God Of War: Ascension - (Ps3) İnceleme - Son Dakika
Teknoloji

God Of War: Ascension - (Ps3) İnceleme

God Of War: Ascension - (Ps3) İnceleme

Kratos bir kez daha karşımızda. Üstelik, bu kez Türkçe konuşmayı da öğrenmiş.

30.03.2013 18:59

Mahmut Saral - - 22 Mart 2005... İlk God of War (Gow) çıkalı tam 8 sene olmuş. Tüm zamanların en çok ilgi gören konsollarından biri olan PS2, şüphesiz o ana kadar gördüğü en şiddetli ve merak uyandıcı aksiyon hack n' slash oyununa merhaba demişti. Hikaye, müzikler, oyun yapısı ve grafikler, her biri ayrı ayrı harikaydı. Öyle ki oyunun Metacritic'teki inceleme not ortalaması 94. Aldığı ödüller de malum.

Sanırım 2005 yılının Sonbahar aylarının sonuna doğru, bir bilgisayar oyunu dükkanının önünden geçerken fark etmiştim bu oyunu. İçerdekiler, 37 ekran televizyona PS2 bağlamış ve God of War oynuyordu. Kratos, karşısındaki üç başlı devasa yılanı öldürmek için hareket ediyordu. Hani oyunun başlarında, gemi üzerinde savaştığımız yaratık... Bu gördüklerimden kısa süre sonra bir PS2 de ben almıştım ve hemen ardından aldığım ilk üç oyun: Call of Duty 3, Tekken 5 ve God of War'du. GoW1 sonrasında birçok devam oyunu geldi; hem PS2, hem PSP, hem de PS3 için. Onları da oynadım tabii, ama ilk buluşmadan bu yana tam 8 yıl geçmiş, vay be!

12 Mart 2013... sekiz yıllık God of War serüveninin şimdilik son oyunu olan Ascension çıktı. İlk tanıtım videosundan itibaren dikkat çeken yapım, birçok yönüyle merak uyandırıyordu. Çıkışıyla birlikte de o merak uyandıran yönleri bir bir kendini gösterdi. Neler mi onlar? Mesela serideki Türkçe dublaj desteğine sahip ilk oyun olması. Mesela seride ilk kez multiplayer oyun modlarını bulundurması ve belki de en önemlisi, ana seride (1,2 ve 3) ilk kez "İnsancıl" bir Kratos görüyor olmamız. Eski God of War oyunlarından birinde Kratos, yolu açabilmek için ağır bir nesneyi ateşli bir bölgede kullanmak zorundaydı. Bu nesne de bir esir kafesiydi ve içinde de bir esir vardı. Yolundan gitmeye kararlı kahramanımız, içindeki esirin çığlıklarına aldırış etmeden onu ateşe gönderiyor ve ölmesini izliyordu. Şimdi böyle bir adamı, karşıdan gelen ok saldırısında ölmesin diye bir sivili kurtarırken görmemiz, gözlerimizi ovuşturmamızı sağlayabiliyor doğrusu. ve daha birçok şey...

Her ne kadar birçok oyuncu, God of War 3'ün soru işaretleriyle dolu finalinin ardından onlarca teori üretmeye başlasa ve yeni oyunun da bu teorilere göre şekillenmesini beklese de, Santa Monica'dan böyle bir hamle gelmedi. İlk üç ana oyunun öncesine, Savaş Tanrısı olmadan önceki Kratos'un maceralarına konuk oluyoruz bu yapımda. Size bir sır vereyim mi? Sıradaki "Ana" God of War oyununun PS4'e hazırlanması için ilk çalışmalara başlandı bile ve bu oyun, muhtemelen God of War 3'ün sonrasını anlatacak. Neyse, Ascension'a dönelim şimdi, ehem...

#Sayfa#

Hiddetliler

Evet, bu ismi oyun boyunca sıklıkla duyacaksınız. Ceza vermeyi çok seven bu kız kardeşler, tanrılara olan yemini bozanları affetmiyor. Zaten oyunun başlangıcında, sizi bir hayli aydınlatan bir hikaye anlatımı bulunuyor, ki Türkçe olduğu için de zaten zorluk çekmeyeceksiniz. İşin kısası, yemin bozanlardan biri de Kratos olduğu için Hiddetliler onu pek de rahat bırakma taraftarı değil. Tipik düşman böbürlenmeleri sırasında serbest kalan kahramanımız, "Sen misin bana bunları diyen?" edasıyla bir güzel dayak çaktıktan sonra hakikat için yola çıkıyor. Bu serüvende birçok düşman, bulmaca (Ki bulmacalar beni o kadar tatmin etmedi diğer oyunlara nazaran) ve yanıltmaca bekliyor bizleri. Her gördüğünüz doğru değildir, her düşündüğünüz de gerçeği yansıtmayabilir. O sebeple hakikati bulmak her zaman önemlidir, önemli...

Gücüm, kararlılığımda saklı

Blade of Chaos'uyla yola çıkan Kratos, önceki oyunlarda olduğu gibi kesiyor, biçiyor, durmadan hedefine ilerliyor. Bazen minik, bazen de büyük boss'lara karşı verdiği savaşları bizim de yardımımızla kazanarak, orbları topluyor. Ayrıca etraftaki beyaz tüy sandıkları da bir hayli önemli. Hepsini biriktirerek hem büyü barını, hem yeteneklerinin seviyelerini, hem de sağlık barını artırıyor.

Ne gibi güçlerimiz var mesela. Örneğin, yıkılmış bir köprüyü tamir edebiliyoruz veya yıkabiliyoruz. Gitmemiz gereken yöne doğru, işimize hangisi gelirse onu yapıyoruz. Kratos'u kısa süreliğine kopyalayarak düşmanların kafasını karıştırdığımız gibi, bir zemine kısa süreliğine ağır bir obje koymamız gerekiyorsa ve etrafta hiçbir şey yoksa da Kratos'un kopyasını koyabiliyoruz. Tek bir vuruşla saklı kalmış gerçekleri açığa çıkarma, kılıcı yere sürterek zeminde kayma gibi atraksiyonlarımız da var.

Tanrılarla bu kez pek işimiz yok aslında. Tabii ki onların güçlerini bir bir alarak Blade of Chaos'umuzu geliştiriyoruz, lakin bir Zeus, bir Ares, bir Hades yok bu kez karşımızda. Akıl danıştığımız kişi olarak da Athena yok, Hiddetliler'in kendini ispatlama çabasındaki oğlu var. Baktığımızda, bu macerada birçok şey "lite" kıvamında diyebiliriz. Mesela lejyon askerleriyle kapışmayı ne kadar özledim, bilemezsiniz. Ama sonuçta bir hikaye var elimizde ve ona göre hareket ediyoruz biz de. Devasa bir heykelin, aslında oyunun çok büyük bir kısmını kapladığını söylesem mesela...

Peki dövüş mekaniği nasıl?

Bir vur, iki vur, üçüncüsünde öldürücü darbeyi gönder. Genel tuş dizilimleri zaten açıklamalarıyla birlikte sunuluyor. Düşmanları sersemlettikten sonra bitirici vuruşlar yapabiliyorsunuz. Kılıcınızla bir düşmanı yakalayıp, diğer düşmanların üzerine savurabiliyorsunuz veya bir TepeGöz'ü bir süreliğine kontrol ederek, diğer düşmanların üzerine sürebiliyorsunuz. Benzer yöntemler önceki oyunlarda da vardı. Ascension'da bir de öfke modu var. Barı doldurduğumuzda L2 ile aktifleşen modda Kratos çok sinirleniyor ve kılıçlarını yere saplıyor. Bu esnada ekranda beliren tuşa hemen basabilirseniz, devamını da getiriyor ve etrafındaki düşmanlara ciddi hasarlar verebiliyor. Hızlı koşmak, taklalar atarak ani yer değişimleri yapmak da hayatta kalmak için önemli, zira bazı düşmanlar birlikte hareket ederek kısa sürede hakkınızdan gelebiliyor. Hele son bölümlere doğru, çok sayıda düşmanla karşılaştığınızda sabrınızı korumanızda yarar var.

Yaklaşık 8 saatlik bir oyun süresi sunan senaryo modu, genel olarak eğlenceli, ancak özellikle God of War 1, 2 ve 3 ile mukayese edildiğinde, onlardan daha başarılı değil. Ayrıca anlaşılacağı üzere, onlardan biraz daha kısa sürüyor senaryo modu.

#Sayfa#

Sunum için görsellik çok önemlidir

Ascension, God of War 3'ün grafik motorunun biraz daha geliştirilmiş bir sürümünü kullanıyor. Kullanılan kamera açıları, akıllara sıklıkla God of War 3'ü getiriyor, tabii ki detay seviyesinin daha fazla olduğunu belirtmek gerekli. Sİnematik bir anlatım açısından bu tip şeyler önemli. Ekranda Kratos varken bir anda kameranın geri çekilmesi, Kratos'un bir kedi boyutunda görünecek kadar küçülüp, gerçek zamanlı olarak etraftaki birçok detayın tek bir kareye sığdırılması, kolay kolay yapılabilecek bir şey değil. PS3'teki en iyi grafikli oyunlardan birinin Ascension olduğunu söyleyebilirim. Keşke öldürülen düşmanların bedenlerinin ortadan kayboluşları da daha estetik olsaydı diyorum. Ayrıca öldürüş biçimleri de biraz daha çeşitlendirilebilirdi.

Bazı zamanlar arka plan görselleri, "Gif" kalitesinde karşınıza gelebiliyor, bazı zamanlarda da AA eksikliğini fazlasıyla hissedebiliyorsunuz. Ancak genel olarak Kratos'un tasarımı, karakterlerin yüz animasyonları, mekan tasarımları ve ışık-gölge efektleri başarılı.

Ne duyduğunuzu iyi anlayın

God of War: Ascension, Türkçe altyazı ve dublaj desteğiyle satışa sunulan serinin ilk oyunu. Hatırlarsanız, aylar evvel Sony Eurasia'dan Mustafa Yiğit ile yaptığımız video röportajımızda, God of War'da Türkçe dublaj yapacak ekibi ilk kez biz sizlere duyurmuştuk. Zeki Atlı'nın seslendirdiği Kratos, aslına bakarsanız kulağa hoş geliyor diyebiliriz. Zira ilk başlarda çekinceler vardı, "Acaba Kratos için gerçekten farklı bir ses gerekli mi?" diye. Ancak zaten orijinal seslendirme sanatçısı T.C. Carson'ın da sesleri bulunuyor yapımda. Siz nasıl isterseniz, ona göre seçebiliyorsunuz. Türkçe seslendirmeleri genel olarak başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Zaten kaç tane Türkçe dublaja sahip oyun var ki? O sebeple bu tip çalışmaları kesinlikle desteklememiz gerekiyor, ki daha yeni ve daha iyi çalışmalarla da karşılaşabilelim.

Dublaj konusundan sonra müziklere gelecek olursam, yine iyi işlerin çıkarıldığını söyleyebilirim. Sonuçta God of War serisinin soundtrack kalitesi ortada ve bu saatten sonra da kötü bir şey pek beklenemez. Lakin... Müziklerin bu kez biraz geri planda kaldığı hissi uyandı bende. Hele God of War 3'ü yaşadıktan sonra...

İlk kez multiplayer modlar

Ascension duyurulmadan önceki söylentilerde, God of War için Co-Op oyun modunun olabileceğinden söz ediliyor ve bu macerada Kratos'a yoldaşlık edecek kişinin de kardeşi Deimos olabileceği rivayet ediliyordu. Ancak görüldüğü üzere yapımcılar, seride ilk kez multiplayer oyun modlarına el attı. Burada tabii oyun ömrünü uzatmaya yönelik bir amaç da var. Zira multiplayer oyunların, sadece senaryo modu barındıran oyunlara nazaran daha fazla ilgi çektiği bir gerçek.

Online arenaya adım attığımızda, öncelikle bir tanrıya bağlı olarak savaşçı hazırlıyoruz. Tanrılar olarak Ares, Hades, Zeus ve Poseidon bulunuyor. Hepsinin sunduğu savaş özellikleri farklı ve seçim size kalmış. Sonrasında sıra geliyor oyun modunu belirlemeye. Bize sunulanlar: Team Favor of the Gods, Match of Champions, Trial of the Gods ve Capture the Flag. Örneğin Favor of the Gods modunda, 4'er kişiden oluşan iki takım karşı karşıya geliyor ve haritada bir tane de büyük boss yer alıyor. Oyunun ilk E3 videolarını izleyenler hatırlayacaktır. Bu takımlar önce birbirlerini alt edip, haritayı ele geçirmeye çalışıyor, ardından da boss'u ortadan kaldırıp en yüksek puanı elde etmeyi amaçlıyor. Elde edilen puanlarla, güçlerden zırhlara kadar birçok unsuru da geliştirebiliyorsunuz. Bu arada, az evvel Co-Op demişken, Trial of the Gods modunda, iki arkadaş beraber ilerleyerek zamana karşı görevler yapıyorsunuz. Tüm modları denemenizde yarar var.

Sonuca gelecek olursak

God of War: Ascension, PS3 sahipleri başta olmak üzere, aksiyon hack n' slash severlerin mutlaka oynaması gereken bir yapım olmuş. PS3'ünüz yoksa da ne bileyim, arkadaşınızda oynayabilirsiniz bu oyunu. Türkçe dublaj desteği ve multiplayer oyun modları, şüphesiz ki onu diğer God of War'lardan rahatlıkla ayırıyor. Ancak bu özellikler, Ascension'ı diğer God of War'lardan daha iyi yapmıya yeterli değil. Özellikle God of War 1, God of War 2 ve God of War 3'teki detaylı bulmacalar, güzel hikaye sunumu ve zevkli dövüş mekaniklerini gördükten sonra.

İyi oyunlar!

Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji God Of War: Ascension - (Ps3) İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement