Serebral Palsi Hastası Genç Kız, El Yapımı Yürüteçle Yürümeye Başladı - Son Dakika
Sağlık

Serebral Palsi Hastası Genç Kız, El Yapımı Yürüteçle Yürümeye Başladı

Aksaray'da yaşayan 25 yaşındaki serebral palsi hastası Damla Güler, sosyal medyada gördüğü el yapımı yürüteci satın alarak 20 yıl aradan sonra yürümenin mutluluğunu yaşıyor. Ailesi, uzun süre fizik tedavi gören Damla'nın yürüme şansı olmadığını düşünürken, Damla'nın kendi çabalarıyla bulduğu yürüteç sayesinde yürümeye başladığını gördüler. Damla, şimdi evin içinde ve dışında ihtiyaçlarını kendisi karşılayabiliyor ve diğer engellilere umut olmaya devam ediyor.

24.10.2023 15:49

KEMAL ONUR ATALAY

Aksaray'da, 4 sene önce sosyal medyadan gördüğü el yapımı yürüteci satın alan 25 yaşındaki serebral palsi hastası Damla Güler, 20 yıl aranın ardından yürümenin mutluluğunu yaşıyor. Anne Sevgi Güler, "Damla'yı Ankara ve diğer şehirlere götürdük. Fizik tedavide kaldık ama pek bir sonuç alamadık. Yürütemedik, sonra Damla'nın kendisi sosyal medyada gördüğü cihazı gittik araştırdık. Sonra biz de bu cihazı yaptırdık. Damla'nın onunla yürüdüğünü gördük çok şükür" dedi.

Aksaray'da 10 Ağustos 1999'da dünyaya gelen Damla Güler, doğum esnasında oksijensiz kaldığı için doğumun ardından yoğun bakıma alındı. Oksijensiz kalmasından dolayı beyin felci geçiren Damla'ya, selebral palsi teşhisi kondu. Teşhisin ardından Damla'nın bir daha konuşma ve yürüme şansının olmadığı söylendi. Bunun üzerine Damla'nın sanayi ustası babası Bülent Güler ve ev hanımı eşi Sevgi Güler, kızlarını işaret dili ve fizik eğitimleriyle büyüttü.

SOSYAL MEDYADA GÖRDÜĞÜ YÜRÜTEÇ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Damla 10 yaşına gelene kadar hastane ve fizik tedavi merkezlerini gezen aile, kızlarının sağlığına kavuşması için elinden geleni yaptı. Aradan geçen 20 yılın ardından Damla, sosyal medyada gördüğü el yapımı bir yürüteci almak istedi. Aile, 4 tekerlekli bandajlı bir mekanizma ile yapılan yürüteci sipariş ederken, 4 yıllık alışma egzersizinin ardından Damla yürümeye başladı. Herkese umut olan genç kız, şimdi evin içinde ve dışında ihtiyaçlarının hepsini kendisi karşılıyor. Evden markete, parka ve gezmeye gidebilen Damla, ev hayatına mahküm olan engellilere sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla da destek ve ilham olmayı sürdürüyor.

"20 YAŞINDAN SONRA KIZIM YANIMDA YÜRÜMEYE BAŞLADI"

Baba Bülent Güler, 25 senedir hastane hastane gezdiklerini belirterek şunları söyledi:

"En son kızım kendisi sosyal medya aracılığıyla bu cihazı buldu. Annesine anlattı. Annesiyle araştırdık, baktık. Yani gerçekten güzel bir şey gittik bizde yaptırdık. 20 yaşından sonra kızım yanımda yürümeye başladı. Çok güzel bir mutluluk, 10 yaşına kadar hep fizik tedavi gördü. Hep fizik tedavi dediler ama sürekli yanımızda oturuyordu ama cihaz keşfedilince yanımızda yürümeye başladı. Sosyal medyada kızımın çok takipçisi var. Yurt dışından Avrupa ülkelerinden soruyorlar; 'nereden aldınız, nasıl yaptırdınız' diye. Eşimle ikisi beraber sürekli o adresleri tarif ediyor. Nereden aldığımızı ve maliyetini söylüyor. O şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz."

"ÇOK KİŞİYE UMUT OLDUĞUMUZU DÜŞÜNÜYORUZ"

Damla'nın geçirdiği sıkıntıları anlatan anne Sevgi Güler ise şunları söyledi:

"Damla'yı Ankara ve diğer şehirlere götürdük. Fizik tedavide kaldık ama pek bir sonuç alamadık. Yürütemedik, sonra Damla'nın kendisi sosyal medyada gördüğü cihazı gittik araştırdık. Sonra biz de bu cihazı yaptırdık. Damla'nın onunla yürüdüğünü gördük çok şükür. Bunu tüm özel çocuklarında görmesini çok isteriz. Onların da faydalanmasını çok isteriz. Sosyal medyada da çok paylaştık. Çok kişiye de umut olduğumuzu düşünüyoruz. İnşallah daha büyük bir kitleye umut olacağız. Çok büyük bir mutluluk gerçekten yani bu paha biçilemez. Ben çoğu kişiye söylüyorum. Hayatta hiç yürümemiş bir insanın bu cihazla adım atması, yalan dünyada yürümesi çok güzel bir mucize bizim için gerçekten çok samimi söylüyorum. Çok mutlu olduk. Çok mutluyuz, kızımın yürüdüğünü adım attığını görmek özel çocuğu olanların en büyük hayalidir. Çok güzel yorumlar geliyor. Mesela video paylaştığımızda çok yüksek izlenme oluyor. Çok güzel yorumlar oluyor. Damla'ya birçok insan cihazı soruyor. Çok kişinin yorumuna bakıyorum herkese ulaşmaya çalışıyorum. Çoğu kişiye nereden aldığımızı nasıl aldığımızı anlatmak istiyorum. Resimlerini atma imkanımız olduğunda resimlerini atıyoruz. Özel çocukların aileleri de çok dua ediyorlar, teşekkür ediyorlar, biz çok mutlu oluyoruz."

Serebral Palsi Hastası Genç Kız, El Yapımı Yürüteçle Yürümeye Başladı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Sağlık Serebral Palsi Hastası Genç Kız, El Yapımı Yürüteçle Yürümeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement