Dr. Hasan İnsel'den Sağlıklı Yaşam Tüyoları! - Son Dakika
Sağlık

Dr. Hasan İnsel'den Sağlıklı Yaşam Tüyoları!

Dr. Hasan İnsel\'den Sağlıklı Yaşam Tüyoları!

Dr. Hasan İnsel Sağlıklı Yaşam Danışmanlığı'nın düzenlediği seminer ve eğitim programları, fazla kilolar ve biraz da estetikle ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.

02.03.2012 18:00  Güncelleme: 19:13

İstanbul üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ardından Almanya'da Dahiliye İhtisasını bitiren ve sonrasında Almanya'da Sağlıklı Yaşam ve Hastalık önleyici Hekimlik konusunda yoğunlaşan Dr. Hasan İnsel, bu konularda eğitim, danışmanlık ve koçluk yapmış. İstanbul'a dönünce de İntermed Polikliniği'ni kurdu.

Merkezi Viyana'da olan ESAAM-European Society for Preventive and Anti-Aging Medicine'in kurucu yönetim kurulu üyesi de olan Dr. Hasan İnsel, aynı zamanda Anti-Aging Eğitim ve Araştırma Derneği'nin Eşbaşkanı. İnsel, American Academy of Anti-Aging Medicine

(A4M) ve Academy of Anti Aging Research (A3R) üyesi.

Merkezi Michigan'da bulunan ve yine sağlık programları ve eğitimleri organize eden "International Association of Physicians for Healthy Living and Anti-Aging LLC" nin başkanı olan Hasan İnsel, kurucusu olduğu İntermed Polikliniği, Sağlıklı Yaşam Yönetimi'ni yapıyor. Sağlık riskleri, önleyici tıp ve Anti-aging programları konusunda çalışmalar yapıyor. Bu konuda danışmanlık ve koçluk eğitimi ve programları sunuyor. Dr. Hasan İnsel, kurduğu "Longevity Center" da Sağlıklı Yaşam Koçluğu konusunda bir ilki, sağlıkta danışmanlıktan koçluğa geçişi başlatmış. Dr.Hasan İnsel Sağlıklı Yaşam Danışmanlığı eğitim programları; beden,zihin ve ruh bütünlüğünü temel alarak batı tıbbı ve doğu felsefesinin bilgi ve uygulamalarını içeren, yaşamın her kademesinde sağlık risklerinin azaltılıp, sağlıklılık durumunun korunmasına ve geliştirilmesine yardımcı olmak için geliştirilmiş, bireysel ve kurumsal bir programlar serisi. Kendisine sağlıklı yaşam koçluğu, düzenlediği eğitim seminerleri, kilo problemi ve biraz da estetik operasyonlarla ilgili sorular yönelttik.

Dr. Hasan İnsel Sağlıklı Yaşam Danışmanlığı olarak ne türlü seminer programları düzenliyorsunuz?

Kurumlara ve bireylere yönelik eğitimlerimiz var. 10-15 kişilik gruplar halinde düzenlenen seminer programlarımız mevcut. Her bireyin yaşamında sağlıklı yaşaması, olabilecek hastalıkların olmadan önlenmesi ve diyet yapmayı öğrenebilmesini sağlayacak 'Zihin Enerjisi ile Genç Yaşamak', 15 yaşından 35 yaşına kadar tüm genç hanımların, şimdi veya ileriki yıllarda sağlıklı bir gebelik ve annelik yaşama konusunda yapılması gerekenleri kapsayan 'Geleceğin Anneleri için Sağlıklı Beslenme ve Yaşama' ve çocuğun sağlıklı bir erişkin olması için bugünden, zamanında yapılması gereken şeyleri içeren 'Ergenlerde Zihin Açıcı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam' seminer programlarını sayabilirim.

Bir Sağlıklı Yaşam Koçu ile çalışan biri kendisiyle ne sıklıkta görüşmelidir?

En ideali, haftada bir kez yüzyüze ve bir kez de telefonla görüşmek. Koçluk, minimum 6 hafta sürmeli. İlerleyen dönemlerde 15 günde bir, ayda bir görüşülerek ömür boyu sürebilir. Bazen danışanlar, 3-4 ayda bir, sağlıklı yaşam koçuna danışma ihtiyacı duyduklarında da irtibata geçer.

Başarılı bir Sağlıklı Yaşam Koçu ne gibi özelliklere sahiptir?

Her şeyden önce, koçluğa başlamadan, danışanla 1 seans süresince yani 50 dakikalık bir zaman diliminde bir tanışma görüşmesi yapılmalıdır. Karşınızdaki kişiyle doğru iletişim kurabiliyor ve anlaşabiliyor olmak çok önemli. Düşünün ki neredeyse tüm dünyayı gezmiş, orta yaşın üzerinde ve varlıklı bir iş adamının karşısına henüz 20'li yaşlarda, herhangi bir yurt dışı seyahati olmamış ve fazla hayat tecrübesi olmayan biri Sağlıklı Yaşam Koçu olarak oturup, ona tavsiyelerde bulunsun... Karşınızdaki kişi akasya ağacından bahsediyorsa, ve siz ömrünüzde hiç akasya ağacı görmediyseniz, 'bugün Paella yemeyi düşünüyorum, siz ne dersiniz?' diye sorduğunda 'Paella ne demek bilmyorum' diye yanıt vermek olmaz. Koçluk, biraz da karşınızdaki kişinin karakterine göre yapılır. öyle usta koçlar vardır ki; karşısındaki kişinin mesleğini, ilgi alanlarını, aile durumunu, geçmişini, fobilerini ve daha birçok ayrıntıyı önemser. özetle, sağlıklı yaşam koçluğu, iyi bir sağlık bilgisi birikiminin yanında genel kültür, yaşam tecrübesi ve empati kurabilme yeteneği istiyor.

önümüzdeki haftalarda, havaların ısınmasıyla birlikte hızla kilo vermek isteyenlerin sayısı da artacak. Kilo vermek için neler yapılabilir? Sizin bu konuda kişisel önerileriniz ne?

Öncelikle, uzun bir dönemde alınmış kilo, bir anda ve kolaylıkla verilemiyor maalesef. öncelikle mevcut fazla kilolara neden olan tıbbi bir problem var mı, araştırılması gerekiyor. Kilonun hormonal bir sebepten gelip gelmediği, türlü tahlil ve tıbbi kontrollerle araştırılmalı. İkinci olarak, bir beslenme uzmanı veya diyetisyen ile yüzyüze görüşülmeli ve kişiye özel olarak ne tür gıdaların ne zaman ve ne kadar tüketilmesi gerektiği konuşulmalı. Son olarak da, kişi kendi zihinsel ve ruhsal yapısını programlaması lazım. İnsanlara 'hızlı kilo vermemelerini' öneriyoruz. Metabolizma yavaşlıyor ve bu durumu vücutta bir kıtlık, hastalık varmış gibi algılıyor. Kişi, bir müddet sonra yeniden normal beslenmesine döndüğünde vücut hemen yağ depolamaya odaklanıyor ve belki de başlangıç durumuna göre çok daha fazla kilo alınmış oluyor.

Kilo vermek için ille de egzersiz mi yapmalı, hareket mi etmeliyiz?

Hangi diyeti uygularsanız uygulayın, hareket etmezseniz fazla kilolardan kurtulamazsınız. Günde ortalama 30-45 dakika yürüyün. Bu, tek seferde olmak zorunda da değil. Benim yaptığım gibi, bir adım ölçer kullanabilirsiniz. Normal bir kişi zaten günde ortalama 2.000 - 3.000 adım atıyor. Bu sayıyı 7.000'e yakın bir değere taşımanız oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca, hareket etmek derken aklınıza sadece egzersiz ve spor gelmesin. Dans da edebilirsiniz. Yeter ki vücudunuz günlük hareket ihtiyacını karşılaşayabilsin.

Sabah ve akşam saatlerinde yapılan egzersizler, kalite açısından farkediyor mu?

Temelde hiçbir fark yok. Spora akşam saatlerinde zaman ayırabiliyorsanız, tercihen saat 17: 00 - 18: 00 civarı yapmanız daha faydalı olabilir. Gece geç saate sarkan egzersizler, bu sefer de uyku kalitenizi bozabiliyor. Nasıl ki tok karnına spor yapmak tehlikeli olabiliyorsa, aç karnına spor yapılması da insülin direncini etkileyebiliyor. Yani boş mideyle spor yapmamaya özen göstermelisiniz.

Seminer programlarınızda kilo verme ile ilgili neler var?

Biz, eğitimlerimizde kişilere beyinlerini sağlıklı kiloda olmaya programlamalarına yardımcı oluyoruz. Onlara diyet programları vermiyoruz. Nasıl diyet yapılırı da anlatmıyoruz. Diyet yapmayı öğrenmeyi öğretmeye çalışıyoruz. Yapma, yeme demiyoruz. çünkü bunlar kişilerde ters etki yapabiliyor. örneğin, bir kişiye 'lahmacun yeme' dediğinizde aklına lahmacunu getirmiş oluyorsunuz ki bu kişi bulduğu ilk fırsatta lahmacun yiyecek. çünkü beyninde lahmacun algısını, görüntüsünü yaratmış oldunuz. 'Lahmacun yeme' demek yerine 'tavuk ızgara yiyebilirsin' diyoruz. Kişinin gözünün önüne 'lahmacun' yerine 'tavuk ızgara' gelmesi daha doğru olacaktır.

Kilo ile ilgili verebileceğiniz bir başka tavsiye var mı?

İnsülin dengesinin sağlanması, en önemli tavsiyelerimden biri. çünkü bu denge bozulduğunda kaçınılmaz kilo alımları gerçekleşebiliyor. Şeker ve insülin değerlerinizin bir endokronolog aracılığıyla kontrol edilmesinde büyük yarar var. İnsülin direnci sadece kilo değil, ileride görülebilecek kalp krizi, inme, felç ve hatta kansere kadar her şeyin belirleyicisi olabiliyor.

Estetik operasyonlar, artık kadınların olmazsa olmazlarından. Siz, bununla ilgili neler düşünüyorsunuz?

Eğer bedeninizin dış görünümü sizi tatmin etmiyorsa, mutlu olamayabiliyorsunuz. ve bu durum zamanla sağlığınıza da tesir etmeye başlıyor. Ayak bilekleri kalın olan bir kadını düşünün. çevresindeki kişiler aslında onun görüntüsünden herhangi bir rahatsızlık duymasa da o, yıllar boyu etek yerine pantolon giymeyi tercih edebiliyor. Estetik ameliyat ile daha ince bileklere kavuştuğunda adeta 'hayatı değişiyor'. Bu, yaşanmış bir örnekti.

Kadınlar; özellikle de göğüs estetiği ameliyatlarının ardından daha dik yürümeye başlıyorlar ve özgüvenleri de artıyor. Günümüzde estetik ameliyat geçirmiş olan kadınlar, birileri bunu farketmediğinde, bozulabiliyor. Kişi için 'gerekli' olan bir estetik operasyona sıcak baktığımı söyleyebilirim. Estetik ameliyatlar da sağlıklı ve uzun bir yaşamın birer parçası.

Son olarak bize ne söylemek istersiniz?

Hayatta hep es geçtiğimiz bir şey var. Hayat tecrübeme dayanarak söylüyorum ki, bence herkesin bir hobisi olmalı. Ayrıca, ille de pahalı hobilere sahip olmak zorunda da değilsiniz...

Dr. Hasan İnsel Sağlıklı Yaşam Danışmanlığı'nın düzenlediği seminer programları için;

İlgili kişi: Banu Gürün

Adres: Teşvikiye Cad. No: 63 Bayer Apt. Kat: 7 Nişantaşı İstanbul

Tel: 0532 277 8868

E-Posta: banug2002@yahoo.com

Web: http://www.drhasaninsel.com/

"İnsan vücudu hassas bir organizmadır. Dengelerinin bozulması onu çok rahatsız edebilir !"

Dr. Hasan İnsel

Röportaj: Gökhan Erciş

Kaynak: Womenist.net

Son Dakika Sağlık Dr. Hasan İnsel'den Sağlıklı Yaşam Tüyoları! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement