21. Yüzyılda Eğitim Anlayışı ve Okul Yönetimi - Son Dakika
Yerel

21. Yüzyılda Eğitim Anlayışı ve Okul Yönetimi

21. Yüzyılda Eğitim Anlayışı ve Okul Yönetimi

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TED Kayseri Koleji Vakfı Okulları'nin işbirliğinde, "21.Yüzyılda Eğitim Anlayışı ve Okul Yönetimi" konulu seminer düzenlendi.

05.12.2013 16:24

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TED Kayseri Koleji Vakfı Okulları'nin işbirliğinde, "21. Yüzyılda Eğitim Anlayışı ve Okul Yönetimi" konulu seminer düzenlendi. Seminerde, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim eski Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir, tecrübelerini ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

TED Kayseri Koleji Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde konuşan Prof. Dr. Servet Özdemir, son zamanlar yeniden Türk eğitim sisteminde değişime ve yenileşmeye gidildiğini bildirdi. Prof. Dr. Özdemir, "Öncelikle kendimize birkaç soru sormamız lazım. Yapılan bu değişiklikler, ihtiyacımız yönünde mi? 19'uncu yüzyılın sistemi ve 20'nci yüzyılın sistemi, 21'nci yüzyılın ihtiyacını karşılıyor mu? Dünyada ekonomide 17'nci sırada olan bir ülke neden eğitimde geride? Bu soruların cevaplarını bulmamız ve eğitim sistemimizi ona göre düzenlememiz gerekiyor" dedi.

Eğitimin amacının, kişileri (öğrencileri) birbirine benzetmek olmadığını, farklılaştırmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, "Ailede başlayan ve ölüme kadar devam eden bir öğrenmeden bahsediyoruz. Eğitimdeki felsefemiz de değişti artık. Eğitim yerine öğrenme diyoruz. Bütün öğrencilere aynı sistemde, aynı kitapla, aynı bilgilerle eğitim veriyoruz. Halbuki, eğitimin merkezine öğrenciyi almamız gerekiyor. Eğitimin merkezine öğrenciyi almak demek, öğrencinin her istediğini yapmak ya da öğrencinin canı istediği zaman öğretmek değil, o öğrencinin ne gibi bir bilgiye, öğrenmeye ihtiyacı varsa onu belirleyip vermektir. Burada okul idarecilerinin liderlik vasfı ortaya çıkıyor. Şimdiye kadar Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Müdürlüklerine talimat gönderir, İl Müdürlükleri de okul yönetimine o talimatı gönderirdi. Bakanlık ne istiyorsa, ne emrediyorsa o yapılırdı. Ancak günümüzde okul idarecilerinin lider olması gerekir. Liderlik, alışılmışın dışında düşünmek, tek başına kalmayı göze almaktır" diye konuştu.

Günümüzde birçok şirketin çalışanlarından her ay yeni bir fikir üretmesini istediğini ifade eden Prof. Dr. Özdemir, "Biz de okul yöneticilerimizden her ay bir yeni fikir isteyebiliriz. Bu fikir uygulamaya konulur ya da konulmaz ama o fikirler bir havuzda toplanır ve günü gelince de belki birer birer uygulanır. Kendimizi bu yönde geliştirmeliyiz. Öğrencilerden, öğretmenlerden, müdürlerden pek çok projeler çıkar" didu. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 21. Yüzyılda Eğitim Anlayışı ve Okul Yönetimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement