Kararı Gerçekleşirse Türkiye'de İlk Olacak - Son Dakika
Yaşam

Kararı Gerçekleşirse Türkiye'de İlk Olacak

Kararı Gerçekleşirse Türkiye\'de İlk Olacak

İzmir'de doğuştan görme engelli Eyüp Sultan Aylar, Türkiye'de ilk kez görme engelli olarak korneasını bağışlama kararı alan isim oldu.23 yaşındaki genç, karanlık dünyası ile başkalarına umut ışığı olmak istediğini söyledi.

13.09.2013 20:29

İzmir'de doğuştan görme engelli Eyüp Sultan Aylar, Türkiye'de ilk kez görme engelli olarak korneasını bağışlama kararı alan isim oldu. 23 yaşındaki genç, karanlık dünyası ile başkalarına umut ışığı olmak istediğini söyledi.

Akraba evliliği sonucu doğuştan göz sinirlerinde meydana gelen sorundan dolayı görme engelli olarak dünyaya gelen 23 yaşındaki Eyüp Sultan Aylar, Türkiye'de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Görme engelli olmasına rağmen sağlam kornealarını bağışlama kararı alan genç, gelişen teknoloji ile ileride tıptaki gelişmelerle tedavi olma umudunu hiçe saydığını söyledi. Girişiminin örnek teşkil etmesinin umudunu taşıdığını belirten Aylar, "Göz sinir damarlarımdaki zayıflık tespiti yapılmış, görme engelim oradan kaynaklanıyormuş. Kornealarda herhangi bir sıkıntı yok. Ben görmüyorum ama bundan herhangi bir farkımız olduğunu düşünmüyorum. Fakat daha bu dünyayı fark edemeyen insanlar var. Bu yüzden sağlıklı olan kornealarımı bağışlama kararı aldım" dedi.

Aynı zamanda bir Aşık Veysel Şatıroğlu hayranı olduğunu ve ünlü ozan ile aynı dünyayı paylaştığını ifade eden Aylar, "Aşık Veysel'e bir gün sormuşlar, 'Ya aşık sen hiç gözlerini açtırmak istemiyor musun?' Aşık Veysel de şöyle yanıtlıyor; 'Ya ben kendime bir dünya kurdum. Eğer gözlerim açılırsa bu dünyam yıkılır' diyor. Zaten yaşam da belirli bir zamandan sonra oturuyor. Şimdi benim de ileride olabilecek bir tedavi ile görme umudum depreme dayanıksız temeli sağlam olmayan binaların yıkılışı gibi olur. Kornealarım benim işime yaramıyor ama başka insanlar için önemli bir umut ışığı olabilir. İnsanlar birbirlerine bedenen, beynen destek olmalı. Bu yüzden organ bağışına da önem vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK OLACAK

Gencin kornealarını bağışlama kararını yorumlayan Ege Üniversitesi (EÜ) Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sait Eğrilmez ise, "Aslında hiç kimse görme engelli birinden kornea bağışı yapmasını beklemez. Ancak korneası sağlam olduğu halde göremeyen çok sayıda insanımız var. Eyüp'ün onlara örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Kararı hayata geçer ve başkalarına umut ışığı olursa bu anlamda Türkiye'de görme engelli olarak kornealarını bağışlayan ilk isim olacaktır" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Kararı Gerçekleşirse Türkiye'de İlk Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement