Hasta ve hasta yakınları kansere dikkat çekti - Son Dakika
Sağlık

Hasta ve hasta yakınları kansere dikkat çekti

Hasta ve hasta yakınları kansere dikkat çekti "Kanser Haftası" farkındalık etkinliği yapıldı Türk Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından kanser hasta dernekleri, hasta ve hasta yakınları ile "Kanser Haftası" farkındalık etkinliği yapıldı.

02.04.2022 11:28  Güncelleme: 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hasta ve hasta yakınları kansere dikkat çekti

"Kanser Haftası" farkındalık etkinliği yapıldı

İSTANBUL - Türk Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından kanser hasta dernekleri, hasta ve hasta yakınları ile "Kanser Haftası" farkındalık etkinliği yapıldı. Etkinlikte, şair ve yazar Sunay Akın; hekimler, kanser hastaları ve yakınlarının katılımıyla söyleşi gerçekleştirdi.

Kanser hem dünyada hem de Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olarak görülüyor. Halkı bilgilendirme, bilinçlendirme, farkındalık kazandırması amacıyla '1- 7 Nisan Kanser Haftası'nda etkinlikler düzenleniyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından kanser hasta dernekleri, hasta ve hasta yakınları ile "Kanser Haftası" farkındalık etkinliği yapıldı. Şair ve yazar Sunay Akın; hekimler, kanser hastaları ve yakınlarının katılımıyla söyleşi gerçekleştirdi. Nefes Terapisti Tuğçe Boztepe de nefes egzersizleri uygulaması gerçekleştirdi.

Kanser Savaşçıları Derneği tarafından, uzmanlar eşliğinde kanser hastalarına yönelik cilt bakımı, makyaj ve saç bakımını içeren "İyi Bak Kendine Atölyesi" 8 kadın kanser hastasının katılımıyla yapıldı. Etkinliğe katılan diğer kanser hasta dernekleri tarafından açılan stantlarda ise hastalara ve diğer katılımcılara bilgilendirmeler yapılarak, broşürler dağıtıldı.

Etkinlikte aynı zamanda TTOD Başkanı Prof. Dr. Murat Dinçer, TTOD Genel Sekreteri Doç. Dr. Özlem Sönmez, TTOD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Faysal Dane ve TTOD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Meral Günaldı'nın katılımıyla basın toplantısı yapıldı.

Dinçer: "Kanser tedavisi olan bir hastalıktır"

Prof. Dr. Murat Dinçer basın toplantısında yaptığı açıklamada, kanser farkındalığını artırmak ve kanser hakkında bilgiler vermek için toplantılar gerçekleştirdiklerini belirterek, "Hastaya kanser tanısı konduktan sonra çevresindekiler de oldukça etkileniyor. Her şeyden önce hastalığı kabullenip tedaviye hemen başlamak gerekiyor. Kanser tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavi süreçleri değişkenlik gösterebilir, zorlukları da olabilir ancak hastalarımızın tamamı bu tedavilerden fayda görmektedir. Erken evrede teşhis edildiği zaman tamamen şifa ile sonuçlanabiliyor" şeklinde konuştu.

İmmünoterapinin SGK kapsamına alınmasına ilişkin olarak da Prof. Dr. Dinçer, şunları söyledi: "İmmünoterapi Türkiye'de uzun bir süredir var ama sadece böbrek tümörleri ve bazı cilt tümörlerinde aktifti. İmmünoterapi, akciğer kanserlerinde SGK tarafından ödeme kapsamına alındı".

Prof. Dr. Dinçer, korona virüs aşılarıyla birlikte salgının hafiflediğinin altını çizerek, salgının gerileme dönemine girdiğini söyledi. Dinçer, "Aşılamaların tamamlandığı toplumlarda korona virüse bağlı ölümler düşük seviyede yer alıyor" şeklinde konuştu.

Sönmez: "Tedavi gören hastalar oruç tutmak için doktorlarına danışmaları gerekiyor"

Doç. Dr. Özlem Sönmez ise "Kanser tedavisinin ileri aşamalarında da artık sağ kalımları yeni ilaçlarla uzatabiliyoruz. Amacımız kanseri tansiyon veya diyabet gibi kronik bir hastalığa çevirmektir. Kanser tedavisi gören hastalarımızın bol sıvı tüketmesini istiyoruz. Bu yüzden tedavi gören hastalarımızın oruç tutmasını önermiyoruz. tedavi bittikten sonra hastalığın cinsine ve takip cinsine bağlı olarak oruç tutup tutmama isteklerini hekimlerine danışmaları gerekiyor. Doktorları uygun görürse eğer hastalar bir sonraki dönemde oruç tutabilirler" dedi.

Prof. Dr. Faysal Dane, "Kanser hastalarının başvuruları artık geç olmuyor. Korona virüs aşılarının olumlu sonuçlar vermesiyle hastalar hastanelere daha rahat geliyor. Artık korona virüs salgınının etkisiyle tanı konması ve tedavi süreçlerinde aksamalar yaşanmıyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Meral Günaldı, kanserin dünyada ikinci ölüm nedeni olduğunu belirterek, "Erken teşhisin konulması ve tedavilerin gelişmiş olması, kanserlerdeki ölüm oranlarını azaltmaktadır. Ülkemizde tıbbi onkoloji uzman sayısı artmaktadır. Birçok merkezde tıbbi onkoloji uzmanı bulunmaktadır" dedi.

Hasta ve hasta yakınları kansere dikkat çekti
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Hasta ve hasta yakınları kansere dikkat çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
    07:43 Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı

    Dün yeni filmi Mavi Mağara'nın provalarına başlamaya hazırlanan oyuncu Kerem Bürsin, koronvirüse yakalandı. Oyuncunun tedavisi başlarken prova da ileri bir tarihe alındı.

  • Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?
    05:45 Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?

    Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un bipolar bozuklukla ilişkilendirilmesi ve sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar. Van Gogh'un mektupları ve sanatında bulunan ipuçlarına dayanarak, bipolar bozukluk ve depresyon geçirdiği tespit edildi. Uzmanlar, Van Gogh'un hayatta olsaydı teşhis konulabileceğini ve daha iyi bir tedavi alabileceğini belirtiyor.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.

  • TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak
    19:51 TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mide ilaçlarına ilişkin kararıyla ilgili, 'Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır' dedi.


Advertisement