Görme Engellilere Havaalanlarında Yön Bulucu Sistem - Son Dakika
Teknoloji

Görme Engellilere Havaalanlarında Yön Bulucu Sistem

Görme Engellilere Havaalanlarında Yön Bulucu Sistem

San Fransisco Uluslararası Havaalanı, görme engelli kişilerin yollarını bulabilmeleri için yeni bir teknoloji test ediyor.

13.08.2014 21:10

San Fransisco Uluslararası Havaalanı, görme engelli kişilerin yollarını bulabilmeleri için yeni bir teknoloji test ediyor.

GPS ve navigasyon sistemleri açık alanlarda ve yolculuklarda çok işe yarıyor. Ama uydu altyapısına dayandığı için alışveriş merkezleri ve havaalanı gibi kapalı alanlarda işe yaramıyor. Havaalanları gibi büyük ve karışık kapalı bölgelerde yön bulmaya ihtiyacı olacak kişiler için bir süredir gelişmekte olan bir teknoloji mevcut.

Apple'ın iBeacon ürünlerine benzer bir işaretleme sistemi, kapalı alanlarda navigasyon için kullanılabiliyor. Bir akıllı telefon uygulaması ve kapalı mekanın çeşitli önemli yerlerine yerleştirilecek küçük işaretleyici cihazlar (beacon) ile kurulan sistem, görme engelli kişilerin çok işine yarayacak. Görme engelli kişiler artık havaalanlarında görevlilerin yardımı olmadan istedikleri yere gidebilecek, uçaklarına erişmede sorun yaşamayacaklar.

Bu işaretleme istemi San Fransisco havalanının en yeni bölgelerinden olan ikinci terminalde test ediliyor. Bu sonbaharda devreye gireceği tahmin edilen sistem şöyle çalışıyor. Avusturya kökenli "Indoo.rs" firmasının ürettiği, Bluetooth ile bağlantı kuran işaretleme cihazları terminalin önemli noktalarına yerleştiriliyor. İşaretleyicilerin tanesi 20 Dolar'a mal oluyor ve özel akıllı telefon uygulaması ile iletişim kurup, kullanıcıları istedikleri yere doğru yönlendiriyor.

Kullanıcılar yaklaşık 50 metre civarlarındaki tüm işaretleyicilerden gelen sinyalleri alabiliyor ve içlerinden seçtikleri yöne doğru sesli komutların eşliğinde gidebiliyorlar. İşaretleyici parçalar uçak biniş kapıları, mağazalar, kontuarlar, tuvaletler ve kafeler gibi önemli yerlere yerleştiriliyor. Bu teknoloji ile görme engelliler yollarını kolayca bulabilecekler.

Indoo.rs firmasının ürünlerini ve işaretleme sistemini görmek için buraya tıklayıp sitelerine gidebilirsiniz. Aşağıda ise basit bir işaretleme (beacon) testinin videosunu izlemeniz mümkün.

The post Görme Engellilere Havaalanlarında Yön Bulucu Sistem appeared first on Silikon Vadisi TV.

Kaynak: SilikonVadisi.tv

Son Dakika Teknoloji Görme Engellilere Havaalanlarında Yön Bulucu Sistem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement