Mahmut Saral - - Çok değil, daha birkaç yıl öncesine kadar hemen herkesin evlerinde tüplü televizyonlar vardı. Hala da vardır, ancak giderek gelişen teknoloji, artan ürün çeşidi ve bunun beraberinde gelen farklı fiyatlar, kullanıcılara birçok farklı seçenek sunabiliyor.
Yine yakın zamana kadar HD ve FullHD kavramlarını tartışıyorduk ki, şimdilerde de 4K TV'ler için adımlar atılmaya başlandı. LED LCD televizyonlar, halk ağzıyla ince ekranlı TV'ler, evlerimizin yeni konukları oluyor, olmak istiyor.
Video incelemenin yüksek çözünürlüklü versiyonu için tıklayın.
Bugünkü inceleme konuğumuz da Sony'nin Bravia ailesine mensup olan ve bir süre önce satışa sunulan Sony KDL-46W905A dahili uydu alıcılı 3D LED TV.
Tasarım
KDL-46W905A'nın ilk bakışta en dikkat çekici tarafını tasarımı oluşturuyor. Sony, sade, ama şık bir tasarım kullanarak beğeni toplamayı başarıyor. Televizyonun ön alt kısmında sadece Sony logosu, sol üst çerçeve köşesinde de Bravia logosuna yer veriliyor. Herhangi bir tuş bulunmuyor. Yandan bakıldığında da oldukça ince ve keskin hatlara sahip olduğu görülen televizyon, kesinlikle estetik anlamında sınıfı geçiyor.
#Sayfa#
Televizyonu kutudan çıkardığınızda, 2 adet kumanda, 4 adet 3D gözlük, bir adet örnek video diski, kullanım kılavuzu, garanti belgesi ve televizyon ayaklığıyla bağlantı aparatlarını görüyorsunuz.
Televizyonun kurulumu gayet basit. Ayaklığı televizyonun alt kısmındaki bağlantı noktasına getirip birkaç vida yardımıyla birkaç dakika içinde bağlantıyı sağlayabiliyorsunuz. Masaüstündeki duruşu da oldukça sağlam. Bu arada, televizyonun tek başına 15 kilodan biraz ağır, ayaklığıyla birlikte de 17,3 kilo olduğunu söylemek istiyorum.
Ve gelelim arka tarafa
Sony, ön tarafta ne kadar sade davranmışsa, arka kısımda da bir o kadar eli bol davranmış. Üstelik bu bolluk, karmaşaya da yol açmıyor. Güç kablosu, televizyona bağlı olarak geliyor. Yan tarafa baktığımızda, kontrol paneli, 4 tane HDMI girişi, scart girişi, kompozit bağlantı noktası, analog ses, 3 USB bağlantı noktası, Wi-Fi ve dijital ses çıkışı gibi bağlantı noktalarının olduğunu görüyoruz.
#Sayfa#
Cam gibi görüntü
KDL-46W905A'nın 46 inç değerde ekranı var, ki bu da 117 santime denk geliyor. Full HD 1080p ve 178'e 178 açıda görüntü sunan, arkadan LED aydınlatmalı olan bu LCD ekran, Sony'nin birçok yeni görüntüleme ve görüntü düzenleme teknolojisini de arkasına alıyor. Aktif ve simüle edilmiş 3D desteğinin olduğunu da söylemek gerekiyor.
Peki neler bunlar, kısaca bahsedelim
Triluminos: Sony, bu teknoloji sayesinde gösterilen renklerin gerçeğe olabildiğince yakın durmasını sağlıyor ve daha canlı renklerle, daha geniş ton yelpazesinde karşılaşabiliyoruz.
X-Reality PRO: Özellikle internetten izleyeceğiniz düşük çözünürlüklü videolarda işinize yarayan bu teknoloji, düşük çözünürlüklü videoların görüntü kalitelerini olabildiğince iyileştirerek çözünürlük seviyesine göre FullHD'ye kadar yakınlaştırma vaadinde bulunuyor.
SimulView: Özellikle PlayStation oyuncularının ilgisini çekebilecek bu özellik sayesinde, tek ekranda aynı anda iki farklı görüntü sergileniyor. SimulView destekli 2 3D gözlük sayesinde, birlikte tek bir ekranda co-op oyun oynuyorsunuz, ancak hem siz hem de arkadaşınız, ekranda kendi karakterinin ve bölgesinin görüntüsünü görüyor. Böylelikle ekranı ortadan ikiye ayırma devri de sona eriyor.
Motionflow XR 800Hz: Televizyonda filmlerden oyunlara kadar birçok farklı görüntü modu bulunuyor. Bunları istediğinize göre ayarlayabiliyorsunuz tabii, ancak Motionflow özelliği sayesinde ekrandaki hareketli sahnelerin görüntülenmesi esnasında yaşanabilecek donmalar ve bulanıklaşmaların önüne geçiliyor.
#Sayfa#
İnce panelden gelen güçlü sesler
Birçok Dolby teknolojisini bünyesinde barındıran televizyon, 10 W + 10 W ses çıkışıyla dikkat çekiyor. Açıkçası bir ses sistemi takmasanız da olur. Çünkü yüksek ses oranlarında bile seslerde neredeyse hiç bozulma olmuyor, patlama yaşanmıyor. Zaten televizyonda birçok farklı ses modu da bulunuyor, istediğiniz gibi seçebiliyorsunuz.
İki kumanda geliyor
Bu iki kumandadan bir tanesinde bolca tuş yer alırken, diğeri daha lite statüde yer alıyor ve arka kısmında da NFC logosunu görüyoruz. Kumandaların üzerinde birçok ibare görmek mümkün, ancak bu bolluktan çok, "rahat olup olmadığı" ilgimizi çekiyor açıkçası ve kumandaların pek rahat kullanım sunmadığını söylemem gerekiyor. Daha konforlu bir deneyim sunulabilirdi doğrusu.
#Sayfa#
İnternet desteği ve bünyesindeki uygulamalar
Televizyonda Wi-Fi Direct özelliği de bulunuyor. Kablosuz olarak internete bağlandığınızda, televizyonun bünyesinde yer alan uygulamaları görebiliyorsunuz. Burada hem Sony'nin, hem de diğer birçok üreticinin uygulamaları yer alıyor. Facebook, Twitter ve YouTube'u, en bilinen ve tercih edilebilecek uygulamalar olarak sıralayabiliriz. Bazı televizyon kanallarının uygulamalarını da görüyoruz ve internet bağlı olduğu sürece bu uygulamalarda gezinmek hoş olabiliyor. Lakin, hem televizyon menülerinde gezinirken, hem de uygulamalar arasında gezinirken, ara ara performans kayıpları yaşanıyor ve donmalarla karşılaşabiliyorsunuz. Televizyonun performans kaybı adına söylenebilecek tek noktası burası.
NFC ile telefon ekranını da aktarın
Giderek yaygınlaşan NFC teknolojisi, Sony'nin bu televizyonunda da karşımıza çıkıyor. Televizyonun Xperia telefonlara güçlü bir destek verdiğini de söylemek istiyorum. Xperia Z1 ve NFC logolu kumandayla yaptığımız ilk deneme neticesinde, televizyona rahatlıkla bağlanabildik. Menüler arası geçişler, oyunlar, uygulamalar, hatta kamera kaydı açıkken bile görüntüyü televizyonda takip edebiliyorsunuz. Deneyimlerimiz doğrultusunda, farklı odalarda, yaklaşık 15-20 metrelik alanda dahi NFC bağlantısının stabil olarak devam ettiğini ve kopmadığını gördük.
#Sayfa#
Blu-Ray film ve oyun performansı
Elinizde böyle bir televizyon varsa, haliyle sadece normal televizyon yayınını izlemeniz doğru olmaz. Bu televizyon için elinizde en azından bir Blu-Ray oynatıcısı olmasında yarar var, ki böylelikle 1080p değerde ve özellikle 3D görüntü özelliği bulunan filmleri rahatlıkla izleyebilirsiniz. Yaptığımız testlerde, Blu-Ray filmlerinin hem görüntü netliği, hem de görüntü akıcılığının gayet iyi olduğunu gördük. Tabii burada üretilen Blu-Ray filmlerin de kalitesi önemli.
Öte tarafta, KDL-46W905A aynı zamanda çok iyi bir oyun televizyonu da. PS3 ve PS4 gibi konsolları bağlayarak, yüksek çözünürlüklü oyunları oynayabilirsiniz, ki az evvel bahsettiğim SimulView teknolojisi sayesinde de en iyi dual 3D görüntü deneyimini elde edebilirsiniz. Daha evvel yaptığımız PlayStation 4 incelemesinde, televizyon olarak bu Bravia ürününü kullanmıştık ve test ettiğimiz Killzone: Shadow Fall'un görsel kalitesi gayet etkileyiciydi.
#Sayfa#
3D deneyimin devamında...
Televizyonun yanında 4 tane gözlük geliyor. Bunlar ışığı ve titremeyi ortadan kaldırdığı için gayet rahat kullanım sunuyor. 3D izlerken bir süre sonra gözlerde başlayan yanma ve baş ağrısı gibi durumlar, KDL-46W905A'da yaşanmayacak gibi görünüyor. Tabii isterseniz daha kaliteli gözlükler de alabiliyorsunuz. ve son olarak, televizyonun aktif 3D desteği olduğu gibi, 3D desteği olmayan videoları da simüle ederek olabildiğince 3D efektler verdiğini de söylemek istiyorum.
Son sözlere gelecek olursak
Sony KDL-46W905A, hem tasarım, hem de özellikleriyle gayet dikkat çekici bir ürün. Özellikle film ve oyun tutkunlarının tercih edebileceği başarılı bir 3D televizyon. Bünyesindeki uygulamaları ve dahili uydu alıcısını da işin içine katmamız gerekiyor. Zayıf yönleri olarak ise, menüler arası geçişlerde yaşanan ufak donmaları ve kumandalarının kullanım konusunda pek rahat olmadığını söyleyebiliriz.
Sony KDL-46W905A, ülkemizde 4300 ile 4600 TL fiyat aralığında satın alınabiliyor.
Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Son Dakika › Teknoloji › Sony Kdl-46w905a 3d Led Tv - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?