Türkiye-Tayland diplomatik ilişkileri 65 yıl öncesine dayanıyor - Son Dakika
Politika

Türkiye-Tayland diplomatik ilişkileri 65 yıl öncesine dayanıyor

Türkiye-Tayland diplomatik ilişkileri 65 yıl öncesine dayanıyor

Tayland'ın Ankara Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirom, Türkiye-Tayland diplomatik ilişkilerinin resmi olarak 65 yıl önce başlasa da 500 yıl öncesine uzandığını belirtti. Büyükelçi, Prof. Dr. İsmail Hakkı Kadı tarafından kaleme alınan 'Çağlar boyunca Osmanlı İmparatorluğu ve Siyam Krallığı' kitabının tanıtım programında konuştu.

31.08.2023 16:04

Tayland'ın Ankara Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirom, Türkiye-Tayland diplomatik ilişkilerinin resmi olarak 65 yıl önce başlasa da 500 yıl öncesine uzandığını belirtti.

Apirat Sugondhabhirom, Tayland'ın Ankara Büyükelçiliğinin katkılarıyla Prof. Dr. İsmail Hakkı Kadı tarafından kaleme alınan "Çağlar boyunca Osmanlı İmparatorluğu ve Siyam Krallığı" kitabının İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi'ndeki 2. baskı tanıtım programında konuştu.

Büyükelçi Apirat Sugondhabhirom, "Türkiye ile Tayland arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 65. ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ise 100. yıl dönümünde kitabı yeniden yayımlamaktan gurur duyuyoruz. 2023 yılı Türk dostlarımız için gerçekten de tarihi bir dönüm noktası. Sizlere en içten tebriklerimizi sunarken 2 ülke ve halk arasındaki bağın 65 yıllık diplomatik ilişkilerin çok ötesinde, 500 yıl öncesine kadar uzandığı belirtmek istiyorum. Bu kitap bize Osmanlı'nın Siyam'daki varlığını, 15. ve 18. yüzyıllarda 2 imparatorluk arasındaki ticari ilişkileri, 19. ve 20. yüzyıllardaki ilişkileri ve bazı önde gelen Siyam prenslerinin ve asilzadelerinin İstanbul'a yaptıkları ziyaretleri anlatıyor." diye konuştu.

"Sömürgeciliğe karşı direnme deneyimi, bugün bu iki ulusun biçimlendirici bir özelliğidir"

Prof. Kadı da Tayland Dışişleri Bakanı Kasit Piromya'nın 2010'da İstanbul'a ziyareti sırasında kendisiyle görüşerek bu kitabın yazılması için teşvik ettiğini ve destek verdiğini belirterek "Türkiye ve Tayland, Batı sömürgeciliği karşısında bağımsızlıklarını korumuş olmak gibi sıra dışı bir özelliği paylaşmaktadır. Paylaştıkları bu deneyim, modern Türkiye'yi olduğu kadar modern Tayland'ı da şekillendiren önemli unsurlardandır. Sömürgeciliğe karşı direnme deneyimi, bugün bu iki ulusun biçimlendirici bir özelliğidir." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından davetlilere geleneksel Tayland yiyeceklerinden ikram edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türkiye-Tayland diplomatik ilişkileri 65 yıl öncesine dayanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement