Sporda Doping Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, "Spor salonlarının kontrolünü daha sık yapılmalı. Buz dağının altında görünmeyen kısmı gençlerin arasında yaygınlaşan doping maddesi kullanımları" dedi.
Bak, düzenlediği basın toplantısında, Türk Sporunda Yaşanan Doping Sorunun Araştırılması ve Çözüm Önerilerinin Belirlenmesi Amacıyla kurulan komisyonun raporunu açıkladı.
Türkiye'de dopinge karşı mücadele etmesi gereken kurum ve kuruluşlar arasında ciddi bir koordinasyon eksikliği olduğunu belirten Bak, sporcu sağlığına yönelik birimlerin yetersiz kaldığını kaydetti.
Sporcu seçimi ve üst düzey performans sporcusu yetiştirilmesi hususunda bilimsel metotlardan yeterince yararlanılmadığını ifade eden Bak, sporcu, çalıştırıcı ve yöneticilerin doping konusunda yeterince eğitimli ve bilinçli olmadığını söyledi.
Dopingle mücadele için ayrılan bütçenin de yetersiz olduğunu dile getiren Bak, sporun yönetici kurumları aynı zamanda dopingle mücadeleyi de yürüttüğünü, dopingli yakalanan bir sporcunun soruşturma ve cezalandırma süreci ilgili federasyonun disiplin kurulunca yapıldığını, bu durumun da soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesini engellediğini kaydetti.
Türkiye'de dopingle mücadele kapsamında, Türkiye Doping Kontrol Merkezinin tekrar akredite edilmesi çalışmalarının sürdüğünü belirten Bak, şunları kaydetti:
"Komisyon toplantılarında, sporda dopingle etkin ve kararlı bir şekilde mücadele etmek için üzerinde en çok durulan konu, yeni bir kurumsal yapı oluşturulması önerisi olmuştur. Bu kapsamda; Türkiye'nin dopingle mücadelesinin tek bir kurumsal yapı içinde koordine edilmesinin ve yönlendirilmesinin; Dopingle mücadele mevzuatının geliştirilmesinin ve uluslararası standartlarda uygulanmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
Spor Gene Müdürlüğü bünyesinde yeteri kadar spor hekimi, diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog istihdam edilmelidir.
Elit sporcuların sağlık ve performans değerlendirmeleri konusunda Üniversitelerin Spor Hekimliği Anabilim Dallarıyla işbirliği yapılmalıdır.
Dopingin, sadece sporcu sağlığını değil, aynı zamanda halk sağlığını da etkileyen bir konu olması nedeniyle Komisyon toplantılarında, takviye edici gıdalar, sporcu gıdaları ile dopingli madde içeren ürünlerin kaçak yollarla ülkeye girişinin önlenmesine, bu tür ürünlerin özel spor salonlarında, internet ve televizyon üzerinden satışının, reklamının ve tanıtımının denetimine yönelik değerlendirmelerde bulunulmuş, öneriler geliştirilmiştir. Bu kapsamda, raporda takviye edici gıdalar ve sporcu gıdalarının özel spor salonlarda satışının, Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Müdürlüklerinin sorumluluğu ve koordinatörlüğünde denetimine, bu ürünlerin İnternet ve televizyon üzerinden satışı, reklamı ve tanıtımının denetimi ve kontrol altına alınması konusunda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının, Reklam Özdenetim Kurulunun ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığının mevzuatında açık bir düzenleme yapılmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Diğer yandan, ülkemizde yetersiz olan olimpik sporcu sayısını arttırma ve var olan sporcuları doping konusunda bilinçlendirmede, amatör ve profesyonel sporculara ulaşma bakımından en etkin araç, hiç kuşkusuz spor medyasıdır.
Raporumuzda, medyada; dopingin sağlık üzerine olumsuz etkilerini öne çıkaran haberler yapılması ve yasaklı madde kullanımı nedeniyle ceza alan sporcuların reklam ve tanıtımlarda yer almamasına özen gösterilmesi hususları, özenle vurgulanmıştır."
-"Kanun teklifi gündeme gelebilir"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bak, doping maddesinin uyuşturucu kapsamında değerlendirilmesi için çalışmaların olduğunu belirtti. Halk sağlığı açısından böyle yaptırımlara ihtiyaç olduğunu dile getiren Bak, "Ben şahsen bunu böyle değerlendirilmesini arzu ediyorum" dedi.
Önümüzdeki hafta Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile toplantı yapacaklarını, ilgili taraflarla da görüştükten sonra bir kanun teklifinin gündeme gelebileceğini kaydetti.
Dopingin "sporun kanseri" olduğunu belirten Bak, doping maddesi kullanımı olan spor salon kontrolünün de daha sık yapılması gerektiğini kaydetti. Bu konuya daha fazla önem verilmesi gerektiğini kaydeden Bak, "Buraların iyi denetlenmesi gerekiyor. Buz dağının altında görünmeyen kısmı gençlerin arasında yaygınlaşan doping maddesi kullanımları. Steroid kullanıyorlar. Bunların sonucu ya uyuşturucuya ya kontrolsüz bir güce götürür. Buralardaki yapıları kontrol etmek gerekiyor. Bakanlıklara bu konuda görevler düşünüyor" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, ilaçların kaçak olarak yurt dışından gelmesinin engellenme gerektiğini; hassas davranarak, kaçakçılığını önleyerek ve ayrım yaparak bu konunun düzenlenebileceğini kaydetti.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ortaya çıkan sonuç bildirgesi doğrultusunda bir kanun teklifi hazırlanmasını önerdi. - TBMM
Son Dakika › Spor › Sporda Doping Komisyonu Raporunu Açıkladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?