İstanbul Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı, yerli ve yabancı sayısının detaylarının konuşulduğunu ancak Türk futbolunun sorununun, yabancı kısıtlaması veya serbest bırakılmasının olmadığını söyledi.
Abdullah Avcı ve Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, TSYD 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nde, "Anadolu'nun feryadı" konulu oturumda konuştu.
İki teknik adam, Belek'te bulunan Gloria Golf Resort Hotel'de gerçekleştirilen seminerde, katılımcıların yönelttiği soruları yanıtladı.
Türk futbolunda yaşanan sorunlarla ilgili görüşlerini aktaran Avcı, A Milli Takım Teknik Direktörü olarak çalıştığı dönemde konuşulan sorunların, bugün de yine gündemde olduğunu belirtti.
Avcı, "Ben Anadolu'da takım çalıştırmadım ve Anadolu kulüpleriyle ilgili değil, Türk futboluyla ilgili sorunları konuşmak istiyorum. Sorunları düzeltmek için uygulamaya ne zaman geçeceğiz? Futbol ailesi olarak, futbol adamları olarak hep beraber bunu aramızda tartışıp, geliştirmemiz gerekiyor. Yoksa böyle devam edecek" diye konuştu.
Türkiye Futbol Federasyonunun gelecek sezon uygulamaya geçeceği ve takımların kadrolarında 14 yabancıya yer verebilecekleri sistemle ilgili kendisinden görüş alınıp alınmadığı konusunda Avcı, şunları söyledi:
"Böyle bir fikir alış verişi olmadı ama bu emek harcanmış bir projedir. Fatih Terim benim hocalığımı da yapmış, önemli noktalarda bulunmuş biri. Burada önemli olan, değişikliğe gidilmeden devam edilebilmesi. Bunun nasıl geliştirilebileceğine bakmak lazım. Şu anda yerli ve yabancı sayısının detaylarını konuşuyoruz ama Türk futbolunun sorunu, yabancı kısıtlaması veya serbest bırakılması değil. Yerli ve yabancı oyuncu rekabetinin nasıl sağlanacağını konuşmamız gerekir. Bunun için de eğitim amaçlı yatırımlar yapılmalı. Umarım bu konuşmalar sürekli devam etmez ve uygulama, denetleme tarafına geçilir."
- Almanya'da 2060 planlaması
Avcı, Almanya'da şimdiden 2060 yılı için planlamalar yapıldığının aktarılıp, Türkiye'deki planlama eksikliğinin nedenlerinin sorulmasını şöyle yanıtladı:
"Almanya, 2004 senesinde bir turnuvayı çeyrek finalde kapattığı için kendisini başarısız gördü ve tüm futbol ailesi olarak oturup, bir beyin fırtınası gerçekleştirip, eğitim amaçlı yatırımlarını planladı. Yetiştirici antrenörlük, okul eğitimi, futbolcu kişiliği gibi geniş çaplı bir eğitim çalışması gerçekleştirdiler. Sonuçta ise 10 senede geldikleri nokta budur. Türkiye'de ise maalesef sportif anlamda sonuç alamıyorsanız, projelerinizi hayata geçirme şansınız yok. Milli takımda başarılı olan Şenol Güneş hocam eleştirildi, ben başarısız oldum yine eleştirildim. Bugün yine aynı problemleri konuşuyoruz. İnsan kalitesine, bilgiye yatırım yapıp, uygulaması ve denetlemesi iyi takip edilmeli. Artık uygulamaya geçmenin zamanı gelmiştir. Eğer gelecek sene yine aynı şeyleri konuşuyorsak, bir sene daha kaybetmişiz demektir. Yatırımlar yapıp, sonuçlarını sabırlı bir şekilde beklememiz gerekiyor."
Fatih Terim'in A Milli Takım Teknik Direktörlüğü ve Türkiye Futbol Direktörlüğü görevlerini birlikte yürütüyor olmasının, dezavantaj yaratıp yaratmayacağı konusuyla ilgili ise Avcı, "Milli Takımı çalıştırmış bir teknik adam olarak çok sağlıklı cevap verebileceğim bir şey değil. Sanırım çok kolay bir şey değildir. Bu kadar sorunun konuşulduğu yerde, tek adamın yönlendirme yapmasının zor olacağını düşünüyorum. Konsantrasyonu ve odaklanmayı etkileyebilir" değerlendirmesinde bulundu.
-Kafkas: "Hepimiz Türk takımıyız, sorunlarımız ortak"
Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, futboldaki sıkıntıların tartışıldığı ortamda, "Anadolu takımı veya İstanbul takımı" diye bir ayrım yapılmasını doğru bulmadığını belirtti.
"Hepimiz Türk takımıyız ve sorunlarımız ortak. Burada ötekileştirmeye karşıyım" diyen Kafkas, şunları anlattı:
"Sorunları çözmemiz için bence yapılması gereken en önemli şey, bir heyet oluşturulması. Uzun yıllarını bu alanda geçirmiş insanlar bir araya gelip, fikir alışverişi yapmalı. Bu çok olumlu olur. Tecrübe çok önemli bir şeydir ve mutlaka gelecek nesillere aktarılmalıdır. Türk futboluyla ilgili önemli kararlar alınırken, bu tecrübeli insanlara danışılmalı."
Türk futbolunda artık altyapı yerine genç oyuncu gelişimi diye bir kavram oluştuğunu dile getiren Kafkas, şu ifadeleri kullandı:
"Genç oyuncu yetiştirmek demek, insana yatırım demektir. Dünyadaki en kıymetli şey, beyin gücü ve çok kıt bulunuyor. Genç oyuncu ile antrenörün gelişimi birlikte yapılmalı. İyi eğitmen olmadan, iyi oyuncu yetiştiremezsiniz. Bu ülkede ise insana yatırım sıfır. Bu konularda ilgili ve bilgili insanların çalışmasını istiyorum. Ortak sorunları çözebilecek uygulamalara geçilmeli. Bu da radikal kararlarla olur. Fatih Terim hocamızın son yapılan antrenör eğitim seminerindeki tespitleri doğru ama yine doğru mekanizmaları iş başına getirmeliyiz. Spor adamları bu işlere çözüm bulurlar ve çözüm üretirler. Bugün şikayet edilen, futbola siyaseti bulaştıranlar da Türk sporunun içinde olan insanlar."
Kafkas, milli takımın yaş kategorilerinde görev alan teknik adamların çok kısa sürelerde değiştiğini ifade etti.
Bunun, seçimlerin yanlışlığından kaynaklandığını belirten Kafkas, şunları kaydetti:
"Genç milli takım antrenörlerinin uzun vadeli çalışmalarında fayda görüyorum. Tecrübeli hocaların oralarda çalışmalarında fayda var. Milli takımlar teknik direktörü iş tanımı sadece Türkiye'de var. Diğer ülkelerde, milli takım teknik direktörü var. Mutlaka genç milli takımlardan sorumlu birinin uzun vadeli çalışması gerekir. O kişi, genç milli takım antrenörlerini seçer ve uzun vadeli çalışır. Orada sirkülasyonun çok olmasını engeller." - Antalya
Son Dakika › Spor › 'Hepimiz Türk Takımıyız ve Sorunlarımız Ortak' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?