"1. Uluslararası Kök Hücre Öğrenci Kongresi" - Son Dakika
Sağlık

"1. Uluslararası Kök Hücre Öğrenci Kongresi"

"1. Uluslararası Kök Hücre Öğrenci Kongresi"

(TÜRKKÖK) Onursal Başkanı Prof.Dr.Osman İlhan, Türkiye'nin Avrupa Birliği kemik iliği transplantasyon grubunda 5'inci sıraya yükseldiğini, bunun daha da iyi noktalara taşınması gerektiğini bildirdi.

13.05.2012 11:57

Türkiye Ulusal Kök Hücre Öğrenci Konseyi

(TÜRKKÖK) Onursal Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, Türkiye'nin Avrupa Birliği kemik iliği transplantasyon grubunda 5'inci sıraya yükseldiğini, bunun daha da iyi noktalara taşınması gerektiğini bildirdi.

TÜRKKÖK ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi işbirliği ile düzenlenen "1. Uluslararası Kök Hücre Öğrenci Kongresi"nin açılışında konuşan Prof. Dr. İlhan, günümüzde Türkiye'de de olmak üzere bütün dünyada sağlıkta büyük bir cari açık olduğunu söyledi.

Amerika'da polikliniklere giden 10 hastadan 2'sinin tedavi olduğunun, 8'inin ise tedavi olmadığının ortaya çıktığını dile getiren İlhan, "O zaman bizlerin hedeflenmiş bir tedavi yöntemine gitmemiz gerekiyor. Özellikle Türkiye'de 1988'den itibaren kemik iliği nakli başlamıştır, 1990 yılında da kök hücre nakli başarıyla yapılmıştır" dedi.

İlhan bugün itibariyle Türkiye'de 2 bin kök hücre nakli uygulandığını ifade ederek, "Bugün Avrupa Birliği kemik iliği transplantasyon grubunda 5'inci sıraya yükseldik. Bunun daha da iyi seviyelere yükseltilmesi gerekiyor. Ben burada özellikle bu toplantıyı düzenleyenlere şahsi teşekkürlerimi iletmek istiyorum" diye konuştu.

Artık Türkiye'de ulusal bir kök hücre bankası kurulmasının son aşamasına gelindiğini dile getiren İlhan, Sağlık Bakanlığı'nın bunla ilgili Resmi Gazete'de oluşum yaptığını ve devletin bu kapsamda verici bankalar oluşturmak üzere olduğunu ifade etti.

Osman İlhan, TÜRKKÖK grubunun henüz genç olmasına rağmen çok iyi işler yapacağına inandığını dile getirerek, bu kongrenin de bir başlangıç olduğunu, yapılan çalışmaların yakın zamanda kliniğe yansıdığını, maliyet etkinliğinin azaldığını göreceklerini kaydetti.

-"Bu bilim dalı, Türkiye ve dünya için oldukça önemlidir"-

"1. Uluslararası Kök Hücre Öğrenci Kongresi" Başkanı Prof. Dr. Tülay İrez de, bu bilim dalının Türkiye ve dünya için oldukça önemli olduğunu ve gelişim vaat etiğini, aynı zamanda da çok çalışılması gereken bir bilim dalı olduğunu söyledi.

İrez, öğrencilerinin bu konuda oldukça önemli adımlar attığını düşündüğünü ifade ederek, "Bu toplantıyı gerçekleştirebildikleri için onlar adına çok gurur duyuyorum. Çok mutluyum. Katılan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık '1. Uluslararası Kök Hücre Öğrenci Kongresi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement