Konya'da 4 yıl önce oynadığı torpilin elinde patlaması sonucu görme yeteneğini kaybeden 11 yaşındaki çocuk, beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan bir gençten alınan kornea ile görmeye başladı. Kornealardan bir tanesi de 24 yaşındaki tek gözü görmeyen inşaat işçisine nakledildi.
Geçtiğimiz haftalarda Niğde'de ateşli silah yaralanması sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen lise öğrencisi Ali Tutar'ın korneaları, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Kornealar, 4 yıl önce bayramda oynadığı torpille görme yeteneğini kaybeden 11 yaşındaki Hacı Mehmet Bektaş ve 6 yaşında geçirdiği ameliyat sonrası tek gözünü kaybeden 24 yaşındaki inşaat işçisi Yusuf Günay'a nakledildi. Nakil sonrasında iki hasta da görmeye başladı.
4 yıl sonra gözleri tekrar görmeye başlayan Hacı Mehmet Bektaş, "Bakkaldan torpil almaya gitmiştim. Yakacaktım, yanmadı, patlamadı. Ben de gözümü yaklaştırıp bakarken patladı. Ondan sonra 4 yıl bunun acısını çektim. Yaşıtlarımın patlayıcı maddelerle oynamamasını istiyorum. Bakkallarda torpil satılmasının yasaklanmasını istiyorum. Başka arkadaşlarımız da benim yaşadıklarımı yaşabilir. Ben 4 yıl bunun acısını çektim. Bana ceza oldu bu. Bir daha böyle tehlikeli şeylerle oynamayacağım. Uzun süre ne top ne de başka bir şey oynayamadım. Evde oturdum her zaman ama şimdi arkadaşlarımla oynayıp, okula gideceğim" şeklinde konuştu.
Konuşurken duygusal anlar yaşayan Hacı Mehmet'in babası Hacı Bektaş ise, "Bağış büyük bir şey gerçekten. Onlar evladını kaybetti ama bizi kazandırdılar. Şu anda çok mutluyum, seviniyorum. Bu torpillerin yasaklanmasını istiyorum. O aileyle tanışmak istiyorum ve onlara çok ama çok teşekkür ediyorum. Bunlar gözyaşlarım, sevinç gözyaşlarım, mutluluk gözyaşlarım" dedi.
18 YIL SONRA İKİNCİ GÖZÜ GÖRMEYE BAŞLADI
6 yaşında geçirdiği ameliyat sonrası tek gözü görmemeye başlayan 24 yaşındaki inşaat işçisi Yusuf Günay da, 18 yıl sonra yapılan nakille yeniden iki gözünü kullanmaya başladı. Günay, "Bir kafaya bir göz yeter ama iki gözle nasıl olduğunu merak ediyordum. Acaba insanlar çift gözlü nasıl diyordum. Şimdi onu öğrendim, güzelmiş" ifadelerini kullandı.
Operasyonun ardından bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Refik Oltulu, "Bize beyin ölümü gerçekleştiği haber verildikten sonra ekibimiz akşam saat 10 sıralarında yola çıktı. Niğde'de sabah saat 5 civarında her iki korneayı da aldılar. Kornealar bize geldikten sonra biz vericinin yaşıyla uyumlu hasta listemizden hastalarımızı seçtik ve onlara haber verdik. İki hastamıza da kornea naklini gerçekleştirdik. Korneayı özel bıçaklarla hazırlayıp, yine 7 milimetre çapında dikiyoruz. Yaklaşık 16 tane dikiş atarak bunları gerçekleştiriyoruz. Bir yıl dikişler bu hastalarımızın gözünde kalacak. Kornea naklini yapması kadar takibi de çok önemli. Hastalarımızı özellikle takipleri konusunda çok uyarıyorum" diye konuştu. - KONYA
Son Dakika › Yaşam › Torpille Kaybettiği Gözünü Kornea Nakliyle Kazandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?