Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü'den mutasyon açıklaması: Umarım kötü senaryo gerçekleşmez - Son Dakika
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü'den mutasyon açıklaması: Umarım kötü senaryo gerçekleşmez

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyayı tedirgin eden mutasyon gelişmesiyle ilgili "Panik yapmaya gerek yok ama dikkatli olmak ve süreci yakından takip etmek gerekiyor. Umarım kötü senaryo gerçekleşmez. Virüsün mutasyonu da yeniden bir salgını tetiklemez" dedi.

23.12.2020 12:50  Güncelleme: 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, İngiltere'de koronavirüsün yüzde 70 daha hızlı yayılmasına neden olan mutasyon ilgili konuştu. Koronavirüsün mutasyon geçirmesinin yaratacağı etkilerin netlik kazanmadığını belirten Prof. Dr. Özlü, panik yaşanmamasını ancak önlemleri de elden bırakmamak gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Özlü, "Yeni bir virüs varyantı ortaya çıktı. Ciddi bir mutasyon geliştiği görüldü ancak bu mutasyonun etkisiyle ilgili yapılan değerlendirmelerin toplumdaki karşılığını net olarak bilmiyoruz. Bazı gözlemlerle bu uyarlanıyor denildi ama bunu zaman içinde net halde göreceğiz. Panik yapmaya gerek yok ama dikkatli olmak ve süreci yakından takip etmekte fayda var. Mutasyonların ortaya çıktığı alanlara baktığımızda virüsün daha kolay bulaştırıcı bir hale gelebileceğini öngörebiliyoruz. İngiltere'deki vaka artışları da buna paralel geliştiği için böyle bir korku ortaya çıktı" diye konuştu.

"MUTASYONLARIN TOPLUMDAKİ KARŞILIĞI BİLİNMİYORDU"

Koronavirüslerin daha önce de mutasyon geçirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Özlü, "Aslında mutasyon her zaman olan bir şey ama bu mutasyonların toplumdaki karşılığı bilinmiyordu. Virüsün davranışını değiştirici bir mutasyon olduğu şu ana kadar görülmemişti ama bu mutasyonun virüsü daha kolay bulaştırıcı hale gelmesine yardımcı olduğu, virüse bu konuda avantaj sağladığı yönündeki değerlendirmeler, buna paralel olarak İngiltere'deki vaka artışlarından sorumlu olabileceği gözlemler biraz tedirginliğe yol açtı. Bence de tedbirli olmakta yarar var" dedi.

"UMARIM KÖTÜ SENARYO GERÇEKLEŞMEZ"

Mutasyon geçiren koronavirüsün hastalık oluşturucu ve öldürücü etkisinin, yayılma hızından daha önemli olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Özlü, "Esas olan burada virüsün bulaştırıcılığının yanında hastalık oluşturucu gücünde bir değişiklik olup olmadığı, ölümcüllük oranında bir değişiklik olup olmadığı, bağışıklık oluşturmada farklılığın olup olmadığı gibi soruların cevabını henüz tam olarak bilmiyoruz ama bununla ilgili endişe yaratacak bir bilgi de elimizde yok. Umarım kötü senaryo gerçekleşmez. Virüsün mutasyonu da yeniden bir salgını tetiklemez. 2020'yi hepimiz zor geçirdik, bu kötü deneyime dayanan korkularımız var. Yeni bir virüs, yeni bir salgın, yeni bir dalgalanmaya yol açar mı diye endişe ediliyor. Bundan dolayı İngiltere'ye uçuşlar ve sınırlar kapatıldı. Bunları ön tedbir olarak görmek lazım" ifadelerinde bulundu.

"BULAŞTIRICILIĞININ ARTMASI VİRÜSE KOL KANAT TAKMAZ"

Sosyal izolasyona dikkat edilmesinin altını çizen Prof. Dr. Özlü, " Virüsün bulaştırıcılığının artması ona kol kanat takmaz, virüs kendi kendine bulaşmıyor. Virüsü bize bulaştıran bir insan ve biz ona fırsat vermezsek virüs bize bulaşamaz. Virüsün bulaşması için birinin bize taşıması lazım. Süreç içerisinde virüsün kolay bulaşması, hızlı yayılması söz konusu olsa bile tedbir alarak önleyebiliriz. Esas olan şey sosyal izolasyona uymak. Dün bunu yapıyorsak bugün 3 kat daha fazla yapmamız lazım. Topluma, kalabalıklara, başka insanlarla beraber olacağımız kapalı alanlara özellikle girmemeye çalışmak lazım. Kendi hane halkımızla birlikte olmakta yarar var" şeklinde konuştu.

"OLUMSUZ BİR KANIT DA YOK"

Prof. Dr. Özlü ayrıca, mutasyona uğrayan koronavirüsün aşı çalışmalarına karşı bir etkisi olup olmayacağıyla ilgili ise "Tartışılan konular, aşıyla ilgili sorular, hastalanma ve ölümle ilgili bir değişiklik oluşacak mı? gibi soruların henüz karşılığı bilinmiyor ama bu konuda olumsuz bir kanıt da yok. Olumsuz bir sonuca evrileceğine dair elimizde bilgi yok" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü\'den mutasyon açıklaması: Umarım kötü senaryo gerçekleşmez
Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü'den mutasyon açıklaması: Umarım kötü senaryo gerçekleşmez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kastamonu'da Sevgi Evine Bağlı Bir Bebek Hayatını Kaybetti
    13:24 Kastamonu'da Sevgi Evine Bağlı Bir Bebek Hayatını Kaybetti

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da sevgi evinde kalan bir bebeğin hayatını kaybetmesine ilişkin vefat sebebinin otopsinin ardından belli olacağını ve olaya ilişkin adli ile idari soruşturmanın da başlatıldığını açıkladı.

  • Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi
    12:51 Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi

    Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan Erişkin Aşı Polikliniği, yetişkin yaş grubundaki hastalara bağışıklama danışmanlığı ve aşı hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Poliklinikte gebeler, diyabet, kanser, diyaliz, kronik kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek hastalığı ile 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar ve organ nakli hastaları için aşı programları oluşturulacak. Aşılar, aşı takip sisteminden kontrol edildikten sonra poliklinikte yapılacak ve hastalara aşı kartları verilerek randevuları oluşturulacak. Ayrıca, risk altında olan meslek grupları ve Hepatit A ve B hastaları da aşılarını yaptırabilecek.

  • OMÜ Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Tuğba Ayçiçek Dinçer'den Akran Zorbalığı Uyarısı
    12:37 OMÜ Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Tuğba Ayçiçek Dinçer'den Akran Zorbalığı Uyarısı

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Tuğba Ayçiçek Dinçer, akran zorbalığı konusunda uyarılarda bulundu. Dinçer, zorbalığın genellikle okul, okul çevresi ve mahallelerde gözlemlendiğini belirtti. Fiziksel, sözlü ve sosyal zorbalık olmak üzere farklı türleri olduğunu vurgulayan Dinçer, zorbalığın mağdurlarının da zamanla zorba olabileceğine dikkat çekti. Zorbalığın psikolojik ve sosyal sorunlara yol açabileceğini ifade eden Dinçer, zorbalıkla mücadelede okul, aile ve çocuğu içine alan bir planlama yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, dijital zorbalığın da artık yaygınlaştığını ve bu konuda da eğitim verilmesinin önemli olduğunu belirtti.

  • Kadir İnanır'ın durumu iyileşiyor
    12:27 Kadir İnanır'ın durumu iyileşiyor

    Pazar gününden beri yoğun bakımda tedavi edilen usta sanatçı Kadir İnanır'ın sağlık durumu iyiye gidiyor. Sanatçının son durumu hakkında bilgi veren hastane başhekimi "Tedavilere olumlu yanıt veriyor. Oturabiliyor, fizik tedavi süreci devam ediyor" dedi.

  • KSBÜ Toksikoloji Laboratuvarı, Suça Karışmış Kişilerin Kullandığı Maddeleri Tespit Ediyor
    12:09 KSBÜ Toksikoloji Laboratuvarı, Suça Karışmış Kişilerin Kullandığı Maddeleri Tespit Ediyor

    Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde kurulan toksikoloji laboratuvarı, suça karışmış kişilerin ya da uyuşturucu etkisindeki sürücülerin kullandığı yasaklı maddelerin niteliği ve miktarını tespit ederek emniyet ve adalet birimlerine destek oluyor. Laboratuvarda yapılan analizler sonucunda suça karışmış kişilerle ilgili tespitler raporlanarak, talepte bulunan savcılık ya da emniyet birimlerine gönderiliyor. Ayrıca, uyuşturucu etkisinde araç kullanan sürücülerin tespit edilmesi durumunda ehliyetlerine el konuluyor ve para cezası uygulanıyor.

  • Muğla'da sağlık personeli hastaları oy kullanma merkezlerine taşıyacak
    11:45 Muğla'da sağlık personeli hastaları oy kullanma merkezlerine taşıyacak

    Muğla İl Sağlık Müdürlüğü, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde hastanede yatan ve evde sağlık hizmeti alan yatağa bağımlı seçmenlerin oy kullanma sürecini kolaylaştırmak için 227 sağlık personeli, 74 araç ve 235 sağlık personeli görevlendirdi. Hastalar, ambulanslar ve hasta nakil araçlarıyla oy verecekleri merkezlere transfer edilecek ve oy kullanma sürecinde sağlık personeli refakat edecek.

  • Saç Tedavileri ve Saç Ekimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
    11:44 Saç Tedavileri ve Saç Ekimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    Saç Tedavileri, Saç Ekimi ve Medikal Estetik Hekimi Dr. Mehmet Faruk Yavuz, saç dökülme nedenini bulmadan yapılan tedavilerin etkisiz olduğunu belirtti. Kişiye özel tedavi yöntemleri uyguladıklarını söyleyen Dr. Yavuz, hastaların donör alanına göre seans sayılarının değiştiğini ifade etti.

  • Burun estetiği ameliyatı sonrası burunda düşme olur mu? KBB Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Şimşek anlattı
    11:26 Burun estetiği ameliyatı sonrası burunda düşme olur mu? KBB Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Şimşek anlattı

    KBB Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Şimşek, ameliyattan sonra burun düşmesi konusunda bilgi verdi. Şimşek, burun düşmesi olayının toplumda farklı algılandığını ve hekimler arasında ciddi bir durum olduğunu belirtti.

  • Sivas Akıncılar'da Kamu Personeline Acil İlk Yardım Eğitimi
    11:24 Sivas Akıncılar'da Kamu Personeline Acil İlk Yardım Eğitimi

    Sivas'ın Akıncılar ilçesinde, Kaymakam Saltuk Buğrahan Açıkbaş'ın koordinasyonunda Dr. Murat Emre Akkaş tarafından hükümet konağında görev yapan kamu personeline acil ilk yardım eğitimi verildi. Eğitime daire amirleri ve diğer kamu kurumlarında çalışan personel de katıldı.


Advertisement