlar, yarısını oluşturdukları toplumu dönüştürme kapasitesini kazandıkça ve kendi hayatlarını etkileyen politikalara etki edebildikçe, diğer alanlardaki kazanımlar da kartopu etkisiyle büyüyecektir. İnşallah çalışmalarımız bu inançla devam edecektir" diye konuştu.

"31 yasa tarandı"

Katırcıoğlu, komisyonun Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında, yerel yönetimler, aile-kadın-çocuk, eğitim, sağlık, siyasal yaşam, teşkilat kanunları, medya, çalışma hayatı başlıkları altında 31 yasanın tarama çalışmalarını gerçekleştirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu yasa taramaları yapılırken, Türkiye'nin taraf olduğu toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınının güçlenmesine yönelik küresel ve yasal açıdan bağlayıcı ilgili standartlar da göz önünde bulundurulmuştur. Projenin ilk fazında gerçekleştirilen yasa taramalarında, taranan yasalarımızın yeni projemiz kapsamında çıktılarının değerlendirilmesi ve başkaca taranacak yasaların belirlenmesi faydalı olacaktır. Takdir edersiniz ki rapora bağlanan yasa taramalarının pratik hayata dokunabilmesi için öneri ve değerlendirmelerin sizlerin görüşleriyle harmanlanması çok önemlidir. Programımız boyunca toplumsal cinsiyet eşitliği temel kavramları ve yasa taramaları raporunu sizlerle paylaşmayı arzu ediyoruz. Daha sonraki aşamalarda ise öncelikli yasaların belirlenerek kanun teklifine dönüştürülmesi için hazırlık toplantısı yapmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda, sizlerin görüşlerini aldıktan sonra hiç hız kesmeden 2 Şubat'ta kurumların mevzuat hazırlamaktan sorumlu bürokratlarıyla da bir çalışma yapacağız." KEFEK'in yüksek bir enerjiyle ve şevkle çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Katırcıoğlu, "KEFEK, kuruluşundan bu yana hep azimle, gururla kadınlarımızın hayatına dokunmaya devam ediyor. İnanıyoruz ki bu yolda vazgeçmemek ve inancı hep yüksek tutmak başarının mutlak anahtarı olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Meclis'te kadın temsil oranı yüzde 14,73"

KEFEK'in Kurucu Başkanı olan eski bakanlardan Güldal Akşit ise KEFEK'in 2009 yılında çok yetkiyle donatılmış bir komisyon olarak kurulduğunu kaydetti.

Komisyonun yasama görevi dışında kendi alanına giren konularda toplumu bilgilendirme amaçlı toplantılar düzenleme ve bu alanda şikayetleri alma yetkisi olduğuna dikkati çeken Akşit, "KEFEK kurulduğundan beri adeta bir okul gibi pek çok alanda alt komisyonlar kurdu, çalışmalar yaptı ve pek çok yasaya temel oluşturan kitaplar, kitapçıklar çıkardı. Meclis'te böyle komisyonlar azdır" değerlendirmesinde bulundu. Akşit, Türkiye'de kadınların siyasi liderliği ve siyasi katılımının çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bugün Meclis'te kadın temsil oranı yüzde 14,73. Ben Meclis'e ilk girdiğimde yüzde 4,6, inanılmaz bir oran gibi gelmişti. Bugün geldiğimiz noktada geçen sürece göre önemli bir aşama kaydedildi. Yeterli mi? Hayır değil çünkü dünya ortalaması hedef yüzde 30'lar civarı ama bunu başarabilen pek ülke yok. Bir de kadın erkek fırsat eşitliği konusunda kazanımlar pek kalıcı olmuyor, işin acı yanı bu."

"Filmlerin yarısında kadını özgürleştirmek içim çabaladım"

Toplantıya onur konuğu olarak katılan sanatçı Hülya Koçyiğit de sanatçılık hayatında 200'ün üzerinde film yaptığını ve bu filmlerin en az yarısında kadını özgürleştirmek ve eşit kılmak için çabaladığını ifade etti. Kadın erkek eşitliği her alanda sağlanmadıkça kalkınmanın mümkün olmayacağını dile getiren Koçyiğit, "Kadın hakları için uğraşmak erkeklere düşman olmak demek değildir. Feminizm hep korkulacak bir şeymiş gibi algılandı toplumda. Türkiye'de bu hareketin öncülüğünü yapan kadınlar çok fazla agresif hatta erkek düşmanı olarak görüldüler. Onlar kadının her alanda özgürlüğünü ve eşitliğini savunuyorlardı. Önemli olan kullandığımız kelime değil bunun arkasındaki niyet. Ben toplumda şanslı bireylerden biriyim ancak bazılarımız benim kadar şanslı değiller. O nedenle 'ülkemde benim hayatımı etkileyen karar ve politikalarda benim adıma kadınların yer almasını istiyorum' diyen kadınlarımıza biraz daha kulak verelim" açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam eden toplantıda, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bertil Emrah Oder yasa taramalarının sonuç raporlarını sundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement