Kök hücre naklinde sıra bekleyen hastalar için umut olacak "TÜRKÖK" projesinin ilk adımı Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alınması Protokolü" ile atıldı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lüfti Akar, Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında gerçekleştirilecek ve Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi'nin ilk adımı olan "Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alınması Protokolü"nü Dedeman Otel'de gerçekleştirilen törende imzaladı.
Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, 2-8 Kasım tarihlerinin "Dünya Lösemili Çocuklar Haftası" ve 3-9 Kasım tarihlerin de "Organ Bağışı Haftası" olduğunu anımsatarak, her iki konu başlığının da çok önemli olduğunu söyledi.
İlgili haftalarda yapılacak etkinliklerin toplumsal duyarlılığın sağlanmasında önem taşıdığını belirten Müezzinoğlu, bunun sadece belli günlerde değil her zaman gündemde olması gerektiğini vurguladı. Müezzinoğlu, herkesin her an kan, kemik iliği ya da organa ihtiyaç duyabileceğinin altını çizerek, "Bugünkü protokol de Türkiye'deki 76 milyon insanımızın sağlıklı geleceği adına önemli bir dönüm noktasıdır. Bir yıl sonra gelinecek nokta bugüne göre farklı olacak, ama önümüzdeki 5 yıllık dilimde inanıyorum ki, gerek kemik iliği gerekse organ bağışında çok daha farklı olacaktır" dedi.
Müezzinoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak dinamikleri çok daha iyi noktaya taşıyabilmek adına önemli çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayarak, gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini bildirdi.
-Hedef veri tabanının 500 binli rakamlara çıkması
Yılda 1,5 milyon kan bağışçısının bulunduğunu belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Bu sayı, bir kişinin iki defa birden fazla verdiği de düşünüldüğünde 1 milyon ya da 1 milyonun altında da olabilir. Vericilerimize, protokol uygulamaya girdikten sonra 'kemik iliği vericisi olacak mısınız?' dile sorulacak. Kemik iliği vericisi olarak kan bağışında bulunan vatandaşlarımızın tahmin ediyorum yüzde 100'ü gönüllü olacaktır. Bu anlamda, oluşturmak istediğimiz havuza çok önemli bir kaynak sağlamış olacak.
Türk Kızılayı, kuruluşundaki felsefesine yeni bir hizmet alanı da katmış olacak. Çünkü, kuruluş felsefesindeki insanına ve insanlığa hizmet etmektir. Bu kuruluş felsefesine de yeni bir boyut kazandırılacak. Bundan ötürü, Türk Kızılayı yönetimine ve Sayın Başkan'a teşekkür etmek istiyorum."
Müezzinoğlu, gönüllü vericiler sayesinde doku tiplemesine ilişkin banka verilerinin daha güçlü olacağına işaret ederek, "Veri tabanımız güçlü olduğunda da 40 bin civarında olan sayımızın, 200 binlerin üzerine çıkmasını arzu ediyoruz. Hedefimiz, Türkiye'deki veri tabanımızın 500 binli rakamlara çok hızlı bir süreçte çıkmasıdır" diye konuştu.
TÜRKÖK Projesi'nin ihale süreçlerini başlattıklarını aktaran Müezzinoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"İhaleleri, gerek yazılım ihalesi süreçleriyle birlikte değerlendirdiğimizde, Mart ayı sonu veya Nisan ayı başları itibariyle fiilen artık sistemi kurmuş, çalışır hale getirmiş olacağız. İnanıyorum ki Türkiye, teknoloji, tıbbi bilgi ve tecrübe alanında yakaladığı dünya standartlarını, organ bağışı ve kemik iliği vericisi anlamında da 1-2 yıl içinde yakalamış olacak."
-Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar
Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar da projenin kök hücre nakli tedavisi bekleyen hastalar için çok önem taşığını belirterek, "Türkiye'de, hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için kurulan TÜRKÖK bünyesindeki 'Kemik İliği Bankasına', gönüllü olarak kemik iliği veya periferik kök hücre bağışlamak isteyen bağışçı adayları bulmak amacıyla Kızılay tarafından 'Gönüllü Verici Merkezleri' kurulacak" dedi.
Konuşmaların ardından Türk Kızılayı Başkanı Akar ile Sağlık Bakanıl Müezzinoğlu, protokole imza attı.
sağlık
Muhabir: Yeşim Sert Karaaslan
Yayınlayan: Zübeyde Balcı
Son Dakika › Sağlık › TÜRKÖK Projesi'nde sona yaklaşıldı (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?