Sünnet Operasyonu Öncesi Aile Çocuğunu Sünnete Hazırlamalı - Son Dakika
Yaşam

Sünnet Operasyonu Öncesi Aile Çocuğunu Sünnete Hazırlamalı

Sünnet Operasyonu Öncesi Aile Çocuğunu Sünnete Hazırlamalı

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr.Osman Tufan, sünnetin dinimizde ve sosyal hayatımızda önemli yeri olan ciddi bir cerrahi operasyon olduğunu belirterek, sünnete sadece tıbbi yönüyle değil sosyal, dini ve psikolojik yönleriyle de...

02.07.2013 11:14

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Osman Tufan, sünnetin dinimizde ve sosyal hayatımızda önemli yeri olan ciddi bir cerrahi operasyon olduğunu belirterek, sünnete sadece tıbbi yönüyle değil sosyal, dini ve psikolojik yönleriyle de bakmak gerektiğini söyledi.

Sünnet operasyonu öncesi çocuğun kesinlikle ailesi tarafından sünnete hazırlanması gerektiğini ifade eden Dr. Tufan, "Sünnet operasyonu toplumumuzda erkekliğe ilk adım olarak kabul edilmesinin yanı sıra, dini bir gelenek olması sebebiyle de çocuğun dini yaşantısıyla da ilgilidir. Sünnet olacak çocuğun operasyon öncesi sünneti kabul etmesi hem cinsiyetinin farkına varmasını, hem de dini vecibelerini kabullenmesini sağlar. Rızası alınmadan sünnet ettirilen çocuklarda ise yaşanan travma sonucu ailesine, sosyal çevresine, dinine ve cinsiyetine karşı olumsuz düşünceler oluşabilir" dedi.

"KORKU VE TRAVMALARIN ÖNÜNE GEÇİN"

Bu olumsuz düşüncelerin ve travmaların önüne geçebilmek için öncelikle göz önünde bulundurulacak en önemli hususun, sünnet ettirilecek çocuğun 2 yaştan küçük ya da 6 yaştan büyük olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Tufan, "2 yaştan küçük çocuklarda sünnet uygundur. Fakat, 2-6 yaş arası bilincini kazanan ve çevresini yeni yeni anlamlandırmaya başlayan çocuklarda sünnet ciddi travmalara ve farklı düşünce yapılarının oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle 2-6 yaş arası sünnet operasyonlarını doğru bulmuyoruz. Bunun yanı sıra diğer bir önemli faktör de çocuğun sünnet operasyonu hakkında doğru bilgilendirilmesidir. Ne yazık ki toplumumuzda kulaktan dolma bilgilerle ve abartılı sözlerle çocuklar sünnete karşı olumsuz düşüncelerle dolduruluyor. 'Pipini kestireceğiz', 'Ucundan azıcık kesilecek', 'Baltayla yapacağız', 'Erkek adam acıya dayanacak tabii' şeklindeki espri amaçlı yapılan sözler bile çocukta çok fazla korkuya sebep olabilir. Bunun yanı sıra çocuğa sünnet olacağı gerçeğini saklayarak 'hiçbir şey olmayacak, sadece baktıracağız, sadece kan alınacak' gibi sözlerle çocuğu kandırmak da çocukta güven eksikliği oluşmasına ve travmalara sebebiyet verebilir. Bu yüzden çocuk sünnet olacağını bilmeli ve bu işlemi yapacak hekim veya sağlık memuruyla sünnet öncesinde konuşmalı, tanışmalıdır. İyi bir anlatımla çocuğa tıbbi ve dini gerekçelerle ilgili bilgiler verilmeli ve çocuğun onayı alınarak sünnet yapılmalıdır. Bu şekilde hazırlanan bilinçli çocuklarda sorunsuz bir sünnet olacaktır. Küçük çocuklar ise zaten olayı daha sonra hatırlamazlar" şeklinde konuştu.

"SÜNNET OPERASYONU TIBBA UYGUN YAPILMALIDIR"

Dr. Tufan, sünnetin cerrahi bir operasyon olduğunu hatırlatarak, "Sünnet kişinin vücut bütünlüğünün bozulduğu cerrahi bir işlemdir ve tüm temel riskleri taşımaktadır. Bu nedenle işlem uzman kişiler tarafından steril ortamlarda yapılmalıdır. Bu konuda kesinlikle hastane ortamında sünnet yapılmasına, hijyen koşullarının sağlanmasına dikkat edilmelidir. Toplu sünnet programları hijyenin sağlanması açısından ve aceleci tavırlar oluşabileceğinden çok doğru değildir. Sünnet kesisinin düzgün atılması ve enfeksiyonlara karşı düzgün korunması çocuğun geleceği için önemlidir. Eğer, çocuk çok tedirgin ise lokal anestezi yerine genel anestezi uygulanmalıdır" uyarılarında bulundu. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Sünnet Operasyonu Öncesi Aile Çocuğunu Sünnete Hazırlamalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement