FİKRET DELAL - Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO), Türk çayını dünya pazarlarına açmak ve bu yolla bölgesel kalkınmayı hızlandırmak amacıyla Rize'de Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi kuracak.
RTSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rize Ticaret Borsası ile ortaklaşa hazırladıkları Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi projesinin Avrupa Birliği tarafından kabul edildiğini, projenin kentin ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtti.
Rize ve civarında yoğunlaşmış çay sektörünün rekabet gücünü ve çayın kalitesini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Karamehmetoğlu, "Bu yatırım Rize için çok faydalı olacak. Bunu sadece 10 milyon avro olarak düşünmemek lazım. Projenin Rize'nin katma değerinin yükseltilmesinde ve organik üretime dönüşümde çok önemli işlevi olacak" dedi.
Proje sayesinde kentte 240 kişiye istihdam sağlayacaklarını dile getiren Karamehmetoğlu, "Projenin ihale süreci Ankara'da devam ediyor. Sekiz ihale aşamasından oluşuyor. Şu an beş ihalesi tamamlandı. Diğer üç ihale aşaması devam ediyor. İhale süreci kasım ayının sonunda tamamlanacak ve merkezin yapımına başlayacağız" diye konuştu.
Karamehmetoğlu, Çay Araştırma ve Uygulama Merkezinde deneme araştırmaları yapılabileceğine değinerek, şunları kaydetti:
"Merkez sayesinde yürütülecek uygulamalı araştırma yöntemiyle çayda yaşanan sorunların kimilerine doğrudan, kimilerine dolaylı çözüm oluşturmayı hedefliyoruz. İmalatçı KOBİ'lerin rekabet güçlerinin düşük olmasına neden olan unsurlar analiz edildiğinde, öncelikle çay ürünlerinin imalatına yönelik kalite ve ürün standartlarının olmadığını görüyoruz. Aynı zamanda, üretim maliyetlerinin yüksek olması da üretimde optimizasyon sağlanamamasına neden oluyor. Türk çayı özellikle yurt dışı piyasalarda yeterince tanınmıyor. Dolayısıyla çay imalatçılarının hem verimlilik hem kalite hem de pazara giriş ile ilgili sıkıntıları bulunuyor."
-Beş üniteden oluşacak
Merkezin beş üniteden oluşacağını anlatan Karamehmetoğlu, "Merkezde birer siyah ve yeşil çay fabrikası, çay paketleme fabrikası, gelişmiş bir çay laboratuarı ve organik çay fabrikası olacak. Projenin inşaat aşamasına gelmesinin ardından söz konusu bölümler bir yıl içinde faaliyete başlayacak" dedi.
Projenin örnek olacağını, Rize'de çay tarımın tamamen organik üretime dönüştürülmek için çalışma yaptıklarını vurgulayan Karamehmetoğlu, şöyle devam etti:
"Ürünümüzü değerli kılabilmenin yolunun organik tarımdan geçtiğine inanıyoruz. Bu konuda ÇAYKUR'un da ciddi çalışmaları var. Önümüzdeki yıl sonunda çayın yüzde 20'si organiğe dönüştürülecek. Bu proje asla yeterli değildir ama yol göstericiliği açısından çok önemlidir. Bu projemiz bölgemizdeki girişimciler tarafından değerlendirildiğinde farklı projeler üretilecektir." - Rize
Son Dakika › Yerel › 10 Milyon Avroluk Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?