25 Kasım Kadına Şiddete Son Günü - Son Dakika
Yerel

25 Kasım Kadına Şiddete Son Günü

25 Kasım Kadına Şiddete Son Günü

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Koordinatörü İyibilgin, "Türkiye'de kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin birçok sözleşme yapılmış ancak gereğini yapmamıştır" dedi.

23.11.2012 16:01  Güncelleme: 16:15

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Koordinatörü Fatma İyibilgin, " Türkiye'de hükümetler, kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin birçok sözleşmeye imza koymuş olmalarına karşın bugüne dek bu sözleşmelerin gereğini yapmamışlardır" dedi.

İyibilgin, 25 Kasım Kadına Şiddete Son Günü dolayısıyla Antalya Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddet olgusunun hem kadını hem de tüm toplumu saran sosyo-ekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkenlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanlığı verilerine göre 2002 yılında 66 olan kadın cinayetinin 2007 yılında bin 77'ye, 2009 yılının ilk 7 ayında 953'e ulaştığını kaydeden İyibilgin, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nin 'Kadına yönelik şiddet' ile ilgili raporuna göre ise 2005-2011 yılları arasında meydana gelen kadın cinayeti sayısının 4 bin 190, tecavüze uğrayan kadın sayısının 3 bin 74 olduğunu dile getirdi.

Türkiye genelinde 42 il, 126 ilçede 3 bin 252 kadınla yüz yüze görüşülerek yapılan bir araştırma, kadına yönelik şiddetin korkunç boyutlarını gözler önüne serdiğini belirten İyibilgin, şöyle konuştu:

"Türkiye'de her 100 kadından 47'si şiddete uğramıştır. Evli her iki kadından biri, çalışan kadınların yüzde 40,7'si, çalışmayanların yüzde 46,9'u eşinden fiziksel şiddet görmüş, yüzde 67,4'ü eşi tarafından sözlü şiddete maruz kalmıştır. Aynı araştırmaya göre, her 4 kadından biri 'kol kırılır yen içinde kalır' mantığıyla gördüğü şiddetten kimseye bahsetmemiştir. Söz konusu araştırmanın sonuçlarına göre eğitimsiz kadınlar daha çok şiddet görmekte, eğitimsiz erkekler ise daha çok şiddet uygulamaktadır."

İyibilgin, aile içi şiddetlerin mercek altına alınması gerektiğini vurgulayarak, namus olgusu sadece kadın üzerinden yapılmamalıdır diye ifade etti.

"Namus cinayetleri konusunda da duyarlı kadın kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının talepleri karşılanmalı, çalışmalarına destek verilmelidir" diyen İyibilgin, "Ceza Kanunu'ndaki 'Haksız Tahrik' ve kadına karşı şiddet davalarında uygulanan haksız tahrik indirimleri kaldırılmalı, TCK'nın 29. maddesi uygulanmamalıdır" diye konuştu.

Muhabir: Yusuf Karadağ

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 25 Kasım Kadına Şiddete Son Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement