Gladyatör'ün Çarıkları Fethiye'den - Son Dakika
Yaşam

Gladyatör'ün Çarıkları Fethiye'den

Gladyatör\'ün Çarıkları Fethiye\'den

unutulmaya yüz tutmuş 600 yıllık Osmanlı çarıklarına yeniden hayat veren ressam Çetin Bilgin´in yaptığı çarıklar ´Harry Potter: Felsefe Taşı´, ´Gladyatör´, ´Truva´ ve ´Yüzüklerin Efendisi´ gibi ünlü Hollywood filmlerinde kullanıldı.

08.10.2010 11:58

Muğla´nın Fethiye İlçesi´nde unutulmaya yüz tutmuş 600 yıllık Osmanlı çarıklarına yeniden hayat veren ressam Çetin Bilgin´in yaptığı çarıklar ´Harry Potter: Felsefe Taşı´, ´Gladyatör´, ´Truva´ ve ´Yüzüklerin Efendisi´ gibi ünlü Hollywood filmlerinde kullanıldı. 1987 yılında ailesiyle birlikte Fethiye´ye yerleştikten sonra unutulmaya yüz tutmuş 600 yıllık Osmanlı çarıklarının kalıplarıyla çok sayıda yeni çarık üreten ressam Çetin Bilgin´in yaptığı bu çarıklar dünyaca ünlü filmlerde kullanıldı.

İlk olarak 2000 yılında ´Harry Potter: Felsefe Taşı´ filmi için Amerikalı kostüm tasarımcısı Jeeda Barford´dan sipariş alan Çetin Bilgin, 2 bin 500 çarığı hazırlayarak Amerika´ya gönderdi. Çarıkların filmde kullanılmasıyla Hollywood´a giriş yapan Bilgin, ardından ´Gladyatör´, ´Truva´ ve ´Yüzüklerin Efendisi´ gibi filmler için de sipariş alarak, Hollywood´a çok sayıda çarık gönderdi. ´Gladyatör´de Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Richard Harris, ´Yüzüklerin Efendisi´nde Elijah Wood, Viggo Peter Mortensen, Liv Tyler ve Cate Blanchett, ´Truva´ filminde ise Brad Pitt, Eric Bana ile Orlando Bloom gibi oyuncular, Bilgin´in yaptığı bu çarıkları giyerek dünyaya tanıttı. Türkiye´de ise bu tarihi çarıklar ´120´ ile çekimleri devam eden ´Fetih 1453´ filmlerinde kullanıldı. Fethiye Belediyesi tarafından kendisine verilen küçük bir alanda Osmanlı çarıklarını tanıtıp satışını yapan Bilgin, çarık çeşitlerini açacağı müzede sergilemek istiyor. Holywood ile tanışmasının ilçeye gelen turistler sayesinde olduğunu kaydeden Çetin Bilgin, "Çarıklar Fethiye´de yabancıların ilgi odağı olmaya başladı. Ardından yeni modeller geliştirmeye başladık. Hollywood´dan ilk teklif geldiğinde çok şaşırdık" dedi.

Sezer ŞAHİNDAŞ-FETHİYE -Muğla-DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Yaşam Gladyatör'ün Çarıkları Fethiye'den - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement