Afrikalı Hastaya Kayseri'de Böbrek Nakli Yapılması - Son Dakika
Sağlık

Afrikalı Hastaya Kayseri'de Böbrek Nakli Yapılması

ERÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde erkek kardeşinden alınan böbreğin nakledildiği 4 çocuk annesi Burkina Fasolu Gassambe sağlığına kavuştu Prof. Dr. Yılmaz: "Üniversite hastanemiz organ nakli konusunda her türlü imkana sahiptir, deneyimli bir ekibe ve her türlü araç gerece sahiptir. Dolayısıyla tek eksiğimiz organdır. Organ temin edildiği taktirde yurt içindeki hastalarımıza olduğu gibi yurt dışından gelecek hastalara da organ nakli hizmetini vermeye hazırız"

30.07.2013 13:38

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde erkek kardeşi Hamidou Gassambe'den alınan böbreğin nakledildiği 4 çocuk annesi Kadisso Guiro Gassambe'nin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Organ naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Zeki Yılmaz, Semiha-Asım Kibar Böbrek Nakli ve Diyaliz Hastanesinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de organ bağışının yetersiz olduğunu söyledi.

Özellikle Kayseri'de son 3 yılda  beyin ölümü gerçekleşen hiçbir hastanın organlarının bağışlanmadığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"Komşu illerimizden Kahramanmaraş, Mersin, Adana, Niğde, Hatay gibi şehirlerden bağışlanan organlar şehrimize getirildi ve buradaki hastalarımıza nakledildi. Dolayısıyla beyin ölümlü hastaların organları bağışlanmadığı için mecburen canlılardan alınan organları nakletmek zorunda kalıyoruz. Bu da ülkemizdeki en büyük sorunların başında gelmektedir. Ne yazık ki beyin ölümü gerçekleşen hastaların organları toprak olmakta, organ bekleyen hastalar ise kaybedilmektedir. Biz, organlar toprak olmasın yeni bedenlerde can bulsun diyoruz ama bu çağrımız yerini bulmuyor. Bu sadece Kayseri'nin de değil Türkiye'nin sorunu."

Yılmaz, üniversite hastanesinde ilk defa geçen hafta yurt dışından gelen bir hastaya böbrek nakli yapıldığını anımsatarak, "Hasta Afrika ülkesi Burkina Faso'dan geldi. Kardeşinin verdiği böbreği ablasına naklettik. Ameliyat gayet başarılı geçti. Hastanın böbreği şu an çalışıyor ve hem kendisi hem de organını aldığımız kardeşi iyi durumda" dedi.

Bu naklin üniversitenin yurt dışı sağlık turizminin de ilk örneği olduğuna işaret ederek, "Üniversite hastanemiz organ nakli konusunda her türlü imkana sahiptir, deneyimli bir ekibe ve her türlü araç gerece sahiptir. Dolayısıyla tek eksiğimiz organdır. Organ temin edildiği taktirde yurt içindeki hastalarımıza olduğu gibi yurt dışından gelecek hastalara da organ nakli hizmetini vermeye hazırız" diye konuştu.

81 ilden 26'sında organ bağışı yapılıyor

Prof. Dr. Zeki Yılmaz, Türkiye'nin canlıdan organ naklinde Güney Kore'nin ardından dünyada ikinci sırada yer aldığını ifade ederek, beyin ölümü gerçekleşen hastaların organları bağışlanmadığı için toprak olurken bu ikinciliğin başarı olmadığını kaydetti.

En çok organ bağışının Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yapıldığına dikkati çeken Yılmaz, 81 ilin 26'sında organ bağışı yapıldığını, illerin üçte ikisinde ise hiç bağış olmadığını anlattı.

Yılmaz, ülkesinde ticaretle uğraşan Kadisso Guiro Gassambe'nin (44) 6 yıldır böbrek hastası olduğunu ve diyalize girdiğini, hastanın cerrahi stajı döneminde birlikte çalıştıkları Afrikalı bir tıp öğrencisinin tavsiyesi üzerine Kayseri'ye geldiğini bildirdi.

Kamyon şoförü olan 4 çocuk babası Hamidou Gassambe (42) ise moralleri bozuk olarak geldikleri Türkiye'de kendilerinin çok sıcak karşılandığını belirterek, doktorlara teşekkür etti. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Afrikalı Hastaya Kayseri'de Böbrek Nakli Yapılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement