18 Mart Çanakkale Zaferi'nin Yıldönümü ve Şehitler Günü - Son Dakika
Yerel

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin Yıldönümü ve Şehitler Günü

18 Mart Çanakkale Zaferi\'nin Yıldönümü ve Şehitler Günü

Mersin'in Bozyazı ilçesinde, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin Yıldönümü ve Şehitler Günü nedeniyle tören düzenlendi.

18.03.2012 13:47

Mersin'in Bozyazı ilçesinde, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin Yıldönümü ve Şehitler Günü nedeniyle tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Kaymakam Mehmet Kamil Sağlam, Belediye Başkan Vekili Sezai Hasdeniz, Garnizon Komutanı Mustafa Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Yasin Kanar ve daire amirlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Atatürk Anıtına çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Kaymakam Sağlam, Çanakkale Zaferi'nin, dünya tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Çanakkale Savaşı'nın, Mustafa Kemal gerçeğini ortaya çıkardığını, milletin, on binlerce evladını bu savaşta şehit verdiğini vurgulan Sağlam, "Mukaddes vatan toprakları için canlarını seve seve vererek bir ulusun kaderini değiştiren, vatanımızı, istiklalimizi, sarsılmaz imanları, eşsiz cesaretlerine borçlu olduğumuz aziz şehitlerimiz, dünyada eşi benzeri olmayan bir destan yazmıştır" dedi.

Çanakkale Zaferi'nin, özellikle genç nesillere iyi anlatılması gerektiğine işaret eden Sağlam, "Türk milleti, kendi şehitlerine gösterdiği özeni ve ilgiyi, bu savaşta ölen yabancı askerlere de göstererek insanlığın yere düşen onurunu da ayağa kaldırmıştır" diye konuştu.

18 Mart 1915'de Çanakkale Savaşı ile normalde 2 saat içerisinde işgal edileceği düşünülen bir ülkenin nasıl direndiğini ve kanının son damlasına kadar savaşarak nasıl başarıyla çıktığını ve tarihe 'Çanakkale geçilmez' diye nasıl not düşüldüğünü gösteren emsalsiz bir savaş olduğunu ifade eden Sağlam, şöyle devam etti; "Bu savaş sırasında Anadolu'nun farklı farklı kesimlerinden binlerce kişi bu vatan için savaşmaya gelmiştir. Çünkü bu ülkenin her karış toprağının nasıl değerli olduğunu ve geride bıraktıkları aileleri için bunun ne kadar önemli olduğunu bilmektedirler. Binlerce kişi büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ile beraber burada omuz omuza savaşmış ve şehit olmuşlardır. Bu yüzden her 18 Mart, ülkemizde şehitler günü olarak kabul edilir ve orada ölen her şehidimiz bu gün yürekten anılır. Bu gün binlerce kişi orada ölen ataları için yürekten dua ederler ve geçmişlerini bir kez daha hatırlayarak geleceklerini nasıl inşa etmeleri gerektiğinin farkına varırlar."

Mehmet Akif Ersoy'dan bir şiir de okuyan Sağlam, konuşmasını vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlere rahmet dileyerek sonlandırdı.

Bozyazı Anadolu Lisesi'nde düzenlenen ikinci törende ise günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Mustafa Navgasın yaptı. Öğrencilerin sahnelediği 'Çanakkale Destanı'nı anlatan tiyatro gösterisi sonrası okunan şiir ve müzik dinletisi ile tören sona erdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin Yıldönümü ve Şehitler Günü - Son Dakika


Advertisement