Girişimci kadın probiyotik aktivitesi arttırılmış meyveli yoğurt üretti - Son Dakika
Sağlık

Girişimci kadın probiyotik aktivitesi arttırılmış meyveli yoğurt üretti

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) kampüsündeki Teknopark İzmir bünyesinde firma kuran 30 yaşındaki Elif Yılmaz Pekçalışkan, sindirim sisteminde yaşadığı rahatsızlıktan yola çıkarak probiyotik aktivitesi arttırılmış doğal meyveli yoğurt üretti.

16.10.2020 11:11  Güncelleme: 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) kampüsündeki Teknopark İzmir bünyesinde firma kuran 30 yaşındaki Elif Yılmaz Pekçalışkan, sindirim sisteminde yaşadığı rahatsızlıktan yola çıkarak probiyotik aktivitesi arttırılmış doğal meyveli yoğurt üretti.

Raf ömrü boyunca minimum yasal sınırın 10 katına kadar probiyotik canlılık sağlamayı hedefleyen girişimci kadın, önümüzdeki günlerde seri üretime geçmeyi planlıyor.

Balıkesir Üniversitesi Kimya Bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamlayan Pekçalışkan, bir süre farklı sektörlerde çalıştı.

Bir dönem sindirim sistemine bağlı rahatsızlık geçiren Pekçalışkan, probiyotik ürünlerle ilgili araştırmalar yaptı.

Geçen yıl TÜBİTAK'ın 1512 projesi desteğiyle Teknopark İzmir'de fonksiyonel gıda alanı ve kozmetik sektöründe teknolojik ve inovatif ürünler geliştiren "Naturarge" isimli şirketi kuran girişimci kadın, proje çerçevesinde "probiyotik aktivitesi arttırılmış doğal meyveli yoğurt" üretmek için kolları sıvadı.

Aralarında akademisyenlerin de olduğu 5 kişilik ekiple laboratuvar çalışmaları yapan Elif Yılmaz Pekçalışkan, prototipini tamamladığı ürünün seri üretime geçmesi için yatırımcıları bekliyor.

Pekçalışkan, AA muhabirine, çalışmalarında yoğurdun fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerine zarar vermeden bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı yüksek sayıda probiyotik içeren ürün geliştirmek için 1 yıldan fazladır çalıştıklarını anlattı.

Bu anlamda sektörde uzman isimlerden danışmanlık hizmeti aldıklarını ifade eden Pekçalışkan, şunları söyledi:

"Sindirim sistemiyle ilgili şikayetlerim olduğu için probiyotik gıdaları almaya başladım. Raflarda probiyotik yoğurt ve süt ürünleriyle ilgili eksiklikler fark edince bunun üzerine çalışmaya karar verdim. Sonrasında hocalarımla görüştüm, TÜBİTAK'a başvurdum ve yüzde 100 sermaye desteği aldım. Projemiz geçen yıl mayıs ayında kabul edildi. Öncesinde hazırlık aşamaları 1,5 yıl sürdü. Şu anda prototipimiz bitmek üzere, nihayi ürünümüzü ortaya çıkardıktan sonra da üretim aşamasına geçmek istiyoruz. Ürünümüzde, sindirim sistemi rahatsızlıklarına bağlı ortaya çıkan semptomları azaltmaya yardımcı olmak amacıyla öncelikle probiyotik aktivite olmak üzere birçok özelliği arttırdık ve geliştirdik."

"Seri üretime geçmek istiyoruz"

Genç girişimci, ürünün uzmanlar tarafından oluşturulan duyusal analizlerde tat ve aromasının üstün bulunduğunu belirterek, bundan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Geliştirdiği probiyotik yoğurtla sindirim problemi olan bireylerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladığını aktaran Pekçalışkan, ürünle ilgili şu bilgileri verdi:

"Vücut direncini arttırmaya yardımcı olmak, bağırsak sorunlarına destek olmak için yoğurtta probiyotik bakteri çeşidi ve probiyotik mikroorganizma sayısını arttırdık. Yine yoğurdun raf ömrü boyunca minimum yasal sınırın 10 katına kadar probiyotik canlılık sağlamak hedefindeyiz. Bunu sağlarken de duyusal ve fiziksel özelliklerine zarar vermeden yapacağız. Hatta uzmanlar tarafından oluşturulan duyusal analizlerde panelistlerce tat ve aroması üstün bulundu. Şu anda yatırımcı görüşmelerimiz devam ediyor. Yatırımcıyla birlikte seri üretime geçmek istiyoruz. Hedefimiz kendimiz üretip piyasaya sunmak."

Girişimci kadın probiyotik aktivitesi arttırılmış meyveli yoğurt üretti
Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Girişimci kadın probiyotik aktivitesi arttırılmış meyveli yoğurt üretti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Manisa'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları 5 kişiye nakledilecek
    17:35 Manisa'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları 5 kişiye nakledilecek

    Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde tedavi gören ve trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organları, ailesinin bağış kararıyla 5 kişiye nakledilecek. Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Prof. Dr. Gönül Tezcan Keleş başkanlığındaki heyet tarafından çıkarılan kalp, sağ ve sol böbrek, karaciğer ve kornealar, İstanbul ve İzmir'de nakil bekleyen hastalara gönderildi. Hastane Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu, organ nakli konusunda ailelerin duyarlı olmasının önemine vurgu yaptı.

  • 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü
    16:47 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü

    22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, Brezilya'da dang ateşi nedeniyle hayatını kaybetti. Hamileliğinin yedi ayındayken çoklu organ yetmezliğinden ölen Sofia'nın ölümü, ailesini, arkadaşlarını ve takipçilerini derin bir üzüntüye boğdu. Dang ateşi vakalarının artışı, Brezilya'daki sağlık yetkililerini endişelendiriyor.

  • Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı
    16:20 Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı

    Çorum Belediyesi tarafından yapılan Hayvan Hastanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tesis, kedi, köpek ve kanatlılar başta olmak üzere tüm hayvanlara hizmet verecek şekilde tasarlandı.

  • Kastamonu'da bir bebek vefat etti, soruşturma başlatıldı
    16:06 Kastamonu'da bir bebek vefat etti, soruşturma başlatıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da kurum bakımı altındayken bir bebeğin vefat etmesi üzerine adli ve idari soruşturma açıldığını duyurdu. Bebek, ailesi tarafından Bakanlığa bağlı kuruluşa teslim edildikten sonra sağlık kontrollerinden geçirilmiş ve her türlü sağlık kontrolü titizlikle yapılmıştır. Bebeğin durumunun kötüleşmesi üzerine müdahaleler yapılmış ancak kurtarılamamıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmış olup, sürecin yakından takip edileceği belirtilmiştir.

  • İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor
    15:48 İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor

    İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), bağışlanan cesetlerin başlarının kesilerek, doktorlara ve diş hekimlerine kozmetik işlemleri öğretmek için kullanıldığını ortaya çıkardı. Bu uygulama, bağışçıların son isteklerinin saygı görmemesiyle eleştiriliyor ve etik kuralların ihlal edilmesine yol açıyor.

  • Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı
    15:31 Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldığını ve sürecin yakından takip edildiğini bildirdi. Bebek, ailesinin talebi üzerine bakanlığın kuruluşuna teslim edilmiş ve sağlık kontrolleri titizlikle yapılmıştır. Bebeğin kesin vefat sebebi otopsi sonucuyla belirlenecektir. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi İnşa Ediyor
    15:26 Ankara Büyükşehir Belediyesi Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi İnşa Ediyor

    Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi inşa ederek hizmet açmayı planlıyor. Aynı anda dört aile hekiminin hizmet verebileceği sağlık tesisinin nisan ayı içinde hizmete başlaması planlanıyor.


Advertisement