"Devlet Sporcusu" Unvanı İstiyorlar - Son Dakika
Spor

"Devlet Sporcusu" Unvanı İstiyorlar


"Devlet Sporcusu" Unvanı İstiyorlar

Milli güreşçi Abdullah Güngör, Başbakan'ın başpehlivanlara "devlet sporcusu" unvanı verilmesini desteklemesini istedi.

27.03.2013 10:27  Güncelleme: 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırkpınar Başpehlivanı, milli güreşçi Abdullah Güngör, başpehlivanların, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "siyasetin başpehlivanı" olarak, kendilerine "devlet sporcusu" unvanı verilmesi konusunda yardımcı olmasını istediklerini belirtti. Güngör, "75 milyon insanın yaşadığı Türkiye'de 70 başpehlivan bulunuyor ancak yıllardır mağdur durumdayız" dedi.

Daha önce, uluslararası düzeyde üstün başarı kazanan sporculara "devlet sporcusu" unvanı verilerek, şeref aylığı bağlanmasını öngören düzenlemeye son anda altın kemer sahibi pehlivanların da eklenmesi yönündeki girişim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a takılmıştı. Başbakan Erdoğan başkanlığında, AK Parti'nin üst üste 3. kez iktidar olması nedeniyle 2011 yılında Edirne Belediyesi tarafından "siyasetin başpehlivanı" unvanı verilmişti. Bunun üzerine başpehlivanlar harekete geçerek, Başbakan Erdoğan'dan "devlet sporcusu" unvanı istiyorlar.

"75 MİLYONLUK TÜRKİYE'DE 70 BAŞPEHLİVAN VAR"

Kırkpınar Başpehlivanı Abdullah Güngör, 75 milyon insanın yaşadığı Türkiye'de 70 başpehlivanın bulunduğunu ancak yıllardır mağdur durumda olduklarını belirterek, "Başpehlivanlarla ilgili bir projeler üretilmesi lazım. Sanatçıya devlet sanatçısı unvanı veriliyorken dünyanın en eski organizasyonu olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, UNESCO Dünya Tarih Mirası listesine girmişken ve otoriteler tarafından dünyanın en prestijli ve en eski spor organizasyonu olarak kabul edilmişken, neden hak ettiğimizi alamıyoruz" dedi.

Güreşin, Türklerin ve müslümanların "ata sporu", "peygamber sporu" olduğunu vurgulayan Güngör, "Biz de bu tarihi yaşatan başpehlivanlar olarak devlet büyüklerimizden, başpehlivanların "devlet sporcusu" kapsamına alınmasını istiyoruz. Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu olanlar başpehlivanlık boyuna güreşiyor, onlara verilen bu hakkın başpehlivanlara da verilmesi lazım. Başpehlivan arkadaşlarla görüşüyorum. Güreşlerde karşılaştığımızda en çok istediğimiz talep ettiğimiz konu bu. Bana bu konu hakkında mağdur olduklarını söylüyorlar. Ama Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) Başkanımız Hamza Yerlikaya'nın yardımcı olacağını inanıyorum. Kendisi güreşten gelen şampiyon biri. Çünkü oda dünya Avrupa olimpiyat şampiyonu oda başpehlivan. Onunla birlikte güreş kimse mağdur olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

"KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞİN OLİMPİYATI"

Kırkpınar'a katılan sporcuların boylarında ilk üçe girip üst boya çıkmak için mücadele ettiklerini anlatan Güngör, "Her sporcu Başpehlivanlığa yükselmek ister ve Kırkpınar'da başpehlivan olarak sahaya çıkmak ister. Her başpehlivanın kendi özel seyircisi vardır, memleketlerinde insanlar onları izlemek görmek için Türkiye'de yapılan güreşleri takip ederler. Güreşin olimpiyatı da yağlı güreştir" dedi.

Kırkpınar'ın 650 yıllık tarihiyle olimpiyatlardan daha eski bir spor organizasyonu olduğunu vurgulayan Güngör, "Türkiye'de yıllık 6 aylık sürede 10 milyona yakın seyircisiyle takip edilen ve 6 aylık yaz sezonunda Nisan'da başlayıp Eylül'de biten, bu zaman sarfında en çok seyircisi olan ve futbol dahi geçen bir spor organizasyondur. Örnek olarak, Ordu'nun Aybastı ilçesi Perşembe Yaylası Güreşleri 906 yıldır yapılan ve 2000 rakımlı yaylada stat olan sadece yağlı güreş için olan bu yerde 50 bin insan izliyor" diye konuştu.

"SAYIN BAŞBAKANIMIZ DA 'SİYASETİN BAŞPEHLİVAN"

Edirne Belediyesi'nin 2011 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seçimlerde 3 kez birinci parti olduğu için "siyasetin başpehlivanı" unvanını verdiğini hatırlatan Güngör, "Çünkü 3 defa Kırkpınar'da birinci olan altın kemerin daimi sahibi oluyor. AK Parti, Sayın Başbakanımız Başkanlığı'nda 3 kez iktidar oldu ve başpehlivan unvanı aldı. Sayın Başbakanımızdan 'siyasetin başpehlivanı' olarak bize yardımcı olmasını istiyoruz. Sayın Güreş Federasyonu Başkanımız 'asrın sporcusu' Hamza Yerlikaya'nın destek olacağını ve yardımcı olacağını biliyoruz. Kırkpınar'ı yakından takıp eden spor bakanımız Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız Suat Kılıç'tan bu konu hakkında yardımlarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor 'Devlet Sporcusu' Unvanı İstiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement