Dicle Üniversitesi Hastaneleri Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Harman, yaz aylarında sık görülen cilt hastalıkları ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.
Güneşli yaz günleri ile birlikte özellikle hassas cilde sahip olan kişilerde cilt problemlerinde artış meydana geldiğini ifade eden Harman, bunların başında güneş yanıkları, kirli sularda yüzülmesi halinde viral, bakteriyel, paraziter ve mantar hastalıklarının geldiğini belirterek,"Temiz olmayan havuzlardan cilt, mide-barsak, göz, kulak ve idrar yolu enfeksiyonları bulaşabilir. Deride mantar enfeksiyonları, havuz kimyasallarına bağlı ekzema ve havuz folikülliti denen kaşıntılı bakteriyel kıl kökü enfeksiyonu gelişebilir" açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Mehmet Harman açıklamasını şöyle sürdürdü; "Temizliğinden emin olunmayan sulara girmemek gerektiğini, bu nedenle çok fazla kişinin kullandığı havuzlar yerine denizi tercih etmekte fayda var. Denizden mikrop kapmak havuzlara oranla daha zordur"
Alınacak önlemler
Periyodik olarak fiziksel ve kimyasal temizlik işlemleri ihmal edilmeyen, çok iyi çalışan bir filtreleme sistemi bulunan yüzme havuzlarının tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Harman, "Havuzlardan kaynaklanan enfeksiyonları önlemede havuz temizliği ve klorlama önemlidir. Dezenfeksiyonda kullanılan havuz kimyasallarının cinsi ve miktarı önemlidir. Bazı kimyasalların kanserojen etkisi vardır. Bu kimyasallar deriden emilerek veya solunum yoluyla vücuda alınmaktadır" şeklinde konuştu.
Havuza girmeden duş alınmalı
Havuza girmeden önce mutlaka duş alınmalıdır diyen Harman; "Ayaklar antiseptikli suya batırılarak dezenfekte edilmelidir. Bone kullanılmalı, havuzda su yutmamaya dikkat edilmeli, suya atlarken burun parmaklarla kapalı tutulmalı, sualtı gözlüğü veya maskeleri kullanılmalıdır. Tuzlu ve klorlu su saçta, tırnaklarda ve ciltte kurumaya sebep olur. Bu nedenle havuz ve denizde yüzme sonrası temiz tatlı suyla yumuşak sabun ve şampuan kullanılarak duş alınmalı, cildin kuruluk durumuna göre nemlendiriciler kullanılmalıdır.
Havuz kenarlarında ıslak zeminlere çıplak ayakla temas, başkasının terlik ve havlu gibi eşyalarını kullanma mantar hastalıklarının bulaşmasına neden olabilir. Islak mayo ile uzun süre kalmak genital mantar enfeksiyonlarının oluşumunu artırır" dedi.
Güneş ışınlarına dikkat
Prof. Dr. Mehmet harman güneş ışınlarının zararları ile lgili şunları söyledi;
"Ultraviyole ışınlarının zararlı etkileri bilinmesine rağmen günümüzde pek çok kişi hala bronzlaşmak için özel çaba harcıyor. Aşırı miktarda güneş ışınlarına maruziyet insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Erken dönemde başta güneş yanığı olmak üzere çeşitli inflammatuar reaksiyonlara, geç dönemde ise deri kanserlerine ve deri yaşlanmasına neden olur. Güneş cildi yakabilir ve kalıcı lekelere neden olabilir. Ayrıca lupus gibi bazı hastalıkları tetikleyebilir"
Güneş ışınlarından korunma yolları
Prof. Dr. Mehmet Harman güneşin zararlı ışınlarından korunma yollarını için ;"Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde denize veya açık havuzlara girilmemelidir. Güneşten koruyucu seçerken suya dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. Hem UVA hem de UVB ışınların karşı etkili güneşten koruyucular tercih edilmelidir. Güneş ışınlarının neden olduğu zararlı durumlardan korunmak için güneş ışınlarının yoğun olduğu 10-16 saatleri arasında güneşe çıkmamaya özen gösterilmelidir. Güneşe çıkmadan 15-20 dakika önce açıkta kalan cilde 30 koruma faktörlü güneşten koruyucu sürülmeli, su ile her temastan sonra ve her 2-3 saatte bir yenilenmelidir. Açık tenli, sarışın ve mavi gözlü bireyler yüksek koruma faktörlü güneşten koruyucuları tercih etmelidir. Bol su ve sıvı gıdalar alınmalıdır. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli, günde 2-3 litre su tüketilmelidir, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Yazın pamuklu, sıkı dokunmuş, açık renkli, uzun kollu ince giysiler tercih edilmelidir. Geniş siperli şapka ve güneş gözlüğü takılmalıdır" önerisinde bulundu.
Son Dakika › Sağlık › Havuzlar ve Güneşe Dikkat! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?