Sağlık Bilimleri Üniversitesi Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zuhal Karakurt, 4 dal hastanesinde yılda akademisyenlerin poliklinikte baktığı hasta sayısının 2 milyon olduğunu ve 55 bin yatan hastaya tedavi-bakım hizmeti verildiğini belirterek, "Hedefimiz sağlık bilgi turizmi. Bakanlığın bize yol açmasını istiyoruz. Biz de kapılarımızı yurtdışındaki doktorlara açalım. Ukrayna'dan, Rusya'dan tüberküloz konusunda çok hasta geliyor. Biz oraya gidelim, oradaki hekimleri eğitelim. Onlar da hastaları göndermesinler, nasıl bakacaklarını öğrensinler. Bilgi turizmi karşılıklı olabilir." dedi.
Dal hastanelerinin birbirlerinin daha iyi tanıması, bakanlık ve diğer ilgili kurumlarla çalışmalarında ortak işler üretmesi, Ar-Ge'de uluslararası çalışma ve araştırmalarda neler yapılabileceğini planlaması için hekim ve hemşireleri bir araya getiren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Dal Hastaneleri buluşmasının ilki, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirildi.Süreyyapaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yedikule Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Suat Seren Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğinde düzenlenen buluşmanın her 6 ayda bir yapılması planlanıyor.
Karakurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 ayda bir gerçekleşecek buluşmaların 2 yıl süreceğini, söz konusu 4 dal hastanesinin bünyelerindeki pozitif konularda birbirine destek olacağını, negatif konuları da nasıl pozitife dönüştürebileceğini öğreneceğini dile getirdi.
Etkinliğe, bakanlığın ilgili bölümlerinin de katılacağını belirten Karakurt, "4 tane eğitim veren dal hastanesi ve bunun yanı sıra 62 üniversite var. Onlarla neredeyse başabaş göğüs hastalıkları uzmanı yetiştiriyoruz. 4 dal hastanesinde yılda akademisyenlerin poliklinikte baktığı hasta sayısı 2 milyon ve 55 bin yatan hastaya tedavi-bakım hizmeti veriyoruz. Her cerrahi hastanenin öne çıkan bir özelliği vardır. Süreyyapaşa yoğun bakım konusunda öne çıkar, Yedikule bronkoskopi yönünden iyidir, Suat Seren kanser hastası bakımından öndedir. Biz, birbirimizin iyi olan tarafları için de asistanlarımızı rotasyona yollayacağız." diye konuştu.
Karakurt, üniversitede tüberküloz yataklarının neredeyse yoka yakın olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Harvard Üniversitesindeki bir kişi tüberküloz hastasını takip etmiyor, Bunun için Letonya'ya gidiyor. Neden bize gelmesin asistan rotasyonla? Bunu da yapmak istiyoruz. Buradaki hedefimiz sağlık bilgi turizmi. Bakanlığın bize yol açmasını istiyoruz. Biz de kapılarımızı yurtdışındaki doktorlara açalım. Bizim de üstün olduğumuz noktalar var. Türk Cumhuriyetlerinden, Ukrayna'dan, Rusya'dan hekimler tıp eğitimine gelebilir. Ukrayna'dan, Rusya'dan tüberküloz konusunda çok hasta geliyor. Biz oraya gidelim, oradaki hekimleri eğitelim. Onlar da hastaları göndermesinler, nasıl bakacaklarını öğrensinler. Bilgi turizmi karşılıklı olabilir."
"Gerekli altyapıyı hazırlıyoruz"
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl de açılıştaki konuşmasında, dal hastanelerinden gerek öğrenci yetiştirmesi gerekse asistanların eğitimi bakımından büyük beklenti içinde bulunduklarını ifade etti.
"Eğitim hastanelerindeki hocalar doçent oluyorlar, öğrenci yetiştirmiyorlar, nasıl profesör olsun?" gibi eleştiriler olduğuna değinen Erdöl, katılımcılara, "Lisans öğrencisi yetiştirmiyor ama onlarca, yüzlerce belki toplamda uzman yetiştiriyor. Üniversite çatısı altında hem öğrenci yetiştireceksiniz hem asistan yetiştireceksiniz, Türkiye'de ve dünyada ses getirecek araştırmalara imza atacaksınız. Biz bunun için gerekli altyapıyı hazırlıyoruz" şeklinde seslendi.
Erdöl, 16 ayrı ilde 58 eğitim araştırma hastanesiyle afiliasyonun tamamlandığını, Mersin ve Gaziantep'te afiliasyon protokolü hazırlığı bulunduğunu bildirdi.
Son Dakika › Sağlık › Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Uzmanları Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?