10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'ne Doğru - Son Dakika
Yerel

10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'ne Doğru

10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali\'ne Doğru

Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan: "11 14 Eylül 2014 tarihinde düzenleyeceğimiz 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivalimizin ana teması 1402 Ankara Savaşı olacak"

03.09.2014 18:56

Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, 11-14 Eylül 2014 tarihlerinde düzenlenecek 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivalinin ana temasının1402 Ankara Savaşı olacağını söyledi.

Festival komitesine de başkanlık yapan Acehan, düzenlediği basın toplantısında, kültürel etkinliklere ağırlık verecekleri festivalin Türk dünyası ve komşularını buluşturacağını söyledi.

Festivalin ticaretin yanı sıra tanıtıma ve ilçe turizmine de katkı sağladığını dile getiren Acehan, şöyle devam etti:

"Her yıl olduğu gibi vatandaşlarımız, ürettiği ürünleri pazarlama şansı ve imkanı yakalayacak. Festivalimizde bu yıl Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Pakistan, Afganistan, Kore ve Japonya Büyükelçilikleri ülkelerini, gelenek ve kültürlerini tanıtan stantlar açacak. Festival süresince yurt içinden birçok il ve ilçenin halk danslarının yanı sıra, Azerbaycan, Tacikistan, Kazakistan, Kore ve Bosna-Hersek'ten gelen halk oyunu ekiplerinin dans gösterileri olacak. Birçok sanatçı tarafından çeşitli konserler verilecek. Kültür sokağında çok sayıda sanatçının el işleri, fotoğraf ve resim sergileri sanatseverlerin izlenimine sunulurken, yöremize has gelenekler, görenekler ve sanatlar gösterilecek. Burada ayrıca bu yıl 10 ülkeyi festivalimize davet ettik."

Basın mensuplarının önünde Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli ile turşu da kuran Acehan, kendisinin aynı zamanda doktor olduğunu hatırlatarak, "Turşunun da hammaddesi arasında olan sarımsak birçok hastalığa şifadır. Sarımsağı ya çiğneyerek yemelisiniz ya da turşu suyunda tüketmelisiniz. Sarımsak başta damar sertliği olmak üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir" diye konuştu.

Turşu çeşitleri ve fiyatları hakkında da bilgi veren Acehan, kimsenin turu kurmaya zahmet etmesine gerek olmadığını, Çubuk'ta yeteri kadar turşu hazırlandığını belirtti.

Acehan, şöyle devam etti:

"Sıfır numara salatalık turşusunun 1 kilogramlık fiyatı 5 lira, bir numara salatalık turşusunun 2 kilogramı fiyatı 7,5 lira, iki numara salatalık turşunun 5 kilogramı 12,5 lira, türlü turşunun 2 kilogramı 7 ve biberiye turşusunun 2 kilogramı 10 lira olarak belirlendi. Biz festival süresince belirlenen fiyatlardan turşuların satılmasını sağlayacağız. Ayrıca turşu sezonun başından başlayarak festival sonuna kadar gece gündüz turşu üretim yerlerinde denetimleri artırarak daha kaliteli ve hijyenik üretim yapılması için çalışmalar yapıyoruz."

Daha sonra belediye personelleri tarafından oluşturulan tiyatro grubu, turşunun nasıl ortaya çıktığını anlatan "Timur'un Filleri ve Nasrettin Hoca'nın Sirke Küpü" isimli skeç oynadı. Büyük beğeni toplayan skeçte, turşunun ilk ortaya çıkışının 1402 Ankara Savaşı'na dayandığı anlatıldı. Timur'un fillerini beslemek zorunda kalan köylülerin önüne gelen her şeyi yiyip bitiren fillerden, sebzelerini saklamak için Nasrettin Hoca'nın tavsiyesi üzerine sirke küplerine doldurduklarını ve daha sonra turşunun ortaya çıkarıldığı mizahi bir dille anlatıldı.

Toplantının ardından Acehan, basın mensuplarına turşu ve yöresel ürünler hediye etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'ne Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement