1936 Berlin Olimpiyatları AA Arşivinde - Son Dakika
Spor

1936 Berlin Olimpiyatları AA Arşivinde

1936 Berlin Olimpiyatları AA Arşivinde

Ankaralı Destine Bükey, babası İlhami Mazhar'ın 1936 Berlin Olimpiyatları'nda çektiği fotoğraf albümünü AA'nın fotoğraf arşivine bağışladı.

10.01.2013 11:28  Güncelleme: 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankaralı Destine Bükey, babası İlhami Mazhar'ın 1936 Berlin Olimpiyatları'nda çektiği 124 fotoğraftan oluşan albümünü Anadolu Ajansı'nın (AA) fotoğraf arşivine bağışladı.

Albümün, en iyi AA arşivinde değerlendirilebileceğini ve geniş kitlelere ulaşabileceğini düşündüğünü kaydeden 1930 doğumlu Bükey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu albümü babam hazırlamış. Ben o yıl 6 yaşındaydım. Olimpiyatlar için Berlin'e gittiğimizi hatırlıyorum ama annemle babam bizi müsabakalara götürmemişti. Babamın fotoğraf arşivini elden geçirirken bu albümü buldum ve kıymetinin bilineceği bir yere vermek istedim" diye konuştu.

1900 doğumlu ziraat doktoru babasının, fotoğraf çekmeye büyük ilgi duyduğunu anlatan Bükey, "O yıllarda fotoğraf çekmek yaygın değildi, fotoğraf makineleri az ve pahalıydı. Babam ise fotoğraf çekmeyi çok severdi. Bizde olan makineler kimsede yoktu" dedi.

Annesi ile babasının spor tutkunu olduğunu dile getiren Bükey, şöyle devam etti:

"Spor tutkunu bir ailede büyüdüm, düşünün ki o yıllarda bizi kayağa götürürler, tenis oynatırlardı. 1924 yılında, haremlik-selamlık olan dönemde Türkiye'ye gelin gelen yarı Alman yarı İtalyan olan annem, spor yapmak için İstanbul Boğazı'nda kürek çekermiş. 1947'de Birleşmiş Milletler'de çalıştığı dönemde Amerika'da narkotik şubesinde görev yapan babamın spordan sonraki en büyük tutkusu fotoğraf çekmekti."

Bükey albümü, o yıl olimpiyatlara ev sahipliği yapan Alman Hükümetine vermeyi hiç düşünmediğini, annesi Alman olmasına rağmen kendisinin Türkiye'de büyüdüğünü ve kendini her zaman Türk hissettiğini dile getirdi.

-Hitler'den Mersinli Ahmet'e-

Olimpiyat oyunlarının tarihine ışık tutan albümde, oyunların açılış konuşmasını yapan, dönemin Almanya Devlet Başkanı Adolf Hitler'in yanı sıra olimpiyat şampiyonu ve dünya rekortmeni ABD'li atlet Jesse Owens, erkek olduğu iddia edilen ve bu nedenle muayeneden geçirilen olimpiyat şampiyonu ABD'li atlet Helen Stephens, 1945 yılında bir hava saldırısı sonucu 32 yaşında hayatını kaybeden Macar olimpiyat şampiyonu yüzücü Ferenc Csik gibi bir çok ünlü sporcunun fotoğrafı bulunuyor.

Sporcuların yarışırken ve dinlenirken yakın plan çekilen fotoğraflarına ek olarak, madalya, açılış ve kapanış törenleri, stadyumun geniş açı resimleri ile Berlin sokaklarından siyah beyaz görüntüler de albümü süsleyen kareler arasında yer alıyor.

Türkiye'ye ilk olimpiyat madalyalarını kazandıran güreşçiler Yaşar Erkan ile

(Mersinli) Ahmet Kireççi'nin fotoğraflarının da bulunduğu albümde, futbolda Türkiye'nin Norveç'e 4-0 yenildiği maçtan kareler de görmek mümkün.

1936 Berlin Olimpiyatları'na 2'si bayan 61 sporcuyla katılan Türkiye, ilk kez o yıl olimpiyatlarda bayan sporcu ile temsil edildi ve tarihinin ilk olimpiyat madalyalarını elde etti.

Grekoromen güreş 61 kiloda Yaşar Erkan altın ve serbest güreş 79 kiloda Ahmet Kireççi gümüş madalya alarak, Türkiye'ye olimpiyatlardaki ilk madalyalarını kazandıran sporcular oldular.

Muhabir: İlknur Çetinbaş

Yayıncı: Mehmet Tevfik Erçetin - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 1936 Berlin Olimpiyatları AA Arşivinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement