Olimpiyat madalyası için bilimsel destek geliyor - Son Dakika
Spor

Olimpiyat madalyası için bilimsel destek geliyor

Olimpiyat madalyası için bilimsel destek geliyor

ESRA DUMAN - Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Olimpiyatlara Hazırlık Enstitüsü'nün 2015 yılında hizmete gireceğini müjdeledi.

16.11.2013 13:03

ESRA DUMAN - Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Olimpiyatlara Hazırlık Enstitüsü'nün 2015 yılında hizmete gireceğini müjdeledi.

Tuncer, Hacettepe Üniversitesi Beytepe yerleşkesi içinde inşa edilecek enstitü ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde sporda büyük atılımların yapıldığını belirterek, "Eğer Türkiye, olimpiyatlarda belli bir yere gelecekse, bunun bilimsel temelli olması çok önemli'' dedi.

Olimpiyat ve paralimpik oyunlarına katılacak sporcuların performansını geliştirmek üzere projelendirilen merkezin 200 milyon liraya mal olacağını ifade eden Tuncer, "Bu enstitü sayesinde Türkiye'nin, 2016 Rio Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'nda madalya sayısını katlayacağına inanıyoruz. Enstitüde sporcularla, hangi kaslarını nasıl kullanabileceği, çıkış esnasındaki hızını nasıl artırabileceği, nefesini nasıl doğru kullanabileceği gibi performans geliştirici çalışmalar yapılacak" diye konuştu.

Tamamen bilimsel temellere dayalı, konusunda uzman kişilerin çalışacağı merkezde, sporcuların hem antrenman yapacağını hem de olimpiyat ve paralimpik oyunlara hazırlanacağını ifade eden Tuncer, şöyle devam etti:

"Enstitü içinde yer alacak düşük basınçlı otelde, sporcuların akciğer ve kan dolaşımı kapasitesinin ağır koşullarda maksimum düzeyde performans gösterebilmeleri sağlanacak. Elektronik ve simülatör cihazlarla sporcu performansı ölçülecek. Sporcunun kas yapısına göre nasıl hareket etmesi gerektiğini gösteren programlar geliştirilecek. Kalp, beyin dalgaları, elektromiyografi gibi kasların kasılma süreleri, egzersiz içinde ölçülebilecek ve analiz edilebilecek."

- Her sporcuya ayrı program

Tuncer, enstitüde her sporcuya, kendi özelliklerine göre ayrı ayrı çalışma programları hazırlanacağını ifade ederek, "Dünyada 100 atlet varsa ve 100 atlete de uygulanabilecek metot aynı olamaz. Sporcuya özgü bir metodoloji uygulanacak. Bu konuda dünyadaki en iyi örnekleri yerinde inceledik. Kolay bir iş değil, umarım başarılı oluruz'' dedi.

Yaklaşık 40 dönümlük bir arazi içine kurulacak enstitü bünyesinde, 100 bin metrekare kapalı alan, açık alanlar ve kapalı yüzme havuzlarının da bulunacağını kaydeden Tuncer, "Bu havuzlarda, yüzücünün antrenmanı sırasında suyla arasındaki direnç ölçülebilecek. Sporcunun hangi pozisyonda daha iyi yüzebileceği, o sporcuya özel nasıl ve hangi materyalden mayo üretmemiz gerektiğini belirleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tuncer, 2014 yılının mayıs ayında ihalesi yapılması beklenen projenin, 2015 yılı sonlarında açılışının yapılacağının müjdesini vererek, ''İnşallah, 2016 Rio Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na madalya alabilecek Türk sporcular yetiştirmiş oluruz. Biz de ülkemize katkımız nedeniyle gurur duyarız'' diye konuştu.

- ''En önemli farkımız madalyalarımız olacak''

Madalyaların artık saliselerle kazanıldığını belirten Tuncer, bu kadar küçük farklılıklar için çok ciddi bilimsel çalışmalar yapmak gerektiğini söyledi.

Bir sporcunun genetiğinden gelen yeteneğiyle başarıyı tek başına elde edemeyeceğini savunan Tuncer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Başarının sadece geleneksel bir antrenör eşliğinde gelmesi de zor. Bizim burada yapacağımız şey geleneksel tutumu bilimsel alana çekmek. Enstitüyü sporcular dışında bilim insanları, öğrenciler ve spor adamları da kullanabilecek. Projenin aynı zamanda üniversiteye de çok ciddi bir katkısı olacak. Ülkemize katılan her şey üniversitemize de katılmış sayılır."

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Olimpiyat madalyası için bilimsel destek geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement