Sağlıklı Zayıflamanın Püf Noktaları - Son Dakika
Sağlık

Sağlıklı Zayıflamanın Püf Noktaları

Sağlıklı Zayıflamanın Püf Noktaları

Medical Park Elazığ Hastanesi Beslenme Ve Diyet Uzmanı Handan Aytimur; Kilo Almanın Nedenlerini Ve Zayıflamanın Püf Noktalarını Anlattı.

27.07.2010 15:47  Güncelleme: 15:55

Fazla kilolarınızla vedalaşmak ya da kilonuzu korumak istiyorsanız beslenme alışkanlıklarınızda bazı püf noktalarına dikkat etmenizde fayda var: Yüksek lifli gıdalarla (meyve, sebze, tahıl, kuru baklagiller) beslenin. Şeker, kola gibi gıdalar yerine tam buğday, bulgur ve yulaf gibi gıdaları tercih edin. Yağdan uzak durun, bol su için ve düzenli spor yapın.

Medical Park Elazığ Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Handan Aytimur; kilo almanın nedenlerini ve zayıflamanın püf noktalarını anlattı:

Yağlı ve şekerli kalorisi yüksek besinler, hazır gıdalar, teknolojideki gelişmeler, yürümek yerine taşıt kullanılması, yoğun iş temposu yüzünden sağlıklı yiyecek hazırlamaya ve egzersiz için zaman kalmaması nedeniyle gün geçtikçe insanlar kilo almaya başladı.

Ülkemizde yetişkin nüfusu oluşturan kadınların yüzde 65'inde, erkeklerin yüzde 39'unda hafif ve orta derecede şişmanlık sorunu bulunmaktadır. Şişmanlık; diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalılarının oluşumunda önemli bir risk etmenidir.

Kilo almamak ve zayıflamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

Lifli Beslenme :

Günlük 25-35 gram lif alınmalıdır. Yüksek lifli diyetler bağırsakları çalıştırır, tokluk duygusunu artırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır.

Beslenmemizde lif oranı yüksek meyveler (armut, elma, incir, kayısı, portakal, kuru meyveler vb) sebzeler (lahana, ıspanak, semizotu, pırasa, karnıbahar vb), tahıllar (bulgur, yulaf, çavdar, kepekli ekmek) ve kuru baklagiller (mercimek, nohut, kuru fasulye) tercih edilmelidir.

Basit ve kompleksli karbonhidratlar :

Basit karbonhidratlar çabuk sindirilir ve kana daha çok karışır. Daha çok basit karbonhidratlı besinler (şeker, reçel, bal, hazır meyve suları, kola, tatlılar vb) ile beslenirsek çabuk acıkır ve kilo alırız.

Kompleks karbonhidratların sindirimi ise uzun sürer ve daha fazla tokluk hissi verir. Vitamin ve mineral açısından zengindir. Bu nedenle tam buğday, unlu ekmek, çavdar ve kepekli ekmek, bulgur, arpa, yulaf, kepekli makarna, baklagiller ve sebzeleri beslenmemizde daha fazla yer vermeliyiz.

Yağ:

Hazır gıda satın alırken ürünün trans yağlar ya da doymuş yağlar içermemesine dikkat edin. Klinik çalışmalar, trans yağların kolesterol seviyelerini artırdığını gösteriyor. Trans yağlar özellikle bisküvi, çikolata, kraker, çörek vb bulunur. Bu yiyecekler daha az yenilmelidir.

Su:

Su, insan için oksijen kadar önemlidir. İnsan besin almadan haftalarca yaşayabilir, fakat susuz kaldığında ancak birkaç gün yaşayabilir. Su; iştah baskılayıcı, kabızlığı önleyici ve metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Günlük 2-2.5 litre su içilmelidir.

Spor ve egzersiz:

Kilo kontrolü için haftada en az 2, kilo kaybı için haftada en az 4 gün günde 45 dakika yürüyüş önerilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Sağlıklı Zayıflamanın Püf Noktaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement