4. Uluslararası Pediatri Hemşireliği Kongresi Başladı - Son Dakika
Yerel

4. Uluslararası Pediatri Hemşireliği Kongresi Başladı

4. Uluslararası Pediatri Hemşireliği Kongresi Başladı

Uluslararası 4.Pediatri Hemşireliği Kongresi, Adıyaman'da geniş katılım ile başladı.

22.05.2013 21:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası 4. Pediatri Hemşireliği Kongresi, Adıyaman'da geniş katılım ile başladı.

Adıyaman Üniversitesi'nin ev sahipliğinde bu yıl 4.'sü gerçekleştirilen Uluslararası Pediatri Hemşireliği Kongresi'ne yurt içi ve yurt dışından katılım gerçekleşti. Türkiye'nin birçok ilinden gelen 450 hemşirenin katılımı ile başlayan kongre 22-25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Rektörlük konferans salonunda açılışı yapılan kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencileri gösterilerini sundu. Kongre kurslarında "Yenidoğanda Bireyselleştirilmiş Bakım", "Yenidoğanda Kanıta Temmelli Cilt Bakımı", "Pediatri Hemşireliğinde Tanılama ve Bakımı Planlama", "Yenidoğanda Resüsütasyon", "Çocuk Yoğun Bakım Hemşireliği", "Pediatri Hemşireliğinde Araştırma ve SPSS Uygulamaları" konuları yer alacak. Altı kurs toplam 130 katılımcı ile gerçekleştirilecek. Kongreye, alanlarında uzman 31 konuşmacı ve İngiltere'den bir konuşmacı katılacak. Ayrıca kongrede 63 sözel ve 106 poster bildirisi yer alacak. Düzenlenecek sözel ve poster bildiri oturumları ile Türkiye'de pediatri hemşireliğinde güncel konular ve sorunlar aktif olarak tartışılacak.

Açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Prof. Dr. Firdevs Erdemir, bu yıl kongrenin ana temasının 'Çocuk Hakları' olduğunu söyledi. Erdemir, "Sağlıklı ya da hasta, özürlü/özel gereksinimleri olan, hastanede ya da evinde bulunan, kırsal ya da kentsel alanlarda yaşayan tüm çocukların gereksinimine uygun, nitelikli bakım alma hakkına dikkatleri çekmek ve pediatri hemşiresinin savunuculuk rolü ile çocukların hakkı olan bakımı alması ve haklarının korunması ilişkisini daha görünür şekilde ortaya koymaktır. Her çocuğun ihtiyaç durumunda hakkı olan yeterli, yetkin, kaliteli ve güvenli bakımı almasının ancak iyi yetişmiş, alanında yeterlilik kazanmış ve yeterliliğini sürdüren hemşireler ile mümkündür. Günümüzde hasta çocuklara yönelik bakım anlayışı ve yaklaşımlarda önemli değişimler yaşanıyor. Çocuk hastanelerinin 'Aile Dostu Hastane' modelinde olması gerekiyor. Artık 'Aile Merkezli Yaklaşım' geçerli duruma geldi" dedi.

Çocuk Hemşireliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Suzan Yıldız ise, konuşmasında bu tür bilimsel toplantıların çocuk sağlığına doğrudan katkı sağlayacağını söyledi. Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş da, özveri gerektiren sağlık hizmetlerinin, insan yüzünün hemşirelik hizmetleri olduğunu belirterek, özellikle pediatri hemşireliğinin öncelikli olduğunu söyledi. Taş, geleceğimiz olan çocukların daha sağlıklı yaşama kavuşmaları noktasında kongrenin faydalı olacağını vurguladı.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü ise, sağlığın temel gereksinimler arasında öncelikli olduğunu kaydederek, "Sağlık temel gereksinimiz arasındadır. Sağlığın korunmasında, hastalıkların önlenmesinde hemşireler anahtar kişilerdir. Bu nedenledir ki, tüm dünyada ve ülkemizde hemşirelik en çok aranan en çok güvenilen meslek haline gelmiştir. Özellikle çoğunluğu çocuk ve genç nüfustan oluşan ülkemizde çocuk sağlığı alanında yetişmiş hemşirelerin sağlık bakımındaki önemi daha da önemlidir. Ülkemizde çocuk nüfusunun yüksek olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde böyle bir organizasyonun yapılmasının Türkiye'de çocuk sağlığına önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 4. Uluslararası Pediatri Hemşireliği Kongresi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement